Választás

2024.06.11. 20:00

Érthetetlen, ami Hajdúböszörményben és Hajdúnánáson történt

Több változást is hozott a hajdú-6-os választókerületben a vasárnap. Az önkormányzati választások eredményeinek értékelésére kértük fel Tiba István országgyűlési képviselőt.

Bekecs Sándor

A vasárnapi választások eredményeként a kormánypárti és az ellenzéki képviselők 7-5 aránya megfordult Hajdúnánáson

Forrás: Napló-archív

A vasárnapi választások a Hajdú 6-os választókerület több településén is változást eredményeztek. Balmazújvároson a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, Hajdúnánáson és Hajdúböszörményben viszont a kormánypárti polgármesterjelöltek maradtak alul. Három településen nem akadt kihívó, míg Folyás polgármestere egy másik település vezetőjeként folytatja a munkát. A választókerület országgyűlési képviselőjét kérdeztük, hogyan értékeli a vasárnapi eredményeket.

választás, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, önkormányzati választás
Tiba István országgyűlési képviselőt kértük meg, hogy értékelje a Hajdú-6-os választókerület választási eredményeit
Forrás:  Napló-archív

Tiba István elmondta, több, számára meglepő változás is történt a választókerületéhez tartozó településeken, viszont örömét fejezte ki, hogy Balmazújvároson leváltották a jelenlegi polgármestert; Hegedüs Péter helyét Varga Marina veszi át.

Ez reményt ad arra, hogy a város végre a nyugalom és fejlődés útjára lépjen. Bár a hétfőn történtek azt mutatják, a következő három hónapban a jelenlegi polgármester megtesz mindent, hogy felhívja magára a figyelmet

– jegyezte meg. Arról, mi történt a választást követő napon, itt írtunk: 

Bővebb elemzést igényel a választás eredménye

Egyelőre nem találok rá magyarázatot, hogy sikeresen működő, fejlődő településeken miért történt váltás. Természetesen tiszteletben tartom a választók döntését, de mindenképp ki fogjuk elemezni, hogy mi volt az oka, hogy a többség nem szavazott újra bizalmat

– fogalmazott Hajdúnánással és Hajdúböszörménnyel kapcsolatban a honatya. Hajdúdorogról viszont megjegyezte, a választók értékelték a városvezetőség elmúlt öt évben végzett munkáját és közösségépítő tevékenységét. Mint fogalmazott, Horváth Zoltán a fejlesztéseken túl egy végtelenül jó közösséget is kovácsolt a városban.  

– Újtikoson, Újszentmargitán és Polgáron nem volt kihívója a mostani polgármestereknek. Ez jelzi, hogy jól végzik a munkájukat. Görbeházán Ale Erika nem indult újra, ott Folyás eddigi településvezetője, Magyar Sándor folytatja majd a munkát, míg az ő helyét a mostani alpolgármestere veszi át – összegzett Tiba István.

választás, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, önkormányzati választás
Magyar Sándor, Folyás jelenlegi, Görbeháza újonnan megválasztott polgármestere
Forrás:  Napló-archív

Ennyin múlott a Fidesz győzelme Hajdúböszörményben és Hajdúnánáson

Balmazújvároson két kihívója akadt a jelenlegi polgármesternek: Ferenczi Mária, a Daru Park Egyesület és Varga Marina, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjeként. Hármójuk közül végül utóbbi került ki győztesen, 404 szavazattal múlta felül Hegedüs Pétert, aki 3448 voksot szerzett. Ferenczi Máriára 370-en szavaztak. A képviselő-testületbe pedig 6-6 jelölt jutott be végül a kormánypárt és a Közösen Balmazújvárosért Egyesület részéről.  

Hajdúböszörményben szintén hárman indultak a polgármesteri székért, a jelenlegi polgármester, Kiss Attila (Fidesz-KDNP) kihívói Kiss Sándor (Független) és Göröghné Bocskai Éva (Böszörményi Harmadik Oldal Egyesület, röviden: BHO) voltak. A választópolgárok többsége végül utóbbit választotta a város vezetőjének, aki 6300 voksot kapott, míg kormánypárt jelöltje 5668-at. Kiss Sándorra 923-an szavaztak. Átalakul a képviselő-testület is. A BHO 7 tagja jutott be, míg a Fidesz-KDNP 6 tagot delegál. A Mi Hazánk és a Civilek a Lakóhelyért Egyesület 1-1 képviselővel kezdi meg a munkát ősztől.

Pár száz szavazaton múlott a polgármesterség Hajdúnánáson is. Az Összefogás Hajdúnánásért Egyesület polgármesterjelöltje, Bódi Judit 3944 szavazatot gyűjtött, a Fidesz-KDNP részéről induló, jelenlegi alpolgármester, Nagyné Legény Ildikó 3599 választópolgár voksát szerezte meg. Itt is jelentős változás lesz a képviselő-testületben, ugyanis megfordul a kormánypárt-ellenzék arány. Az Összefogás Hajdúnánásért Egyesület hét képviselőt ad az októberben alakuló testületnek, míg a Fidesz-KDNP ötöt. Szólláth Tibor kompenzációs listáról bejutva, mint önkormányzati képviselő folytathatja a munkát, míg Nagyné Legény Ildikó nem jutott be hajdúnánási testületbe.  

Váltás történt Tiszagyulaházán is, a függetlenként induló, jelenlegi polgármestert előzte meg a szintén független Herbák József 168–144 arányban. A harmadik helyen a Mi Hazánk polgármesterjelöltje, Kovács Péter végzett.  

Hajdúdorogon újabb öt évre kapott bizalmat a jelenlegi polgármester

Hajdúdorogon Horváth Zoltán (Fidesz-KDNP) folytathatja a munkát, 2066 szavazattal nyerte a választást. A város korábbi polgármestere, Csige Tamás (Esély Közösség) 1516 voksot, míg a két független induló, Pogácsás György 250 és Várföldi Sándor 99 szavazatot gyűjtött. A város képviselő-testületébe 7 kormánypárti és 1 független képviselő, valamint Csige Tamás jutott be.

választás, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, önkormányzati választás
Újabb öt évre nyerte el a választók bizalmát Hajdúdorog polgármestere, Horváth Zoltán
Forrás:  Napló-archív

Görbeházán két független polgármesterjelölt, Magyar Sándor – Folyás jelenlegi polgármestere – és Szilágyiné Kovács Mária közül választhattak a szavazók, akik többsége végül előbbi mellett határozott 770–453 arányban. Folyáson a jelenlegi alpolgármester, Győri Viktor Dávid, valamint Váradi Lajosné és Horváth László indult polgármesterjelöltként. A választást végül előbbi nyerte, 60 szavazatot kapott, míg utóbbiak 45 és 37 vokssal végeztek.

A választókerületben polgármesterjelöltként egyedül indulók eredményei

  • Újszentmargita: Csetneki Csaba (Független) 502 szavazat, 47,43 százalékos részvétel mellett
  • Újtikos: Takács József (Fidesz-KDNP) 229 szavazat, 39,68 százalékos részvétel mellett
  • Polgár: Tóth József (Polgári Lokálpatrióta Mozgalom Egyesület) 1971 szavazat, 37,27 százalékos részvétel mellett 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában