Debreceni Egyetem

2023.09.22. 15:56

Kiváló fiatal kutatóit jutalmazta az egyetem

Első alkalommal adták át a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díját, valamint a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kiválósági PhD Ösztöndíját az arra érdemes egyetemi szakembereknek, támogatva ezzel tudományos tevékenységüket.

Panyiczki-Berényi Viktória

A három meghirdetett ösztöndíjra több mint kétszáz, magas színvonalú pályázat érkezett

Forrás: Kiss Annamarie

Az elismeréseket szeptember 22-én vehették át a díjazottak a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában.

– Nagy nap ez a mai egyetemünk életében, hiszen olyan kiválóságokat tudunk üdvözölni, akik az életpályájuk elején egy olyan lehetőséget kapnak a Debreceni Egyetemtől, amely biztos anyagi hátteret nyújt annak érdekében, hogy minél kisebb gonddal jussanak el céljaikhoz. Számunkra nagyon fontos a jövő tudósainak képzése és támogatása, ezért az egyetem és a GTIDEA olyan ösztönzőrendszert hozott létre, amely a legjobbaknak anyagi és dologi támogatást ad, a vizsgák letétele után pedig munkalehetőséget kínál. Ez nem csak kihívás, hanem lehetőség is egyben – hangsúlyozta köszöntőjében Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Elhangzott, hogy a három legkiválóbb PhD hallgató a védést követően fejenként ötmillió forintban részesül majd. – Az egyetemnek és a kutatóknak is fontos, hogy nemzetközi színtéren is megjelenjenek az egyéni és közösségi kutatások. Ehhez nyújtanak segítséget a publikációk. A tudomány mellett egymás felé is nyitni kell, hiszen éltünk során rengeteg olyan tapasztalat gyűlik össze, amelyet hasznosítani tudunk, az eszmecserék során pedig mások tapasztalásaiból is okulhatunk – tette hozzá Kossa György.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora beszédében az egymással való kommunikáció fontosságát emelte ki. – Ha visszamegyünk a történelemben, az akkori tudományos műhelyek nem a mai publikációs lehetőségekkel rendelkeztek, a tudósok szamárháton látogatták meg egymást. Volt, hogy egy évben csak egyszer találkoztak, mégis ezekből a beszélgetésekből alakult ki az, amit ma modern Európának nevezünk. Az igazi értéket azt teremti meg, amikor a PhD hallgatók egymással társalognak – fogalmazott a rektor.

A három meghirdetett ösztöndíjra több mint kétszáz, magas színvonalú pályázat érkezett.

– A Debreceni Egyetem kimagasló figyelmet fordít arra, hogy az utánpótlás nevelésben a legkiválóbb diákokat és kutatókat itt tartsa, és ösztönözze őket arra, hogy az egyetem falain belül folytassák tudományos munkájukat. Ehhez nem csak infrastrukturális és anyagi segítséget, hanem nagyszerű mentorokat is biztosít – mutatott rá Nagy Péter, a GTIDEA Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testületének elnöke. Kifejtette továbbá, hogy ez még csak a munka eleje. – A díjazott hallgatóktól azt várjuk, hogy szilárd pillérei legyenek a jövő oktatóinak és kutatóinak, így öregbítve az egyetem hírnevét – zárta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában