Különleges ajándékok

2020.08.08. 11:59

Könyvből készít csodákat egy fiatal csökmői hölgy

Gyengéné Barta Edit fél éve alkot könyvszobrászként.

Fotó: Gyengéné Barta Edit-archív

Szebbnél szebb alkotások kerülnek ki a keze közül, amit az internetnek köszönhetően bárki megnézhet. A csökmői fiatalasszony nemrég olyasmivel kezdett el foglalkozni, amit még senki nem csinált a faluban. Régi, megunt könyvekből varázsol új emléktárgyakat. Munkái egyre igényesebbek és népszerűbbek. Sokan választják ajándékul a könyvszobrokat egy-egy jeles eseményre.

Gyengéné Barta Edit elmesélte, hogy már korábban felfigyelt az interneten olyan mutatós emléktárgyakra, amiket régi könyvekből készítettek. Ám akkor még csak megnézte, de nem foglalkozott igazán vele. Tavaly decemberben azonban újra a szeme elé került egy ilyen csoda, és akkor eljátszott a gondolattal, hogy vajon ő is meg tudná-e csinálni. Meg is próbálta egy szívecskével, ami nem sikerült túl jól. Ekkor elhatározta, hogy nem adja fel, keresgélt az interneten, de nem igazán talált erről a technikáról használható leírást. Végül mégis rábukkant valakire, aki nem fukarkodott a tudása átadásával, így Edit hamarosan nekiláthatott az alkotásnak.

Fotó: Gyengéné Barta Edit-archív

Időigényes elfoglaltság

Azt mondja, hogy van még hová fejlődnie, de érzi, hogy egyre igényesebb munkákat tud kiadni a keze közül. Most már tudja a hajtogatást, a vágást, és tud betűket, szövegeket, számokat, sőt portrékat is alkotni a könyv lapjaiból. Lényegében bármit el tud készíteni, csak a képzelet szab határt. Arra a kérdésre, hogy mi volt eddig a legkülönlegesebb alkotása, azt válaszolta:

„Mind különleges, hiszen nincs két egyforma, ezért mindegyik egyedi. A szívemhez az a traktormotívum áll legközelebb, amit édesapámnak készítettem.”

Egyre többen kérik meg, hogy készítsen ajándékba valamit a családtagjaiknak születésnapokra, esküvőkre, évfordulókra, babalátogatóra vagy akár anyák napjára. S bár megemlíti, hogy elég időigényes elfoglaltság, hiszen egy-egy könyv elkészítési ideje akár negyven órába is telhet, ő mégis nagyon szeret vele foglalkozni. Alig várja, hogy elkészüljön egy alkotás, mert boldoggá teszi, amikor látja, hogy akinek készült, az mélyen meghatódik.

B. Kiss Andrea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában