Gyász

2024.07.15. 17:22

Lovasnapon hunyt el Kordás János csikós, Hortobágy Örökös Pásztora

Elhunyt Kordás János csikós, Hortobágy Örökös Pásztora (1940-2024) – tette közzé a Hortobágy Örökös Pásztorai Facebook-oldal.

Haon.hu

1940. március 29-én született Balmazújvároson. Szülei korán elhaltak, ezért már gyerekként a pusztai életformát választotta. Tizenhárom évesen Mátára került, mint kisbojtár. Egy év múlva már Hortobágy-Kungyörgyön a csődör ménes mellett csikós. 1959-től a debreceni legeltetési társulatnál csikósbojtár Pentezugban. 1963-tól egészen 1992-ig, nyugdíjba vonulásáig a Hortobágyi Állami Gazdaságnál mátai ménesénél szolgált, mint csikós. Sokfelé népszerűsítette csikós társaival a magyar népi lovas kultúrát. Nagy idők tanújaként szívesen beszélt a Czinege, Pecze, Kardos, Sárkány és más neves pásztordinasztiákról hallott és a velük megélt emlékeiről. Keserédes mondatai felemlegették a legelő jószágok bőséges állományát és pásztorok egykori tündérországát.

Elhunyt Kordás János csikós
Elhunyt Kordás János csikós
Forrás: Facebook / Hortobágy Örökös Pásztorai

Szakmai életét Cséke Zsolt filmesítette meg „A nincs asztalom, sem székem” című művében Szabó Gábor és Garai Lajos csikósokkal együtt – olvasható a bejegyzésben

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában