Iskolakezdés

2024.08.26. 10:29

Tanszerárak 2024: súlyos tízezrekbe kerülhet a beiskolázás

Mindjárt itt a suli, meg lehet villantani az új táskákat és a menő tolltartókat. De vajon mennyibe fognak kerülni? Megvizsgáltuk, miként alakulnak a tanszerárak 2024-ben.

Balogh Efraim

Nyakunkon az iskolakezdés, lassan-lassan tankönyvillat lepi el a gyerekszobákat, a szülők pedig útnak indulnak begyűjteni a füzeteket, illetve az író- és egyéb eszközöket. Talán nem vállalunk nagy kockázatot, ha azt mondjuk: ilyenkor elég nagy kiadást jelent a családoknak az összes szükséges tanszer megvásárlása. No de mire kell számítani idén, hogyan alakulnak a tanszerárak 2024-ben? Mégis, mennyit költ egy átlagos család?

tanszerárak 2024 Debrecen iskolakezdés beiskolázás beiskolázási támogatás iskolatáska
Tanszerárak 2024: nézelődés közben rájöttünk, miért vált kevésbé népszerűvé az „új évfolyam, új iskolatáska” trendje beiskolázáskor
Forrás:  Kiss Annamarie

Tanszerárak 2024: egyre többet próbálnak spórolni idén a családok

Megfigyelő körútra indultunk Debrecen belvárosában, hogy megnézzük, milyenek a tanszerárak. Megpróbáltuk tényleg csak a legszükségesebb termékeket figyelembe venni, így voltaképpen az elsős korosztálytól kezdve érvényesek lehetnek az összegek. Megkérdeztünk egy üzletvezetőt, hogy neki milyen tapasztalatai vannak a tanévkezdést megelőző időszakban, vannak-e esetleg vásárlási trendek, mekkora költekezésre lehet számítani beiskolázáskor.

A füzet minden évben slágertermék, ez gyakorlatilag sosem változik. Az már viszont érdekesebb, hogy nem minden esetben vásárolnak a szülők új iskolatáskát, összehasonlítva, mondjuk, a tolltartókkal, azok sokkal nagyobb forgalmat képeznek. Úgy látom, a családok még jobban takarékoskodnak, mint eddig 

– osztotta meg velünk tapasztalatait Oláh Tünde.
Természetesen az úgynevezett listás termékekből is rengeteget adnak el, mivel ebben az esetben kiadják az iskolák, mit tartanak az adott évfolyamokon szükséges felszerelésnek. Tünde elmondása szerint az elsősöknek például csak olyan négyzetrácsos, vonalas és sima füzetet kell magukkal hordaniuk, amelyekről egyértelműen felismerik, hogy melyik melyik. 
Tündével azt vizsgáltuk, hogy körülbelül mennyit költhet a középréteg, tehát aki megvásárol mindent az adott listáról, és nem a legolcsóbb, de nem is a legdrágább termékeket választja ki. Arra jutottunk, hogy ebben az esetben legalább 30 ezer forintba kerül a beiskolázás gyermekenként (iskolatáska nélkül). Persze, mint elmondta, lehet matekozni, hogy valóban kell-e mindenből a drágább, mert ha nem, akkor akár 10 ezer forintot is meg lehet spórolni.

Mennyibe kerülnek a tanszerek 2024-ben?

Több üzletet is végigjártunk, és meg kell hagyni, elég széles spektrumon mozognak az árak. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a boltvezetők megpróbálják a különböző vásárlói rétegek pénztárcáihoz szabni az értékeket. 

A legdurvább eltérés talán a füzeteknél tapasztalható: 140-től nagyjából 5300 forintig szöknek fel az árak, persze, ebben közrejátszik a méret és a borító mintázata is. A nagy, A4-es füzetek például 400-450 forinttól kezdődnek, onnan pedig már csak a „csillagos ég” a határ. Persze, ezekbe valahogy írni is kell, szóval ceruzákra, tollakra mindenképpen szükség lesz. A grafitok esetében is meglehetősen változó az árfekvés, az olcsó íróeszközök 150 forinttól indulnak, míg a HB-s, 2B-s és hasonló cerkákért simán elkérnek 650-700 forintot, ahogy a jobb minőségű radírokért is. Aki már nagyobb gyermek, és tollal ír, 140–3000 forintig terjedő kategóriában válogathat.

És ugyebár a színes ceruza… Elengedhetetlen kellék, és lehet is rajta dilemmázni, milyen kategóriát válasszon az ember, hány darabos legyen, esetleg szálanként vegyünk néhányat. Az a helyzet, hogy egy 12 színből álló pakk ára alapesetben lehet 1400, ha pedig valakinek kevésbé fontos, hogy mennyit költ, akkor akár kis híján 5000 forint is. Ha pedig megvannak az írószerek, azokat nyilván valahol tárolni kell, egy szép, új tolltartó pedig jellemzően 4 darab „Mátyás királyba” kerül – persze csak akkor, ha nem üres, merthogy töltöttet is lehet kapni majd’ kétszer ennyiért.

Iskolatáska, tesicucc: zsebbenyúlós projekt

Nézelődés közben rájöttünk, miért vált kevésbé népszerűvé az „új évfolyam, új táska” trendje: a teljesen alapvető táskákon többnyire 25 ezer forintos címkéket láttunk, és úgy tapasztaltuk, nagyjából ez az alsó határ. Innen már csak emelkednek az árak; egy szebb, trendibb, mintás táskáért ki lehet akár egy olcsóbb sneaker árát, 35-38 ezer forintot is csengetni.

És ha már cipő, a testnevelésre szükséges ruhadarabokról még nem is beszéltünk, mert abban az esetben aztán tényleg sokat számít, mennyire vastag az a bizonyos pénztárca… Alighanem a fehér póló és a nadrág jelenti a legkisebb költséget. 5-6000 forinttól már lehet kapni csukát is, amit használhatnak a legkisebbek, aki viszont idősebb, és márkásabb, kényelmesebb teremcipőt szeretne, érdemes legalább egy „Deákot” előkészíteni…

Csak hogy átláthatóbbak legyenek a tanszerárak, összegyűjtöttük a mindenképp szükséges kellékeket az alábbi listában:

  • Tűzött, A5-ös füzet (kotta, négyzetrácsos, sima, vonalas): 190-450 forint
  • Tűzött, A4-es füzet (kotta, négyzetrácsos, sima, vonalas): 290-től akár több ezer forintig 
  • Spirálfüzet, A5-ös (négyzetrácsos, sima, vonalas): 990-5500 forint
  • Spirálfüzet, A4-es (négyzetrácsos, sima, vonalas): 1100-8000 forint
  • Grafitceruza: 150-650 forint
  • Színes ceruza: 150-450 forint (/db), 1400-4800 forint (csomag) 
  • Golyóstoll: 140-3000 forint
  • Filctoll: 850-3000 forint
  • Temperafesték: 2500-4300 forint
  • Vízfesték: 1400-4400 forint
  • Zsírkréta (16, 24 és 36 szín): 1600-3000 forint
  • Gyurma: 1100 forint
  • Vonalzó: 300-550 forint
  • Füzetcímke: 90-690 forint

Nemrég arról is beszámoltunk, hogy elkezdték kiosztani a rászorulóknak összegyűjtött tanszereket Debrecenben:

A Debreceni Tankerületi Központ évnyitó rendezvényéről – melyen leköszönő debreceni intézményvezetők vehettek át elismerést – ugyancsak beszámoltunk:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában