Helyszíni riport

3 órája

Annyit ettünk, hogy alig bírtunk elmozdulni a téglási Kolbásztöltő napról

Kiderült, hogy a hagyományos kolbász meg sem közelíti a téglásit. És azt is megtapasztaltuk, hogy porcukorral is lehet isteni étel. Ilyen volt a Kolbásztöltő nap.

Hajnal László

A gyerekek is segítettek a felnőtteknek

Forrás: Czinege Melinda

Egy rögtönzött flashmobra érkeztünk: a muzsikaszóra körtáncot alkotó helyiek a tekeredő kolbász alakzatát vették fel a Téglási Polgármesteri Hivatal udvarán szombaton délelőtt. A vidám produkciót értékelvén azért reméltük, hogy némi zsíros falat is a markunkat üti, ha már Kolbásztöltő napra látogattunk ki. Aztán rögvest megszimatoltuk a sült hús illatát, és követtük a füstjeleket.

Kolbásztöltő nap, Téglás, kolbász
A Téglási Polgármesteri Hivatal is részt vett a Kolbásztöltő napon
Forrás:  Czinege Melinda

A legnagyobb sátorral a Bek Pál Kertbarátkör települt ki, ők több mint húszkilónyi hússal készültek a Kolbásztöltő napra. Ez elmondásuk szerint legalább ötven főt biztosan jól fog lakatni:

Valaki erősebben fűszerezi, mi a hagyományos módon készítjük: só, bors, pirospaprika és fokhagyma. Lehetne őrölt köményt tenni bele, de az inkább a füstölt húshoz áll jól

– árulta el Szalka János, akiben rögtön felismertük az egyesület séfjét. A keze alá dolgozó asszonyok annyiban kijavították a főszakácsot, hogy a legfontosabb összetevő, a szeretet teszi igazán ízletessé a kolbászukat. Közben jókedélyűen viaskodtak a tyúkbéllel, amit próbáltak a daráló csőrére igazítani. Ez egy roppant nehéz feladat, így volt, aki szabadkozott: évek óta nem csinált ilyet, és csak „tiszteletbeli bélfogóként” vesz részt a programon.

Amíg a kolbász sült, hagymás vérrel csillapította a korgó gyomrokat az egyesület többi tagja. Húsz literből sütöttek a látogatóknak, de már alig maradt néhány merőkanál az étvágycsináló finomságból.

Egyből összefutott a nyál az ember szájában, mikor meglátta a kínálatot
Egyből összefutott a nyál az ember szájában, mikor meglátta a kínálatot
Forrás: Czinege Melinda

Aki a téglási kolbászt szereti, rossz ember nem lehet

Míg a legtöbb sátornál serényen tekeredtek a kolbászok, a Téglási Városi Konyha munkatársai már régen gőzölgő készétellel várták az éhes szájakat. Valaki meg is jegyezte, hogy nekik bizony van rutinjuk abban, hogy már 10 órára elkészüljön az ebéd. A kolbászzsír sem veszett kárba, vastagra szelt házi kenyérre kenve incselkedett a bámészkodókkal, bizony nehéz volt ellenállni a takarosan berendezett, virágokkal és kockás terítővel díszített asztalkának.

Mellettük a Téglási Bölcsőde pedagógusai is hasonlóan takaros standdal csábították a kolbászra éhezőket, és még egy különlegességgel is lenyűgöztek minket: porcukros kovászos-kolbászos fánkot kínáltak.

Az alapja ugyanaz, mint a hagyományos fánknak, csak az élesztőt kiváltottam kovásszal. Begyúrtam a fánktésztát tojásosan, vajasan, tejjel, liszttel. A kovászos ételeknek a lényege a többszöri hajtogatás, hogy rétegesen süljön meg. Közben beletettem a sült kolbászt, de akár káposztával is nagyon ízletes

– mondta Sigér Zsuzsanna kisgyermeknevelő, aki szerint a konyhában a fantáziánkra van bízva minden.

A téglási párosnak nincs párja

Az idősebbek a sörpadokon ültek, az asztalon bőségesen elterültek a finomságok, és ahogy a hamisítatlan vidéki rendezvényekhez, a kólásüvegben pálinka, a fagylaltos dobozban töltött káposzta készült arra, hogy leöblítsék velük a kolbászt. Közben a gyerekek az ugrálóvárban szökkenve pihenték ki a fáradalmakat, ugyanis ők is kivették a részüket a munkából. Mint megtudtuk, az alapanyagot ők gyúrták össze korábban, ezt a tevékenységet ugyanis a gyurmázáshoz vagy a homokozáshoz hasonlóan különösképpen élvezik.

Bár a Kolbásztöltő nap nem a versenyről szólt, a civil csapatok között kialakult némi csipkelődő versengés. Bizonygatták, hogy náluk készül a legfinomabb példány, és közben azon élcelődtek, kinek hosszabb a kolbásza.

Hasonlóképpen tréfálkozott a Holiday csapata is, a baráti társaság együtt jár nyaralni, így adta magát a névválasztás. Meglepődtek azon, hogy nem ismertük a világhírű téglási kolbászt, ami a hagyományossal nem tévesztető ám össze. Óvva intettek a szomszéd csapattól, akik szerintük csak azért költöztek melléjük, hogy ellessék a technikát. Amazok visszavágtak, hogy a hangos csapat csak a show-t akarja ellopni, mert az is kell a kolbászba. A barátságos mérkőzésen jót mulatva tovább álltunk. Megkóstoltunk mindent, amivel megkínáltak, és bizony a téglásiak nem sajnálták a falatokat. Menekülés közben a kezünkbe nyomtak egy tányér palacsintát, így nem lehet azt mondani, hogy nem látták szívesen a vendégeket.

A rendezvénynek az a lényege, hogy a barátok és a családok együtt töltsenek egy napot. Emellett egy ősi hagyományt ápolunk: a kolbásztöltést. Az alapanyagot és a helyszínt mi adjuk, az pedig a főzőcsapatokra van bízva, milyen fűszerezéssel teszik egyedivé

– nyilatkozta a Haonnak Szabó Csaba. Téglás polgármestere úgy látja, valóban mindenki szívét-lelkét beleteszi a kolbászba, és örömét fejezte ki, hogy minden alkalommal több százan látogatnak ki az eseményre. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában