Debreceni elnököt választott a cigányság országos önkormányzata

Egyhangúlag szavazta meg új elnökét a Magyarországi Romák Országos Önkormányzata. Aba-Horváth István, a Cigány Közösségek Szövetségének tagja, debreceni politológus, általános családügyi mediátor, közösségszervező vezetheti a következő öt évben a magyarországi romák országos szervezetét.

Bekecs Sándor

Csütörtökön tartotta alakuló ülését az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ). A június 9-én tartott országos roma nemzetiségi választáson több mint kétharmados többséget szerzett a Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz), így jelentős átalakulás történt a testület összetételében. A szervezet 800 településen állított fel összesen 2 ezer 600 jelöltet, 47-ből 35 mandátumot és 75 ezer 600 szavazatot szereztek. A képviselők végül egyhangúlag a debreceni Aba-Horváth István politológust, általános családügyi mediátort választották meg az országos roma önkormányzat elnökének.  

aba-horváth istván, roma, cigány, önkormányzat, debrecen, cikösz
Aba-Horváth István lett a Magyarországi Romák Országos Önkormányzatának elnöke
Forrás:  Napló-archív

Aba-Horváth István: „Nem ért váratlanul az egyöntetű támogatás”

– Nem ért váratlanul a képviselők egyhangú támogatása, hiszen jól ismerjük egymást a roma közéletből. Pontosan tudtuk már hónapokkal ezelőtt, hogy mi a célunk, mit akarunk elérni, és azt is, hogy hogyan. Egy új paradigmát hirdettünk meg, egy új szemléletet, egy új gondolkodásmódot, amelyben azt a célt tűztük ki, hogy a cigány közösség kerüljön az első helyre, a képviselők csak ezt követően képviselhetik saját érdekeiket, és ebben a folyamatban mindenki partner. Mindenkinek tetszik ez az új hozzáállás. Az új közgyűlésben nincsenek oldalak, csak cigányügyet képviselő tagok – hangsúlyozta Aba-Horváth István.

Elmondta, az új testület első feladata az, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen a támogatáskezelőkkel, hogy megtudják mennyi az adóssága az ORÖ-nek, azokat hogyan tudják kezelni, s milyen megállapodásokat tudnak kötni azért, hogy elkezdhessék a munkát.

 Ebben a pillanatban nincsen 2023-as zárszámadásunk, 2024-es költségvetésünk, NAV nullás igazolásunk, és megállapodásunk sincs a tartozás átütemezéséről. Ezek a legelső, legfontosabb feladataink

 – hangsúlyozta az új országos elnök.

Az összetartozás szimbóluma is az új név

A csütörtöki ülés napirendi pontjai között szerepelt az elnök megválasztása mellett a szervezeti és működési szabályzat módosítása, mely alapján az ORÖ új néven, Magyarországi Romák Országos Önkormányzata (MROÖ) néven folytatja munkáját.

Szerettük volna már a nevében is bemutatni azt a hozzáállást, azt a szemléletet, hogy nálunk nem fog szerepet játszani az, hogy ki milyen kaszthoz tartozik. A választási kampány során nagyon sokszor állították szembe egymással a romungrókat, az oláhokat, beásokat és szintókat. A névváltoztatás is erre enged következtetni: a roma közösségek gyűjtőhelye lesz, közös gondolkodó műhelye lesz a Magyarországi Romák Országos Önkormányzata. Itt mindenkinek helye és szerepe van, aki tenni akar

 – hangsúlyozta Aba-Horváth István.

Az országos szervezet új elnöke elmondta, az új önkormányzatnak célja, hogy rendezze a viszonyát a társadalmi és politikai szereplőkkel. Úgy gondolják, a mindenkori kormánnyal a bizalmat, az együttműködést kölcsönösen vissza kell állítani.

 – A munkánkkal az eredményre jutást kell bizonyítanunk, hogy készen állunk a feladatra. Ezt a szakmaisággal, átláthatósággal, törvényes keretek betöltésével, elszámoltathatóságával, üvegházpolitikával próbáljuk elérni - emelte ki.

aba-horváth istván, roma, cigány, önkormányzat, debrecen, cikösz
Aba-Horváth István (középen jobbra) lassan három évtizede dolgozik a roma közösségért
Forrás:  Napló-archív

Átlátható működést akar Aba-Horváth István

– Azt akarjuk, hogy mindenki lássa, hogy a hozzánk befolyó lehetőségek honnan érkeznek, mire használjuk, és milyen eredményei vannak. Ugyanígy elvárja tőlünk a magyar társadalom is, hogy a cigány közéletben ne a botrányoktól legyen hangos a sajtó, hanem végre szakmai, emberi együttműködéseket, közösségi célokat megfogalmazva lássák a munkánk gyümölcsét, és mindez párosuljon eredménnyel is – húzta alá Aba-Horváth István.

Hangsúlyozta, azok a szervezetek, akik nem jutottak be, az ő szavazóik sem lehetnek vesztesei a választások eredményeinek. Ezért meghirdetik azt is, akiben akarat, szándék van, azok ajtón, ablakon keresztül mehetnek, javaslatokat mondhatnak, célokat fogalmazhatnak meg és dolgozhatnak együtt MROÖ-vel.

– Ez az új irányzat, ezzel akarjuk a közös jövőt építeni. Amiért elvállaltam ezt a munkát az az, hogy a nemzetemet segítsem, építsem, hiszen ha a cigány közösség nagy lélekszámban megjelenik a munkaerőpiacon, annak nemzetgazdasági hozadéka is lesz. Ez a célom, ezért végzem a munkámat, hogy a mindennapos élet a cigányok számára legyen könnyebb

Aki akar, az szintet tudjon lépni, emelkedjen, méltóságot, rangot kapjon, s ezzel együtt a magyar nemzet közös dolgaihoz tegyük hozzá, ami rajtunk múlik

 – fogalmazott az MROÖ elnöke.

aba-horváth istván, roma, cigány, önkormányzat, debrecen, cikösz
A debreceni közösségszervező 2016 óta dolgozik a Nagysándor-telepen élőkért
Forrás:  Napló-archív

Aba-Horváth István 1995 óta vállal szerepet a roma felzárkóztatásban, a nyíradonyi cigánytelepről indult, onnan küzdötte fel magát. Az elmúlt csaknem harminc évben több pozícióban is dolgozott a cigányság helyzetének javításán. Politológus és általános családügyi mediátor (konfliktuskezelő) szakokon szerezett diplomát. 2016-ban kezdődött közösségszervező munkájának köszönhető, hogy az egykor rosszhírű, Debrecen szégyenfoltjaként is aposztrofált Nagysándor-telepről mára sokaknak nem a citromsziget, a cigányság és a bűnözés jut eszébe, hanem egy tenni akaró, fejlődő közösség képe rajzolódik ki számukra.  A vele készült korábbi interjúnkat itt olvashatják.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában