Hasznos tippek

2024.07.18. 18:33

Életmentő tanácsokat osztott meg a debreceni mentőállomás vezetője

A mentőkhöz ezekben a napokban jelentősen több riasztás érkezik. A hőség veszélyeire hívja fel a figyelmet a szakember.

Haon.hu

A kánikulában a legveszélyeztetettebb korcsoport az idősek és a gyermekek, továbbá a szív- és érrendszeri betegek, cukorbetegek, ahol a gyógyszerszedés és az alapbetegségek miatt ezek a hőhatások sokkal fokozottabban érvényesülnek – hívta fel a figyelmet a Haon érdeklődésére Ménes Dávid debreceni állomásvezető mentőtiszt, az Országos Mentőszolgálat regionális szóvivője. Beszélt arról, milyen szabályokat kell feltétlenül betartani kiemelten a gyerekek, betegek, kisállatok esetén, továbbá hogy a hőség veszélyei hogyan jelentkeznek vízpartok közelében.

Ménes Dávid debreceni állomásvezető mentőtiszt, az Országos Mentőszolgálat regionális szóvivője adott hasznos tanácsokat a hőség idejére
Ménes Dávid debreceni állomásvezető mentőtiszt, az Országos Mentőszolgálat regionális szóvivője adott hasznos tanácsokat a hőség idejére
Forrás: Ménes Dávid-archív

Percekre sem szabad gyereket vagy állatot hagyni a kocsiban

Mint kifejtette, nemcsak a betegek és a rendszeresen gyógyszert szedők, illetve gyermekek körében jelent fokozott veszélyt, hanem az egészséges szervezetet is megterhelheti a hőség. Előfordulhat vérnyomásingadozás, a gyermekek tekintetében pedig a kiszáradásra való hajlam életkoruk és a biológiai állapotuk alapján sokkal nagyobb mértékben érvényesül. Kiemelendő, hogy a kisállataink is ugyanilyen veszélyben vannak, ők is nagyon könnyen felhevülnek. 

Az egyik legfontosabb tanács, hogy hőségben, zárt térben, autóban gyermeket, kisállatot néhány percre sem szabad magára hagyni, hiszen ezekben a terekben pillanatokon belül olyan hőmérsékleti viszonyok alakulhatnak ki, hogy rövid időn belül tudatzavar, eszméletvesztés, adott esetben súlyos életveszélyes állapot következhet be

– intett Ménes Dávid.

Néhány jótanácsot is megosztott, melyeket nem lehet elégszer és eléggé hangsúlyozni. E szerint az esti és a kora hajnali időben szellőztessünk, továbbá napközben árnyékoljuk a lakásunkat, amivel néhány Celsius-fokkal lehet hűteni azt. Ha ventilátorral akarjuk a környezeti hőmérsékletet csökkenteni, nagyon oda kell figyelni a folyadékbevitelre, hiszen fokozott párolgást tud előidézni. Ha légkondicionáló berendezést használunk, tartsuk be a szabályait:

nevezetesen ne állítsuk be nagyon alacsony hőmérsékletre, hiszen a nagy hőmérséklet-ingadozás a külső és belső hőmérséklet vonatkozásában nagyon meg tudja viselni a szervezetet. 

Továbbá figyeljünk rá, hogy szervezetünk mindig maradjon hidratált, ezért rendszeresen fogyasszunk folyadékot, lehetőség szerint kerüljük az alkoholos és szénsavas italokat. Kerüljük a nehezebb, zsírosabb, fűszeres ételeket is. Viseljünk könnyű, világos színű, természetes anyagokból készült ruhákat, amelyek jól szellőznek és elvezetik a hőt. Gyermekekkel ne tartózkodjunk tűző napon, ha mégis, akkor figyeljünk a fejvédelemre, viseljünk kalapot és használjunk fényvédő krémeket. Ne feledkezzünk meg a növények és a fák vízigényéről sem.

hőség debrecen
Fontos a folyamatos hidratálás
Forrás: Napló-archív

Mit tegyünk, ha valaki rosszul lesz a hőség miatt?

A kánikulában az egyik leggyakoribb probléma a hőség okozta ájulás, ennek vannak előjelei: hányinger, szédülés, fülzúgás, sápadtság, verejtékezés. Ilyen esetben fektessük árnyékba azt, aki rosszul érzi magát, és hívjuk a 112-es segélyhívót

– javasolja Ménes Dávid.

Néhány olyan praktikumra is felhívta a figyelmet, ami életet menthet. Mint mondta, fejest ugrani rendkívül veszélyes, főleg, ha nem ismerjük a víz mélységét; ebből adódóan sajnos minden évben előfordul halálos kimenetelű baleset is. A víz közelébe gyermekeket kizárólag felügyelet mellett engedjünk, a mélyebb vizű területekre mindenki saját úszótudásának megfelelően merészkedjen!

– Amennyiben megtörténik a baj, akkor siessünk a bajbajutottak segítségére, amely során az alábbi alapszabályok betartása javasolt: ügyeljünk saját biztonságunkra, ha egy fuldokló személyt mély vízből kell kimenteni, hiszen könnyen segítőjét is a víz alá ránthatja, illetve partra húzása is megfelelő fizikumot és úszási ismeretet igényel. Ilyen esetben érdemes vízimentő segítségét kérni – tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy az Országos Mentőszolgálat egy átlagos napon 3300-3400 esetet lát el az országban, ezeken a kánikulai napokon azonban ez a szám most 4 ezer körül van, ami 15-20 százalékos emelkedést jelent. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában