Önkormányzati választás

2024.06.08. 08:21

Munkáshotel és bölcsőde is épült Kabán – eredményes ciklust zárhat az önkormányzat

Számos pályázati forrás mellett több száz millió forint önerőt is fordított az önkormányzat a város fejlődésére. Az elmúlt évek alatt több nagyobb fejlesztés történt Kabán, idén pedig elérik azt, hogy minden utca aszfaltburkolatú lesz.

Bekecs Sándor

Szegi Emma, Kaba polgármester értékelte a végéhez közeledő önkormányzati ciklust

Forrás: Napló-archív

Nem hátráltatták Kaba fejlődését az elmúlt évek válságai, az önkormányzat a pályázati források mellett több száz millió forint önerőt is befektetett. Szegi Emma polgármester a Hajdú Online megkeresésére ismertette a mostani önkormányzati ciklus legfontosabb eredményeit – köztük számos fejlesztés megvalósítását, például a munkáshotel vagy a bölcsőde kialakítását –, illetve bemutatta a következő időszak terveit is.  – Eseménydús cikluson vagyunk túl, nagyon sok fejlesztésünk volt. Az eddig végrehajtott, illetve folyamatban lévő pályázataink összege meghaladja a 3 milliárd forintot. Önerős beruházásaink pedig több mint 400 millió forint értékben voltak – összegezte Szegi Emma polgármester ciklusértékelője bevezetéseként. Elmondta, hosszú távú tervük a strand bővítése, ehhez folyamatosan vásárolják a szomszédos területeket. Két üres telek már rendelkezésre áll, illetve nemrég az éttermet is megszerezte az önkormányzat. Továbbá a stranddal szemben lévő két egyházi tulajdonú ingatlan megvételére is tettek szándéknyilatkozatot.

Kaba számos fejlesztést valósított meg, többek közt munkáshotel épült haon
Kaba számos fejlesztést valósított meg, többek közt munkáshotel épült
Forrás: Kiss Annamarie

Amint elkészült, be is telt a kabai munkáshotel

Szegi Emma kifejtette, több nagyobb pályázatuk is volt az elmúlt években. A munkáshotel kialakításával egy régi épület újulhatott meg Kabán, mintegy 300 millió forint támogatásból és 60 millió forint önerőből. – Ahogy elkészült, rögtön bérbe tudtuk adni, ráadásul öt új munkahely jött vele létre – emelte ki. A közelmúltban – mintegy 500 millió forintból – elkészült a város 46 férőhelyes bölcsődéje is.  

Az elmúlt öt év során megújult és egy emeleti galériával bővült a művelődési ház; több intézmény kapott új napelemeket, korszerűsödött a város közvilágítási hálózata és bővült a térfigyelőkamera-rendszer. Korszerűsödött több játszótér, kondiparkot telepítettek, illetve jelentősen javult a város belvízelvezető-hálózata is.  

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) „Élhető települések” pályázatán nyert támogatásból 2,1 kilométeren elkészült a cukorgyári elkerülő út menti kerékpárút és annak közvilágítási hálózata. Szegi Emma megjegyezte, a kerékpárút érint egy 60 lakásos lakótelepet, bentlakásos idősek otthonát és egy zöldségüzemet is. A pályázat része volt továbbá a Vár utcai játszótér komplex fejlesztése, illetve két helyi védelem alatt álló épület felújítása. – Az egyik a Kabai Mennykő Néptáncegyüttes székháza lesz, a másikba pedig a helytörténeti gyűjteményünket helyezzük el – osztotta meg a városvezető.

Játszótereket is korszerűsítettek Kabán haon
Játszótereket is korszerűsítettek Kabán
Forrás: Kiss Annamarie

Idén minden utca aszfaltos lesz Kabán 

Csapadék- és belvízelvezetésre 200 millió forintot nyert a kabai önkormányzat. Ebből többek között a szivattyútelepet újítják fel. 400 millió forint TOP Plusz forrásból épül 7,3 kilométer belterületi út, amellyel a város teljes úthálózata szilárd útburkolatúvá válik. A külterületi utak fejlesztésére kapott támogatásból a 4. számú főút és a derecskei (aranyosi) út között épül szilárd burkolatú út, amely várhatóan ezen a nyáron elkészül.  

Sikeres volt a humánszolgáltatások fejlesztését célzó, több önkormányzattal közös pályázatunk is. Ennek részeként építettük be az orvosi rendelő tetőterét, amely a csecsemő- és gyermekgondozáshoz kapcsolódó szolgáltatásoknak ad helyet

 – ismertette a polgármester.  

Új üzem kezdi meg működését Kabán  

Megtudtuk, az önerős beruházások alapját egyrészt a feszes költségvetés, másrészt az iparűzési adó jelentik. Utóbbival kapcsolatban Szegi Emma elmondta, annak ellenére, hogy négy éve megszűnt az Agroferm helyi üzemében a termelés (a cukorgyár után a második legtöbb iparűzési adót fizető vállalkozás volt), növekszik a város iparűzésiadó-bevétele.  

Jelentős változást hozott, hogy 100 hektáron napelempark épült a cukorgyár mögötti területen, amelyet a közeljövőben másfélszeresére bővítenek, illetve hamarosan egy új vállalkozás is megkezdi a termelést Kabán

 – tette hozzá.

Hosszú távú terv a kabai strand bővítése haon
Hosszú távú terv a kabai strand bővítése
Forrás: Kiss Annamaire

Kiemelt feladat továbbra is az ipari park benépesítése 

A következő évek terveivel kapcsolatban Kaba polgármestere elmondta, kiemelt feladat lesz az ipari park teljes benépesítése. Ezen jelenleg is dolgoznak, folyamatosak az érdeklődések. A másik cél a geotermikus energiafelhasználás arányának növelése a településen. 

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy korábban ki tudtuk építeni a hálózat egy részét. Geotermikus energiával látjuk el középületeinket, köztük a munkáshotelt is. A következő lépés a bölcsőde bekötése lesz – osztotta meg Szegi Emma.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában