Meglátogattuk dr. Papp Pétert

13 órája

Betegei helyett ma már a gyümölcsfáit gondozza Körösszegapáti nyugdíjas orvosa

Dr. Papp Péter kigyomlálta a betegek rossz szokásait, amikor a településre érkezett a '80-as években. Körösszegapáti egykori háziorvosa ma már nyugdíjas, de kertjében bőven talál elfoglaltságot.

Vmirjáncki József

Körösszegapáti külterületén, Körmösdpusztán él feleségével dr. Papp Péter orvos, aki ma már nyugdíjas, de 24 éven keresztül az említett helyek és a szomszédos Mezősas háziorvosa volt. Az orvos a családjával 1985-ben költözött a határ másik oldaláról Nagyváradról Körösszegapátiba.

Dr. Papp Péter, Körösszegapáti egykori háziorvosa
Dr. Papp Péter, Körösszegapáti egykori háziorvosa
Forrás: Vmirjáncki József

Papp Péter ősei ismert emberek voltak. Elődei az 1800-as végén, valamint az 1900-as évek elején olyan eredményesen dolgoztak, hogy országos hírnevet szereztek. Apai ágon Gerster Béla (1850-1923) építőmérnök a korinthoszi csatorna megtervezője és kivitelezője, Türr Istvánnal együtt. Többnyelvű márványtábla örökíti meg munkásságukat. Gerster Béla élete során sok más épület tervezője és építője volt. A család többi tagja híres orvos Amerikában, de volt köztük híres színésznő, énekes is.

Az út Körösszegapátiig

Az orvos abban az időben született, amikor nem volt könnyű a család nyomdokain haladni, megszerezni, elérni az ehhez szükséges tudást. A háború után a tanult embereknek, azok családtagjainak lenni nem volt jó ajánlólevél. A magyarsága pedig szinte vörös posztó volt a felvételi bizottság számára. Az alapos felkészülést, a tudást nem lehetett eltussolni. Így lett Papp Péter Marosvásárhelyen még akkor a magyar orvosi egyetem hallgatója, majd végzett diákja.

Mint magyar kezdő orvost, el is helyezték a Kárpátok túlsó részrére, teljesen román anyanyelvű környezetbe. Többéves ottani tevékenysége után sikerült közelebb kerülnie szülőhelyéhez Biharba. Felesége egy református pap lánya, segítette férjét nem könnyű munkájában, mert a doktor járta Bihar településeit, gyógyított. Az emberek meg voltak elégedve a munkájával, szerették orvosukat, aki közvetlen és barátságos volt hozzájuk. Csak a párttitkárnak és a polgármesternek volt kifogása az emberközelsége ellen.

Közben családja is gyarapodott: lányuk, majd fiuk született. Gondolni kellett lánya és fia jövőjére, továbbtanulásukra. Felmerült a családban a Magyarországra település gondolata. Nem volt könnyű a döntés.

1985-ben érkeztek Magyarországra, a határ innenső oldalán Körösszegapáti lett az új otthonuk. A településen akkor készült az új orvosi rendelő, lakással együtt. A feleségének is lett állása, a gyermekek magyar iskolába járhattak.

Több száz gyümölcsfa van a kertjében

Az életük mégsem lett „fenékig tejfel” – ahogyan mondani szokták. Az orvos a munkája során ott tapasztalt rossz szokásokat akart megszüntetni, melyek az évek alatt beidegződtek a helyiekbe. Nem igényeltek vizsgálatot az orvosi rendelőben, csak sorolták, milyen gyógyszerre van szükségük, mint a boltban, amikor vásárolnak. Ha pedig szabadnapra, szabadságra volt szükségük, csak kérték egy-két napra orvosi igazolást. Ezt a gyakorlatot akarta megszüntetni. A település egyes vezetői sem értettek vele mindenben egyet. S akkor még ebbe besegített a politika is. Az egyik akkori párt kikezdte. Különböző kifogásokkal támadták orvosi tevékenységét. A település vezetői, lakóinak többsége melléállt, a kedélyek megnyugodtak, dolgozott tovább.

Az idő múlásával a család úgy döntött, hogy Körösszegapátiban telepednek le. Papp Péter a település külterületén lévő Körmösdpusztán egy régi házat vásárolt, és azt újította fel a saját elképzelése szerint. Ebben a település lakói és a barátai segítettek neki, voltak olyanok is, akik a határon túlról érkeztek. Mire elérkezett a nyugdíjba vonulásának ideje, a ház beköltözhetővé vált.

Az orvos közben gondolt a jövőre is, arra, hogy mivel tölti szabadidejét. Kertjébe sok-sok gyümölcsfát telepített, melyek száma meghaladja a százat is. Most már, hogy nyugdíjas, a betegek helyett a gyümölcsfáit gondozza nagy szakértelemmel, melyek meghálálják a rájuk fordított szakértelmet, teremnek szépen.

Dr. Papp Péter, Körösszegapáti egykori háziorvosa
Nem csak a régieket gondozza, újakat is ültet
Forrás: Vmirjáncki József

Sokszor az okoz gondot, hogy mi legyen a bő terméssel. Volt már eset, amikor felvette a kapcsolatot a nagyváradi idősek otthonával, és több láda almát ajándékozott nekik. Máskor a körmösdpusztai időseknek vitt lakásukra gyümölcsöt. De Papp Péter az apátiakat is ellátja friss gyümölccsel. 

Gyermekei felnőttek, külföldön dolgoznak. Arra nagyon büszke, hogy egyik unokája Magyarországon orvosnak tanult, és a napokban vehette át orvosi diplomáját.

Papp Péter és felesége a nyugdíjas évek alatt nem unatkozik. A gyümölcsfákkal és zöldségfélékkel beültetett kert sok munkát igényel. Igyekeznek elraktározni a megtermesztett növényeket. Szinte teljesen függetleníteni tudják magukat a bevásárlástól, igaz, Körmösdpusztán nincs is alkalom a vásárlásra. Gyermekeiket is ők látják el ízletes hazai gyümölccsel és zöldségfélékkel.

Az idő pedig telik: a nyolcvan évet már megérzi a szervezetük, a pihenésre is szánni kell időt. Papp Péter szívesen kirándul a családjával, közben ápolja ősei emlékét. Felkeresi azokat a helyeket, melyeken apái, dédapai és ükapáinak keze nyoma fellelhető, ahol ősei valamit alkottak, létrehoztak (Szeged, Debrecen, Hajdúböszörmény stb.). Büszke arra, hogy az ő leszármazottjuk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában