Felvételi

2024.07.23. 20:56

Külföldön is a Debreceni Egyetem volt a legnépszerűbb

A Debreceni Egyetemen tovább emelkedett a külföldi hallgatók aránya. Az egyetem közleménye szerint idén több mint kétezer új hallgató érkezik más országokból az egyetemre, összesen pedig csaknem hétezerötszáz külföldi egyetemista kezdheti meg tanulmányait szeptembertől az intézményben.

Haon.hu

Hatalmas volt az érdeklődés idén is a Debreceni Egyetem iránt

Forrás: unideb.hu

–  Egyetemünkről közismert, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közül a legnagyobb létszámban képez külföldi hallgatókat. A világ több mint száz országából érkező hallgatói közösség jelzi a Debreceni Egyetem nemzetközi elismertségét, népszerűségét. Több mint nyolcvan szakon kínálunk a külföldről érkező hallgatók számára angol nyelvű képzést. Az idei felvételi eljárás során a jelentkezők és a felvettek létszámát tekintve folytatódott a korábbi évek kedvező tendenciája, amelynek eredményeként külföldi hallgatóink létszáma szeptembertől várhatóan meghaladja a hét és félezret. Az egyetem stratégiájának fontos eleme az oktatás és a kutatás terén az intézmény nemzetközi arculatának erősítése – közölte Bartha Elek oktatási rektorhelyettes az unideb.hu portállal. 

A 2024/25-ös tanévre több mint 31 ezren jelentkeztek a Debreceni Egyetem által meghirdetett képzésekre. A magas számú jelentkezésekhez hozzájárult az is, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban az idei adatok több mint 15 százalékkal meghaladták a 2023-as rekordszámú jelentkezési számokat.

– A velünk kapcsolatba lépett 50 ezer érdeklődőből a tavalyihoz képest mintegy háromezerrel több, összesen 26 ezer 860 tényleges jelentkezés érkezett az egyetemünkre, ez az országos jelentkezések közel 40 százaléka. A Tempus Közalapítvány Kuratóriumának döntését követően 753 hallgató, az országos kvóta körülbelül 16 százaléka nyerte el ebben az évben a Stipendium Hungaricum ösztöndíjat és kezdheti meg tanulmányait szeptembertől a Debreceni Egyetemen – tájékoztatott Jenei Attila, a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója.

A Debreceni Egyetem fizetős képzéseire a tavalyi évhez képest 22 százalékkal több, 3828 jelentkezés érkezett, a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ erre a tanévre vonatkozóan összesen 7500 felvételi eljárást bonyolított le, ebből 4814 jelentkező került be az egyetemre.

A 2024/25-ös tanévben a tavalyihoz képest a költségtérítéses képzésben résztvevő hallgatók létszámának emelkedése révén 2-3 százalékkal, azaz minden eddiginél több, csaknem 7500 külföldi hallgató végezheti tanulmányait idegen nyelven a Debreceni Egyetemen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában