Helyi közélet

2024.07.21. 19:34

Nem „gyilkosképző” a polgári gyermek vadásznap: reagált a kritikákra a kamara

Közleményt adtak ki a pénteki rendezvénnyel kapcsolatos negatív visszhang után. Ebben leszögezték: a vadásznappal és minden hasonló programmal nem céljuk, hogy bárkiből is vadász legyen, az viszont igen, hogy a gyerekek szakemberektől tájékozódhassanak a természetről.

Haon.hu

6-14 év közötti gyerekeknek tartottak vadásznapot Polgáron még július 18-án szakmai előadásokkal, trófeabemutatóval, légfegyver- és íjászatismerettel, gyógyult madarak szabadon engedésével, vadászkutya-bemutatóval, őzterítékkel és a gyereknapokon szokásos kísérőprogramokkal. A rendezvénnyel kapcsolatban több kritika és negatív komment is megjelent az utóbbi napokban az interneten, az Országos Magyar Vadászkamara ezért vasárnap a közösségi oldalán adott ki válaszközleményt, melyet az Agrojager vadászati portál is közölt. 

Gyerekeknek tartottak vadásznapot Polgáron
Gyerekeknek tartottak vadásznapot Polgáron
Forrás: Facebook / Országos Magyar Vadászkamara

A gyermek vadásznap nem „gyilkosképző” című közleményben először is arról ír a kamara, hogy „őszinte értetlenséggel” szembesültek a programról megjelent cikkekkel és véleményekkel, amelyek esetenként „minősíthetetlen” kritikával illették az egész napos foglalkozást. „A vadászattal kapcsolatban [a gyerekek] hallhattak arról, miért van szükség egyes fajok védelmére és vadászati idényekre, és a terítéken elhelyezett, elejtett őzek kapcsán pedig a vadászati kultúráról, etikáról, szokásokról – amelyek révén a vadászat pont, hogy többé válik az állatok megölésénél” – írták a nap ismeretterjesztő programjait felsorolva, majd hozzátették:

a szintén felháborodást kiváltó légpuskás lövészet és az íjászat – melyet szakavatott sportolók tartottak, és falunapokon vagy búcsún is találkozhatunk velük – csak két program volt a sok közül.

Durva jelzőket szórtak a vadásznapra

A kamara emlékeztetett, korábban is támogattak már ifjúságnevelési és szemléletformáló, a természetet – és mint hangsúlyozták, nem a vadászatot – középpontba helyező programunkat. 

Támogattuk a Polgáron megtartott rendezvényt is, ahova egyes kommentelők szerint »a gyerekeket gyilkolni tanulni vittük«, »hobbi ölésre neveltük«. Az egyik hozzászóló érthetetlen módon és különösen ízléstelenül a Hitlerjugendhez hasonlította a résztvevőket. Ezzel szemben a gyermek vadásznapon pedagógusok, vadgazdálkodási és természetvédelmi ágazati szakértők sok, a vadászathoz nem is kapcsolódó programmal várták a 65 gyermeket és az őket kísérő 40 szülőt

– olvasható a közleményben.

Azt írták, az ifjúságnevelési programjuknak nem célja, hogy bárkiből vadász legyen, az viszont igen, hogy a gyerekek szakemberektől objektíven tájékozódhassanak a természetről. „Ha a háborgó és gyalázkodó cikkek, kommentek szerzői jártak volna ilyen rendezvényen, talán maguk is megértenék ezt” – tették hozzá.

A közleményben emellett köszönetet mondtak azoknak a szervezőknek, partnereknek, oktatóknak és szülőknek, akik azonosulnak a céljaikkal. „Kívánjuk, hogy minden véleményt formáló ismerje meg a vadászokat, ne pedig információhiány vagy félinformációk alapján vonjanak le következtetéseket” – írták végezetül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában