Díj

2024.06.04. 19:45

Százezer forintot kapott öt józsai diák – fotókkal

Tanulmányi eredményük, szorgalmuk és tehetségük meghozta a gyümölcsét. A Petneházy Alapítvány pályázatán a józsai Gönczy Pál Általános Iskola öt diákja nyert ösztöndíj-támogatást, fejenként 100-100 ezer forint értékben. Jutalmuk viszont több, mint anyagi támogatás.

Bekecs Sándor

A Petneházy Alapítvány 100-100 ezer forintos ösztöndíját vehette át június 4-én a józsai Gönczy Pál Általános Iskola öt tanulója. A szervezet azon diákokat jutalmazza, akik szorgalmukkal és kiemelkedő tanulmányi eredményükkel, közösségépítő munkájukkal példaként szolgálnak generációjuk tagjai számára. Az ösztöndíjakat Gönczy Tehetségpont Tehetségsegítő Tanács (GTTT) ülésén adták át az iskola épületében.

A diákok példaértékű teljesítményük miatt részesültek ösztöndíjban
A diákok példaértékű teljesítményük miatt részesültek ösztöndíjban
Forrás: Molnár Péter

Hegymegi Péter igazgató köszöntőjében elmondta, a GTTT 2011-ben alakult azzal a céllal, hogy felkarolja a tehetséges diákokat, megismertesse a fiatalokkal a különböző tudományterületeket. Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere, a GTTT elnöke kifejezte, meggyőződése, minden gyermek tehetséges valamiben, a szülők, pedagógusok feladata, hogy ezt a gyermekekkel együtt fedezzék fel, s segítsék a fiatalok kibontakozását.

Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere szerint minden gyermek tehetséges valamiben
Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere szerint minden gyermek tehetséges valamiben
Forrás: Molnár Péter

– A Gönczy évekkel ezelőtt elindult ezen az úton. Külön öröm számomra, hogy a pénzügyi tudatossággal és a környezetvédelemmel, a gyerekek jövőjét meghatározó két területtel kiemelten foglalkoznak. A város egyik legjobb általános iskolája a Gönczy – fogalmazott Balázs Ákos. Hozzátette, az elmúlt években jó kapcsolatot építettek ki a Petneházy Alapítvánnyal, amely rendszeresen támogatnak tehetséges diákokat országszerte.

Nem csak ösztöndíjakat, de lehetőségeket is ad a Petneházy Alapítvány ösztöndíja

Burger Angéla Erzsébet, a GTTT alapítója, társelnöke ismertette a közösség alapítását, szervezeti felépítését, működését. Kiemelte, kezdetek óta a legújabb, a legfrissebb, a legjobb tudás és támogatás biztosítása a fő céljuk. – E cél ma sem változott: a helyi tehetségeket igyekszünk helyben tartani, hogy lássanak itt is opciókat, lehetőségeket; tanuljanak a helyi egyetemeken, vegyenek részt a helyi oktatási közéletben, s maradjanak itt, a saját városukat gazdagítsák tehetségükkel – emelte ki.

– A Petneházy Alapítvány történelmi előképe 150 évre tehető vissza. Akkor rendezték meg felmenőink a Petneházy Bál nevű első eseményünket, amely Buda visszafoglalásának 1686-os visszavételére emlékezik. Ennél volt Petneházy Dávid az egyik huszárkapitány. Ezért is fontos számunkra a hagyományaink megőrzése – ismertette Petneházy Dávid, az alapítvány kuratóriumának elnöke. Kiemelte, az alapítványi tagok között olyan személyek találhatóak, mint Áder János, egykori köztársasági elnök vagy Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat alapítója, illetve a közélet és a tudományos élet elismert szereplői. Az alapítvány számos kiadványt ad ki, tudományos konferenciákat szervez.

A cél a tehetségek helyben tartása
A cél a tehetségek helyben tartása
Forrás: Molnár Péter

– Számos olyan diákot támogattunk, akik közül többen a közép- és felsőfokú tanulmányaikat külföldön folytatták. Sokukat segítettünk olyan helyzetbe, hogy különböző gyakornoki programokban részt vehessenek, intézményekbe látogassanak. Ösztöndíjasaink két hónappal ezelőtt jöttek vissza Brüsszelből – sorolta példaként az alapítvány adta lehetőségeket, jövőképeket Petneházy Dávid. Hozzátette, a mostani ösztöndíj nemcsak egyszeri támogatás, a jövőben hívják és várják a Gönczy tehetségeit az Alapítvány programjaira.

A Gönczy Pál Általános Iskola diákjai közül Papp Sára, Gargya Péter, Kulcsár Áron, Szőllősi László és Hajas Zsófia nyerték el a Petneházy Alapítvány elismerését, amelyre országos több mint 120 jelentkezés érkezett.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában