Fejlesztések

3 órája

Jelentős beruházás indulhat Nádudvaron

A keleti és nyugati városrészt fejlesztené Nádudvar önkormányzata az „Élhető településfejlesztés Nádudvaron” elnevezésű projekt keretében. A nádudvari kivitelezésre vonatkozó ajánlattételi felhívás az október 17-ei Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Haon.hu

Új aszfaltréteget is készíthetnek majd

Forrás: MW-archív

A keleti városrész fejlesztése során a Fő utca járdafelújítását, a Kossuth tér megújítását, a Mester és a Pacsirta utca burkolatfelújítását végeznék el; továbbá a Napfény óvoda és bölcsődéhez kapcsolódóan járdafelújítást, a József Attila és a Kossuth utca csatlakozásban térítésmentes parkoló kialakítását, valamint gyalogos-átkelőhely kijelölését valósítják meg összesen 744 méter hosszú szakaszon.

A Fő utca járdafelújítása a Mester és a Pacsirta utca között történhet meg. A járda és az út közötti zöldsávban spontán módon kialakított, sokszor a folyókát is eltömítő burkolásokat a legtöbb helyen felszámolják, a kerékpártárolókat megszüntetik és egységes rendszerben a járdához kapcsolódva helyezik el. A zöldsáv növényzettel való fedettségét növelik. A járda és az út között a kialakult viszonyoknak megfelelően biztosítják az átkötéseket úgy, hogy megfelelő zöld szigetek maradjanak meg és a zöldfelületek rendszerbe szerveződjenek. A Fő utca Északi oldalán új, előregyártott folyóka rendszerrel oldják meg a vízelvezetést.

Virágágyás és új aszfaltréteg is készülhet

A Kossuth térről azt írják, az a városközpont szívében helyezkedik el, a város egyik központi parkja. A projekt során a tér keleti oldalán található üzletház belső udvarán a kör alakú virágágyást megújítják, térvilágítást alakítanak ki, utcabútort helyeznek el. 

A Mester utcán a meglévő beton burkolatra két réteg (kopó és kiegyenlítő) aszfaltréteg kerül, továbbra is biztosított lesz a terület vízelvezetése. A meglévő árkokat kitisztítják, takarítják. A Pacsirta utca esetén a meglévő aszfaltburkolatra két rétegben aszfaltréteget terítenek, az árkokat kitisztítják.

A Napfény óvoda és bölcsőde a Kossuth L. utca és a József A. utca kereszteződésében helyezkedik el, de a kereszteződés megközelítése jelenleg nem biztosított az intézmény kerítése mellett. A projekt során a meglévő betonjárda mellett járdaszegélyt alakítanak ki, a járdaszegély és a kerítés közé térkőburkolat kerül. A Napfény Óvoda és bölcsőde bejárata előtt a vízállásos földpadkát megerősítik szilárd térkőburkolattal, így a járda és a burkolt padka vízelvezetése is megoldott lesz a környező zöldterületeken és a meglévő földárokban elszikkad.

Új parkolókat alakíthatnak ki Nádudvaron

A térítésmentes parkoló kialakítása és gyalogosátkelőhely kijelölése (József Attila u.- Kossuth u. csatlakozásban) kapcsán azt írják, hogy a területen lévő alépítményt visszabontják, majd a területrendezést követően létesítenek egy, a köz számára megnyitott, térítésmentes parkolót. Meg kell oldani a felszíni csapadékvíz-elvezetését, összegyűjtését víznyelő beépítésével és a csapadékvíz-elvezető árokba való bekötését. További feladat a parkoló közúthoz való útcsatlakozásának a kialakítása, valamint a parkoló felületek árnyékolását biztosító fásítás is lombhullató, környezettűrő fajtával.

A tervezett gyalogos-átkelőhely szélessége 3 méter, a parkoló és az óvoda felől is gyalogos felállóhelyet alakítanak ki.

Nádudvar nyugati városrészének fejlesztése során a Kösely belső mellékcsatorna rekonstrukcióját és az azon lévő műtárgyak felújítását valósítják meg összesen 707 méter hosszú szakaszon. Többek közt a földmedrű csatorna fenékszintjét helyreállítják kotrással, illetve a megfelelő rézsű biztosításával. A műtárgyakon acélszerkezeteket cserélnek és a beton szerkezeti részeket javítják. A felújítás érinti a Kösely utcai kereszteződésben meglévő átereszt is, melyet iszaptalanítanak, a megfelelő fenékszint, és fenékesés biztosításával.

A projekt munkálataira 10 hónap áll majd rendelkezésre, az ajánlatokat november 8-ig várják.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában