Most először láttak ilyet

2024.07.11. 08:10

Új madárfaj fészkel a Hortobágyi-halastavon

A pár összesen 7 fiókát nevel. A sok kis bütykös ásólúd akár a közeli tanösvényről is megfigyelhető.

Haon.hu

Idén első ízben sikerült regisztrálni a védett bütykös ásólúd (Tadorna tadorna) fészkelését a Hortobágyi Nemzeti Park Hortobágyi-halastavi bemutatóterületén. A park Facebook-oldala szerint ez az érdekes madárfaj négy évtizede még ritka kóborlóként, átvonulóként jelent meg hazánkban, majd 1996-ban sikerült az első fészkelését dokumentálni. Ezt követően egyre több helyen sikerült fészkelnie ennek az impozáns récefélének.

Bütykös ásólúd fészkel a Hortobágyi-halastavon
Bütykös ásólúd fészkel a Hortobágyi-halastavon
Forrás: Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A park munkatársai az utóbbi években több közeli vizes élőhelynél is tapasztalták a bütykös ásólúd fészkelését, de a bemutatóterületen ez az első cseperedő fészekalj. A pár jelenleg hét fiókáját nevelgeti egy élőhelyrekonstrukciós területen. 

Üregbe is szívesen költözik a bütykös ásólúd

A keddi Facebook-posztban arról is írnak, hogy a faj főként nyugat-európai lapos tengerpartok, torkolatok közelében, Ázsiában sós, félsós sztyeppi tavaknál, mocsaraknál költ. Nevét a gácsérok jellegzetes csőréről és abbéli szokásáról kapta, miszerint előszeretettel fészkel talajban lévő üregekbe (pl. róka, nyúl ásta üregekbe).

Aki tehát mostanában távcsővel a nyakában kisétál a Hortobágyi-halastavi tanösvényre – sok más madár mellett – kis szerencsével láthatja a cseperedő bütykösásólúd-fiókákat és szüleiket is.

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában