<3

2 órája

Adományokkal segíti a kárpátaljai magyar közösségeket Debrecen

A Magyar Református Szeretetszolgálat és a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség már hosszú évek óta támogatja a kárpátaljai magyar közösségeket.

Haon.hu

Adományokkal segíti a kárpátaljai magyar közösségeket Debrecen

Forrás: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

A Magyar Református Szeretetszolgálat segítségével Kárpátaljára látogatott szeptember 24-én a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség küldöttsége, melyhez csatlakoztak a Debreceni Karitatív Testület vezetői is – tudatta portálunkkal Debrecen önkormányzata. Mint írják, az úton részt vett Oláh István, az egyházközség elnök-lelkipásztora, Beszterczey András lelkipásztor, valamint Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke és Bódor Edit, a testület elnöke is.

Adományokkal segíti a kárpátaljai magyar közösségeket Debrecen
Adományokkal segíti a kárpátaljai magyar közösségeket Debrecen
Forrás: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

– Az utazás célja az volt, hogy a küldöttség tagjai tájékozódjanak az orosz-ukrán háború árnyékában élő kárpátaljai magyarság helyzetéről, megbeszélést folytassanak hosszú távú együttműködésről Zán Fábián Sándorral, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökével Beregszászon, valamint Csongor községben ifjabb Pocsai Sándor lelkésszel.

A debreceni küldöttség tagjai biztosították a kárpátaljaikat arról, hogy az anyaország továbbra is gondoskodni fog nemzettestvéreiről, s közösen keresték a további lehetőségeket arra, hogy ebben konkrétan Debrecen városa hogyan tudna segíteni.

A Magyar Református Szeretetszolgálat és a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség egyébként már hosszú évek óta támogatja a kárpátaljai magyar közösségeket. Az egyházközség küldöttsége most pénzbeli adományt és tartós élelmiszereket vitt a kárpátaljaiak számára, a Debreceni Karitatív Testület vezetői pedig tartós élelmiszereket (rizs, cukor, konzervek, száraztészta) adtak át – olvasható a közleményben.

Az utazásról Széles Diána, Debrecen alpolgármestere is beszámolt Facebook-oldalán. Mint írta, a kárpátaljai magyarság küzdelmes kitartása megmaradásukért példaértékű, és minden magyar számára inspirációt jelenthet. 

A kisebbségi jogokért folytatott küzdelem évtizedek óta mindennapos kihívás Kárpátalján, de minden nehézség ellenére megőrizték és erősítik identitásukat

– emelte ki.

– A legutóbbi években, az orosz-ukrán háború árnyékában a kárpátaljai magyaroknak még nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük. Azonban a közösség továbbra is kitart, és minden erejével azon dolgozik, hogy megőrizze nyelvét, kultúráját és magyarságát – húzta alá. 

A kárpátaljai magyarság története azt mutatja, hogy a legnehezebb időkben is van remény, a magyarok nagy családjának ereje mindannyiunkat átsegít minden nehézségen, hiszen összetartozunk

– zárta sorait Debrecen alpolgármestere.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában