Útfejlesztések

2023.10.20. 07:00

Megkérdeztük, mikor építhetik a Józsa és Hajdúböszörmény közötti kerékpárutat

A hajdúvárost érintő egyéb útfejlesztésekről is beszélt Kiss Attila polgármester.

Bekecs Sándor

Kiss Attila polgármester

Forrás: Napló-archív

Az idei évben 14 kilométeresre bővült a kerékpárút-hálózat Hajdúböszörményben, de további jó hír a két keréken közlekedőknek, hogy folyamatban van a Debrecen és Hajdúböszörmény, valamint a Hajdúböszörmény és Hajdúdorog közötti, Hajdúvidet is érintő bicikliút-szakaszok előkészítése. A beruházások aktuális állapotáról Kiss Attila polgármestert kérdeztük.

Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében nyert mintegy 2,4 milliárd forint támogatást, melyből két kerékpárútszakaszt építhet meg a város. – Az egyik Hajdúböszörményt és Debrecen-Józsát kötné össze, folytatva a Debrecen és Józsa között korábban már megépült utat. Ehhez kapcsolódóan minden terv elkészült – ezeket egyébként a vármegyei önkormányzat készíttette el–, jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik – mondta a városvezető. Összesen 8,3 kilométer kerékpárút épül, melyből Hajdúböszörmény 7,3 kilométert épít meg, a fennmaradót Debrecen önkormányzata. Várhatóan a jövő év első felében el is indulhat a kivitelezés.  

Hajdúdorog irányában körülbelül egy 15 kilométeres szakaszt alakítanak ki a 3502-es úttal párhuzamosan. Az út érintené Hajdúvided, továbbá egy pihenőhelyet is kialakítanának mellette. Ennek tervei még előkészítés alatt vannak. – Amennyiben a közbeszerzések után marad még forrás, akkor abból a Hajdúhadház felé vezető út mentén építenénk egy szakaszt – tette hozzá Kiss Attila.

Körülbelül nyolckilométeres kerékpárút köti majd össze Hajdúböszörményt Józsával
Körülbelül nyolckilométeres kerékpárút köti majd össze Hajdúböszörményt Józsával
Forrás: Napló-archív

Két csomópont épülne a 35-ös főúton

Állami beruházásként épülne meg Hajdúböszörménynél a 35-ös főúton két új körforgalom, melyek terveit korábban már véglegesítették, de a háború okozta gazdasági nehézségek miatt a kormány felfüggesztette a projekteket.  

– Óriási forgalmat bonyolít le a 35-ös főút, ezért is született az a döntés, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában történne meg a Baltazár Dezső utcai, valamint az Újvárosi úti csomópontok fejlesztése. Bízunk benne, hamarosan feloldják a projektek felfüggesztést – ismertette Hajdúböszörmény polgármestere. Hozzátette: a fejlesztés célja továbbá a balesetek mérséklése az érintett csomópontokban, a tervezés során a rendőrség szakvéleményét is figyelembe vették.  

A jövő évben elindulhat a Józsára vezető kerékpárút fejlesztése
A jövő évben elindulhat a Józsára vezető kerékpárút fejlesztése
Forrás: Napló-archív

Megújul a Hajdúhadház felé vezető út

– Mondhatni, évtizedek óta várt fejlesztés indulhat el a jövő év folyamán, ugyanis elkezdődhet a Hajdúböszörményt Hajdúhadházzal összekötő 3507-es út felújítása. Ez egy nagyon rossz minőségű út, amely most teljes hosszában, mintegy 8 kilométeren újul meg – ismertetett kérdésünkre egy másik állami útberuházást Kiss Attila. Mint kifejtette, sok személyautó és mezőgazdasági gép használja az útszakaszt. A fejlesztés során a meglévő hét buszmegállót is modernizálják.  

Mindezek mellett pedig több belterületi utcát újítanak fel Hajdúböszörményben. Az önkormányzat közel 700 millió forintot nyert a TOP Plusz pályázatán. A város polgármestere erről elmondta: a keretösszeg rendelkezésre áll, a közbeszerzési eljárást követően pontosítják, mely utcákra fordítják az összeget. – Várhatóan 12-13 utcát fog érinteni a fejlesztés. Elsőbbséget élveznek a nagyobb forgalmat lebonyolító, intézményeket érintő útszakaszok és tömegközlekedési útvonalak. Jellemzően a szilárd burkolattal már rendelkező szakaszokat újítanánk meg – részletezte Kiss Attila.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában