Múltidéző

2024.06.02. 07:00

Nyolcvan éve bombázták szét Debrecent

A második világháború borzalma nem kerülte el a cívisvárost sem. 1944. június 2-án nagy erejű légitámadás érte a vármegyeszékhelyet. Debrecen bombázása emberek ezreinek halálát követelte.

Bekecs Sándor

Több mint ezer bomba hullott június 2-án Debrecenre

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1944. június 2-án intézett bombatámadást Debrecen ellen a szövetséges légierő. A második világháború magyarországi történetének ez volt a legtöbb áldozatot követelő támadása. Az olaszországi támaszpontokról 130 bombázó indult el egyenként 40 mázsa bombateherrel, őket 64 vadászgép kísérte. Debrecen bombázása emberek ezreinek halálát követelte.

debrecen bombázása, debrecen, bombázás, második világháború
Debrecen bombázása egy korabeli légi felvételen 
Forrás: Fortepan / National Archives

A támadás alatt 155 bomba hullott a Nagyállomásra és környékére, ez volt az elsődleges célpont. Az amerikaiak mintegy ezer bombát dobtak erre a területre és a város más pontjaira. 128 bombatalálat érte a Magyar Államvasutak Műhelyét és 30 találat a városi közvágóhidat. A földdel vált egyenlővé az Erzsébet utcai munkásnegyed, a Deák Ferenc és Hunyadi utcák területe (mai Petőfi tér környéke) is. Bombatalálat érte a mostani börtön épületét, megsemmisült a Szent Anna és a Ferencz József út kereszteződésének környéke. Házak dőltek romba, váltak életveszélyessé vagy sérültek meg könnyebben. Több ezren váltak hajléktalanná. A becslések szerint megközelítőleg 2 ezer ember vesztette életét 1944. június 2-án.

Aki csak tudott, részt vett a Debrecen bombázása utáni mentésben

– Kilenc órakor jelent meg az első támadó hullám a város felett. Ez a hullám nem dobott le bombákat. Nyomban követte egy második hullám, amely bombasorozatot dobott az állomásra és a környékére – írta másnapi lapszámában a Nyírvidék – Szabolcsi Hírlap. A lap beszámolt arról, hogy alig vonult el a második hullám, a légoltalmi mentőosztagok nyomban megkezdték a mentési munkálatokat. A mentőosztagosok mellett tisztviselők, munkások és leventék is dolgoztak a romok eltakarításán, a tüzek eloltásán és az életben maradottak, beomlott pincékben levő emberek megmentésén.  

debrecen bombázása, debrecen, bombázás, második világháború
A júniusi támadást további öt követte még ugyanabban az évben. Szeptember 21-én is találat érte a Nagyállomást
Forrás: Fortepan / National Archives

Hősi halottakról is beszámolt a lap. Dr. Makláry Elek városi tiszti főorvost az óvóhelyről kilépve érte a bombatámadás, egy sebesültnek próbált segítséget nyújtani. Elhunyt továbbá Móricz Bertalan, Török Tibor százados és Kövendy MÁV-főtiszt. A lap beszámolója szerint egy postás a szabályok ellenére elhagyta az óvóhelyet, hogy cigarettát vásároljon a legközelebbi trafikba. Az óvóhelyét időközben lebombázták.  

Tízezren vettek részt a halottak temetésén

Június 5-én temették el a bombatámadás halottainak egy csoportját. Az MTI június 5-i beszámolója szerint a köztemető ravatalozótermeiben folyt az áldozatok személyazonosságának megállapítása. Kétszázötven áldozatot helyeztek örök nyugalomra hétfőn, őket mintegy tízezer ember kísérte utolsó útjukra.  

A június 2-i bombázást további öt követte még az év folyamán: szeptember 1-jén, majd 15-én, 17-én, 20-án és 21-én támadtak ismét a szövetséges hatalmak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában