Településnevek

2024.09.09. 07:00

Honnan kapta a nevét Hortobágy, és mit jelent az Ohat-Pusztakócs?

Nézte már valaha töprengve a lakcímkártyáját vagy az autós térképet, hogy mit jelenthetnek az egyes városok és falvak nevei? Mi igen, ezért ismét utánajártunk néhány Hajdú-Bihar vármegyei településnév eredetének. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, mit jelent a Hortobágy, és honnan kapta a nevét Ohat-Pusztakócs.

Kosztin Éva

A Hortobágy folyóról kaphatta a nevét a település

Fotó: Napló-archív

– A Hortobágy nevet hallva több dologra is gondolhatunk. Így hívják Kelet-Európa legnagyobb kiterjedésű pusztáját, amely több elpusztult középkori falu helyén alakult ki. Hortobágy a neve a hortobágyi pusztán folyó vízfolyásnak is, amely a Hármas-Körösbe torkollik, illetve van egy ilyen nevű település Balmazújváros szomszédságában – ismertette Tóth Valéria, a Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének egyetemi tanára, akinek fő kutatási területe a magyar nyelvtörténet és a történeti helynévkutatás. Kifejtette, ezeknek a helyeknek a neve szorosan összefügg egymással: a víznév volt az elsődleges, később ebből alakult ki a településnek és a pusztának a neve. Rámutatott, a magyar helynévadásban nagyon régi és gyakori jelenség, hogy egy település az ott folyó vízről kapja a nevét, így született például Eger vagy Sárospatak településnév is. 

településnév, hortobágy, ohat, pusztakócs, ohat-pusztakócs
A Hortobágy tájnév és településnév a víznévből alakult
Forrás:  Napló-archív

Honnan ered a Hortobágy településnév?

A Hortobágy településnév és a Hortobágy tájnév tehát a Hortobágy víznévből alakult, de vajon honnan való a víznév? Tóth Valéria szerint biztosat nem tudhatunk, de valószínűleg egy olyan összetételből származik, melynek előtagja a Hort helynév lehetett, az utótagja pedig a Bágy víznév – ez abból a „bágy” szóból alakulhatott, aminek jelentése 'széles felszíni mélyedés, melyben csapadékos időben a víz összegyűlik'. 

A név eredetileg a Hort település melletti Bágy nevű vizet jelölhette, hasonlóan a ma is élő Polgári-Bágy, Margitai-Bágy víznevekhez. A Hortobágy pusztájának síkvidéki vízrendszere több, egymástól nehezen elkülöníthető ágból állt össze, ahogyan erre a 15. századból adatolható, víznévi alapú Háromághortobágy birtoknév is utal. Ezek közül az egyik ágat jelölhette kezdetben a Hort melletti Bágy név, és ez később az egész vízfolyás, sőt az egész vízrendszer nevévé vált

 – tájékoztatott a nyelvészprofesszor. 
Elmondta, a Hortobágy víznév írott forrásban először egy 11. századi alapítólevélben jelent meg, majd egy 13. századi oklevél Hortobágy vize formában említette. – Később többféle ’víz’ jelentésű szóval is szerepelt főleg térképeken: Hortobágy-víz, Hortobágy-folyó, Hortobágy-csatorna, Hortobágy-főcsatorna. Ez utóbbi két név főleg a vízügyi szaknyelvben használatos, a helybeliek a folyót egyszerűen csak Hortobágy-nak nevezik – tette hozzá. 

településnév, hortobágy, ohat, pusztakócs, ohat-pusztakócs
Ma mindenki ismeri a nevét  
Forrás:  Napló-archív

A nyelvész arról is beszélt, hogy a Hortobágy nevű településről a középkortól kezdve vannak ismereteink, a százdi apátság 1067 körül kiadott alapítólevele említette elsőként Chartẏbak alakban. 

Ennek a korabeli kiejtése hartibák lehetett, de a hortobágy kiejtésű formák is korán megjelennek. Ez az egykori falu azonban a tatárjáráskor elpusztult. Az újabb kori Hortobágy település az egykori faluhelytől távolabb, a Hortobágy puszta központjában létesült a 20. század közepén. A tájnév írott forrásokban a víznévhez és a településnévhez képest később jelent meg, csak a 19. század elejétől vannak rá adataink

 – mutatott rá Tóth Valéria. 

Ohat települést már Anonymus is óhatatlanul említette

– A ma Egyekhez tartozó egykori település a 13. század elejétől kezdődően szerepel a középkori írott forrásokban, ezek Ohat és Ohatmonostora formában egyaránt említik. Nevét minden bizonnyal egy Ohat nevű birtokosról kapta, ez a személynév nagy valószínűséggel létezett az Árpád-kori névrendszerben – tájékoztatott a nyelvészprofesszor. 

Arra is kitért, hogy 1217 körül Anonymus a Gesta Hungarorumban azt írta erről a helyről, hogy itt egy bizonyos Ohat nevű kun vitéznek Árpád vezér nagy földet adományozott, de hangsúlyozta, Anonymus a vitéz nevét éppen az Ohat helynév alapján alkotta meg.

 Mint megjegyezte, ez jellegzetes módszere volt a névtelen jegyzőnek: a honfoglalástörténet szereplőit részben annak a vidéknek a helyneveit felhasználva teremtette meg, ahová az adott szereplőt valami fontos esemény leírásakor vezette.

településnév, hortobágy, ohat, pusztakócs, ohat-pusztakócs
Ohat nevét már a 13. században említették
Forrás:  Napló-archív

Tóth Valéria kiemelte, a település a 14. század végén Ohatmonostora néven is feltűnt a korabeli iratokban. – Ez a névváltozat úgy alakult ki, hogy az elsődleges településnévhez a monostor szó kapcsolódott arra utalva, hogy a településen monostor állt. Ohat monostoráról és apátjáról már a legkorábbi forrásokban is szó esik. Ez a névalak azonban csak ideiglenes használatú lehetett, mert csak néhány oklevélben jelenik meg – ismertette. 

Amikor a kócs még kovács volt

A ma szintén Egyekhez tartozó Pusztakócsról megtudtuk, Ohathoz hasonlóan a 13. században szerepelt először az írott forrásokban, de ekkor még a Kócs nevet viselte, ami személynévi eredetű.

településnév, hortobágy, ohat, pusztakócs, ohat-pusztakócs
Az Ohat-Pusztakócs vasútállomás épülete
Forrás:  Napló-archív

A Kócs személynév nagy valószínűséggel a kovács foglalkozásnévből származik, amelynek a mai nyelvjárásokban is van kócs ejtésű formája. Mivel a Kárpát-medencében több Kócs nevű település is volt, a 19. századi országos helységnévrendezés alkalmával ezek jelzővel bővültek, hogy meg lehessen őket különböztetni. Az itteni Kócs azért kapta a Puszta- előtagot, mert már a 15. századtól elpusztásodott. Egyek határában egyébként gazdag névbokor őrzi az egykori település nevét, Kócs-halom, Kócsi-hát, Kócsi-tavak nevekről is van tudomásunk

 – sorolta a nyelvészprofesszor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában