Beruházás

2024.07.24. 15:16

A Fórum II. miatt költözik a népszerű debreceni kávézó, az is megvan, hova

Elkezdődött a mozgolódás a bevásárlóközpont tervezett bővítése körül. A Fórum II. a már meglévő létesítményhez közel, a Csapó utca túloldalán épülhet meg.

Hajnal László

A Fórum II. látványterve a Burgundia utca felől a közterület feletti gyalogoshíddal

Forrás: BORD Építész Stúdió

Csaknem két éve dőlt el, hogy bővíteni fogják a debreceni Fórum bevásárlóközpontot. Ahogy a Haon is beszámolt róla, 2022 októberében szavazta meg a debreceni képviselő-testület azt az előterjesztést, amely lehetővé teszi, hogy a Csapó és a Blaháné utcák közötti területen megépüljön a Fórum II., melyet a már meglévő Csapó utcai bevásárlóközponttal egy, a közterület felett ívelő gyalogoshíd kötne össze. A bevásárlóközpont bővítése tehát a Csapó utca szemközti oldalán valósulhat meg, a létesítmény bejárata pedig az előzetes tervek alapján a DSZC Vegyipari Technikum melletti telkeken épülhet meg, a Csapó utca 21. és 27. szám között, ahol jelenleg is üzlethelyiségek üzemelnek.

fórum II., debrecen, csapó utca
A Csapó utca 21. és 27. szám közötti ingatlanokat is érintené a Fórum II. megépülése
Forrás: BORD Építész Stúdió

Azt már 2023-ban júniusában megszavazta a közgyűlés, hogy a Csapó utca 27. szám alatti ingatlant védelem alá helyezik, Gábor István főépítész pedig hangsúlyozta, az épület egyedi védelme a beruházóval kötött adás-vételi szerződésben rögzítve van, az épületet kötelezően be kell integrálni a Fórum II. épületébe.

Kezdődhetnek a Fórum II. előkészítési munkálatai?

Megírtuk azt is, felmerült, hogy Debrecen ikonikus romkocsmája, a Roncsbár a Dósa nádor térre költözik, a bevásárlóközpont tervezett bővítésének bejelentését követően pedig a Levendula kézműves fagylaltozó is bejelentette bezárását. Az egészséges életmóddal kapcsolatos termékeket népszerűsítő üzlet pedig már korábban bezárt, a helyére nem nyílt új üzlet.

Július 24-én, szerdán délelőtt a Black Sheep Kávéház és Konyha is közölte a Facebook-oldalán, hogy augusztusban elköltözik a Csapó utca 6. szám alá.

A Haon a napokban arról értesült, hogy a Csapó utca és a Blaháné utca között megkezdődtek a bontási munkálatok. Ezzel kapcsolatban megkerestük a debreceni polgármesteri hivatalt is, akik válaszukban közölték, a beruházás építésjogi alapját a rendezési terv tartalmazza, azonban a területet előkészítő összes bontási, illetve az azt követő építési engedélyezési eljárás hatásköre a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály hatáskörébe tartozik, ezért annak tényleges jelenlegi állásáról konkrét információkkal ők rendelkeznek. Megkerestük az építésügyi főosztályt is, amint válaszuk megérkezik, közöljük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában