Vay Ádámra emlékeztek

2019.05.16. 15:58

Tisztelet a kiképzőhely névadója előtt

Az emlékezés, a nagy előd tisztelete erőt adhat napjaink katonai cselekedeteinek végrehajtásához is.

Vay Ádám születéséknek 362. és halálának 300. évfordulója alkalmából emlékezett a Bocskai-dandár a hajdúhadházi kiképzőbázisának névadójára ünnepélyes keretek között a Vay Ádám kiképzőközpontban csütörtökön.

Éppen 362 évvel ezelőtt, május 16-án született Vay Ádám fejedelem, illetve nemrégiben volt halálának 300. évfordulója.

Hazahozták a síremléket

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Parancsnoksága hajdúhadházi kiképzőhelye a 2004-es helyőrségváltás után 2005-ben vette fel Vay Ádám nevét, emlékeztetve arra, hogy Nyíregyházáról, az akkor megszűnő Vay Ádám laktanyából érkeztek ide az első katonák. A megemlékezések arra is alkalmasak, hogy a személyi állomány jobban megismerhesse laktanyája névadójának életútját, kiemelkedő tetteit, és képet kapjon katonai történetéről. Mindez erőt, elhivatottságot adhat a ma katonáinak is – hangzott el az ünnepélyen.

Fotó: Kovács Zsolt

Bene János címzetes múzeumigazgató felidézte Vay Ádámnak, II. Rákóczi Ferenc egyik leghűségesebb tisztjének életútját, és részletesen szólt a Lengyelországban elhunyt katona síremlékének hazahozataláról és elhelyezéséről a vajai templomban. Hoványi Gergely százados II. Rákóczi Ferenc emlékirataiból a Vay Ádámra vonatkozó részeket olvasott fel. A mellszobor talapzatán az emlékezés koszorúját helyezte el a magyar katonák nevében Barát István dandártábornok.

KZS

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában