Ennyi az annyi

2024.05.27. 20:00

Így alakulnak az üzemanyagárak nyáron a hazai kutakon – megéri autóval menni nyaralni?

A kormány döntésének köszönhetően hetek óta csökken a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára Magyarországon. Üzemanyagár – csökkenni vagy nőni fog a nyári hónapokban?

Nagy Emese

Vajon kell üzemanyagár-változásra számítanunk?

Forrás: MW-arhív

Ezen a héten szerdán ismét árváltozást tapasztalhatunk a kutakon, ami a benzin esetében 4 forintos csökkenést jelent. A gázolaj ára most nem változik. Így az aktuális átlagárakat figyelembe véve az alábbiakra számíthatunk: a 95-ös benzin literenkénti ára 600, míg a gázolajé 603 forint lesz – írta meg a holtankoljak.hu. Bizonyára sokakat érdekel, hogyan alakulnak az üzemanyagárak nyáron, ugyanis a legtöbbet év közben utazunk, többek közt a szabadságolások, nyaralás miatt. Tehát egyáltalán nem mindegy, az elkövetkezendő hónapokban mennyiért tankolhatjuk majd tele az autónkat.

Utánajártunk, üzemanyagár tekintetében mire kell számítanunk nyáron
benzin gázolaj Haon Debrecen
Utánajártunk, üzemanyagár tekintetében mire kell számítanunk nyáron
Fotó: Cseh Gábor / Forrás:  MW-archív

Hogyan alakul a hazai üzemanyagár a nyáron?

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője a Haon kérdésére kifejtette, a Brent olaj hordónkénti ára 2 százalékot csökkent az elmúlt héten, jelenleg 82 dolláros árszinten mocorog. A forint is tovább erősödött a dollárral szemben a héten, 354 forint környékén tudunk jelenleg 1 dollárt venni, ami körülbelül 0,5 százalékos erősödést mutat egy hét alatt. Így összességében inkább üzemanyagár-csökkenésre számíthatunk május utolsó hetében a hazai kutakon. A nyárra vonatkozó árakat pedig várhatóan az is meghatározza majd, hogy az OPEC+ országok miként döntenek június elején a kitermelésük visszafogásával kapcsolatban. 

Hetek óta csökken az üzemanyagár Magyarországon, ugyanis néhány hete a kormány azt kérte, hogy a kereskedők a régiós árakhoz igazodjanak, aminek – az árakat nézve – a kerekedők eleget tettek. Az elmúlt időszakban a 95-ös benzin és gázolaj literenkénti ára nagyot csökkent a korábbi csúcshoz képest

– mutatott rá Bujdos Eszter.

Így már megéri betérni!

Mint elmondta, a magyarok egyik kedvenc úti célja nyáron Horvátország, minden évben sokan töltik a felkapott horvát üdülőövezetben a szabadságukat. 

Míg tavaly 40-50 forinttal volt drágább itthon az üzemanyag, mint Horvátországban, addig most 7-10 forint a különbség, ami azért sokatmondó. Tavaly még volt jelentősége, itthon vagy külföldön tankolunk egy nagyobb út során, azonban ez most nincs így, komoly eltéréseket nem tapasztalunk, ha a szomszédos országok üzemanyagárait vesszük figyelembe

 – tájékoztatott.

Az ügyvezető kiemelte, a nyári hónapokban mindig lehet kereslet élénkülést tapasztalni, de ettől függetlenül év eleje óta érezhető, hogy csökkent a forgalom minden szempontból. – A nemzeti viszonyok alakulása nem mutatja, hogy óriási üzemanyagár-emelkedésre kellene számítani, olyan 600-615 forint között fog mocorogni a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára. Ennek ellenére a tapasztalataim azt sugallják, sokáig ez az árrés mérték (alacsony hazai üzemanyagár) nem tartható – tette hozzá Bujdos Eszter.

Utánanéztünk, áprilisban mennyivel kellett egy-egy tankolás alkalmával többet fizetni az üzemanyagért, mint most, és meglepően tapasztaltuk, 2024. április végén a benzin literenkénti átlagára 37 forinttal, míg a gázolajé 24 forinttal volt drágább.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában