Pollenterhelés

2024.09.05. 11:21

Ekkora bírságra számíthat az, aki nem irtja a portáján a parlagfüvet

Leggyakrabban utak, vasúti sínek mentén, elhanyagolt területeken találkozhatunk ezzel. A meleg éghajlatot, a fényt, a nyári csapadékot kedveli, de szárazságtűrése is kiváló. Nem mellesleg a magyar lakosság 20 százaléka szenved miatta. Igen, ez a parlagfű.

BDR Média

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központszeptember 4-i napi pollenjelentése szerint ezekben a napokban tetőzik az idei parlagfűszezon. A parlagfű pollenterhelés továbbra  is országszerte nagyon magas, az Alföldön sokfelé extrém magasszintet is elérhet. Ennek ellenére Hajdú-Bihar vármegye számos területén van olyan kert, telek, ahol derékig ér a gyomnövény – az allergiások legnagyobb bánatára. A Cívishír a debreceni önkormányzathoz és a vármegyei kormányhivatalhoz fordult, hogy megtudják: mit tehet a hatóság, ha gondozatlan területet észlel, hány bejelentés érkezik a hivatalokhoz és hová fordulhatnak segítségért a lakosok.

A napokban tetőzik az idei parlagfűszezon
A napokban tetőzik az idei parlagfűszezon
Forrás: Illusztráció / MW-archív

Ötmilliós bírságot is kaphatnak a hajdú-bihariak, ha nem teljesítik a kötelességüket

Az elmúlt időszak változékony, előbb csapadékos, majd meleg időjárása kedvezett a parlagfű növekedésének, így a tulajdonosoknak – legyen az közterület vagy magántulajdonú ingatlan – a szokottnál hamarabb és gyakrabban szükséges kaszálnia, gyommentesítenie

 – kezdődött az önkormányzat válasza. Kiemelték, az erősebben fertőzött területek jobbára a művelés alól kivont, felhagyott külterületi ingatlanokon, vagy egyéb földmozgatással, bolygatással (például építkezéssel) érintett területeken észlelhetők. 

A vonatkozó jogi szabályozás értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezután ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

– A belterületi közterületeken, valamint magánterületeken észlelt és bejelentett parlagfűszennyezés esetén a polgármesteri hivatal hatáskörrel rendelkező Igazgatási Osztálya; külterületen pedig a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya teszi meg a szükséges intézkedéseket. A hatóságok – amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget a kötelezettségének – a mulasztók költségén közérdekű védekezést rendelhetnek el. A közérdekű védekezés, mulasztás miatti bírság mértéke belterületen és külterületen is egyaránt 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed. Fontos tudni, hogy a védekezéssel kapcsolatban felmerült költségek, valamint a növényvédelmi bírság köztartozásnak minősül, így annak behajtásáról az állami adóhatóság gondoskodik – hívták fel a figyelmet.

Míg 2022-ben 258 növényvédelmi bejelentés érkezett az önkormányzathoz, 2023-ban csupán 93. A Zöldterületi Osztályt a lakosok, a közterület-felügyelők, a kormányhivatal munkatársai értesítették, valamint a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül jeleztek. Az ezekkel kapcsolatos intézkedések megtétele soron kívül megtörtént. Az idei évben eddig 51 bejelentést kaptak parlagfű észlelésével kapcsolatban – írták.

Parlagfű Debrecenben: az önkormányzat ötmillió négyzetmétert tart rendben

És mi a helyzet az önkormányzati területekkel? – Az osztály munkatársai rendszeresen, ütemezett módon ellenőrzik a területeket és szükség szerint továbbítják a megrendeléseket a kivitelezők felé, akik a lehető leggyorsabban megtisztítják a terepet a parlagfű vagy egyéb allergén gyomnövénytől. Az önkormányzat kezelésébe mintegy 5 millió négyzetméternyi terület tartozik, amelynek kaszálását a szerződött vállalkozók, továbbá a DEKERT Nonprofit Kft. bevonásával végezteti el rendszeres időközönként. A munkavégzések gyakorisága minden területen úgy került meghatározásra, hogy a parlagfű virágbimbójának kialakulására ne kerülhessen sor. 

A DEKERT berkein belül „parlagfűkommandó” működik 2020 óta 15 fővel, 4 csapatra osztva. Emellett a vállalkozók mintegy 20 fűnyíró traktorral és 25 damilos motoros kaszával nyírják a főbb közlekedési utak melletti zöldsávokat, lakótelepi tömbbelsőket, parkokat, teresedéseket

 – tudatták.

Parlagfűkommandó is van Debrecenben
Parlagfűkommandó is van Debrecenben
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Kiemelték, hogy a parlagfű elleni védekezés nemcsak az önkormányzat, hanem a magánszemélyek feladata is. A lakosság közérdekű bejelentést tehet a hivatal irányába a 52/511-530-as telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen, az Új Városházán kihelyezett ládába, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Parlagfű Bejelentő Rendszerén https://pbr.nebih.gov.hu vagy a közterület-felügyelet irányába.

Egyre többen értesítik a kormányhivatalt

Amennyiben a jegyző a belterületi ingatlan vonatkozásában megállapítja a parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztását, akkor haladéktalanul elrendeli a közérdekű védekezést, azaz a kényszerkaszálást, a kormányhivatal pedig ezzel egyidejűleg növényvédelmi bírságot szab ki. Parlagfűvel fertőzött külterületi ingatlanok esetében mind a helyszíni ellenőrzést, mind a közérdekű védekezést és a növényvédelmi bírság kiszabását a kormányhivatal végzi. Fontos, hogy a helyszíni ellenőrzéseken fényképfelvétel és jegyzőkönyv készül, így a mulasztás később is bizonyítható.

 Ha a belterületi ingatlanon parlagfű nem, de más allergén gyomnövény megtalálható, akkor az önkormányzat helyszíni ellenőrzését követően a földhasználót a kormányhivatal – határidő megadásával – védekezésre, azaz a terület megtisztítására kötelezi. Amennyiben a földhasználó ennek határidőre eleget tesz, mentesül a szankciók alól, vagyis nem kell közérdekű védekezést elrendelni és növényvédelmi bírságot kiszabni. Ha a kötelezett a területet nem tisztítja meg határidőre, akkor a kormányhivatal növényvédelmi bírság kiszabásáról dönt, a jegyző pedig közérdekű védekezést rendel el

– tudatta a kormányhivatal. Itt is nyomatékosították: a földvédelmi bírság legkisebb összege 50 ezer forint. Mértéke pedig AK (aranykorona) értékkel rendelkező külterületi fekvésű ingatlan esetén az AK érték 2600-szorosa, zártkerti fekvésű földrészlet esetén az AK érték 3000-szerese, AK értékkel nem rendelkező ingatlanok esetén a földvédelmi bírság megállapítása a településen lévő szántók átlagos AK értéke alapján történik.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalhoz 2021-ben 265, 2022-ben 200 növényvédelmi témájú bejelentés érkezett, 2023-ban pedig ennek sokszorosa, összesen 492. Tavaly 198 parlagfűvel fertőzött terület vonatkozásában rendeltek el közérdekű védekezést, az esetek mindegyikében megállapítottak növényvédelmi bírságot is. 2023-ban parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása miatt a legmagasabb megállapított bírságtétel 500 ezer forint volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában