Hitélet

2020.05.20. 15:37

A mennybemenetel ünnepe a Nagytemplomban

Fekete Károly püspök hirdet igét csütörtök délelőtt 10 órakor.

20200517 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Nyilvános református istentiszteleteket tartottak. képen: dr. Fekete Károly püspök-lelkipásztor

Fotó: Napló-archív

A Mennybemenetel ünnepén, május 21-én 10 órakor istentiszteletet tartanak a Debreceni Református Nagytemplomban, ahol Fekete Károly tiszántúli püspök hirdeti az igét – tájékoztatta lapunkat Tiszántúli Református Egyházkerület sajtóreferense. Az istentisztelet látogatható, valamint élőben követhető a nagytemplom.hu oldalon és a Debrecen Televízióban is.

Az alkalmon a Kodály Filharmonikusok vonósnégyese is közreműködik Grünwaldné Almássy Eszter, Deczki-Juhász Katalin, Markóczyné Rácz Erika és Parádi László zenészek részvételével. A hívek Bach: Jesu bleibet meine Freude; Bach: Air és J. Pachelbel: Canon című művét hallhatják.

Jézus Krisztus mennybemenetelének ünnepére minden évben a húsvét utáni negyvenedik napon emlékezünk meg. A feltámadott Úr, miután még negyven napig itt volt a Földön, s megjelent tanítványainak, együtt evett velük, összegyűjtötte tanítványait az Olajfák hegyén, megbízta őket a róla való tanúságtétellel, s szemük láttára felhőbe takarva felemeltetett. A megjelenő két angyal a történteket így értelmezte a tanítványok számára:

„felvitetett a mennybe”

(ApCsel 1,11).

Jézus mennybemenetele földi életének záróeseménye, amelyet ő is sokszor megjövendölt. Ez az ünnep elsősorban azért fontos, mert ahogy Krisztus mennybemenetelével ígéretek teljesedtek be, így bízhatunk abban, hogy a még be nem teljesedett ígéretei is valóra válnak majd.

Az Atya mellé kerül, közbenjár értünk, mindenki számára megszólítható időbeli és térbeli korlátok nélkül. Mindez pedig pünkösdkor érthető meg igazán, amikor a Szentlélek megjelenésével azóta is közösségünk lehet az Atyával és a Fiúval, Jézussal – hangsúlyozza az egyházkerület közleménye.

A borítóképen: dr. Fekete Károly püspök-lelkipásztor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában