Kultúra

2024.05.11. 08:00

Sok érdekességet tudhatnak meg a ruszinokról Debrecen-Józsán

A ruszin nép kultúrájáról hallhatnak előadásokat az érdeklődők május 11-én.

Haon.hu

Nemcsak a ruszin származású embereket várják

Forrás: Illusztráció/Napló-archív

A Görögkatolikus Ruszin Közösségi Házban (Debrecen-Felsőjózsa, Felsőjózsai út 9-11.), az Országos Ruszin Múzeum fiókintézményében két ruszin népismereti előadás hangzik el május 11-én, szombaton 10 órától. 

Az első prezentáció témája: Ruszinok nyomában az Érmelléken. Előadók: dr. Erdei Gábor (Debreceni Egyetem) és Nagy Gergő néprajzkutató, muzeológus (az álmosdi múzeumi gyűjtemények kezelője). Az ezt követő szünetben az érdeklődők megtekinthetik a közösségi ház mellett álló, két éve felszentelt, görögkatolikus Örömhírvétel fatemplomot. A második előadás címe-témája: A ruszinok ábrázolása, megjelenítése magyar szépirodalmi művekben; előadó: dr. Bakó Endre, Debrecen Pro Urbe díjas irodalomtörténésze. 

A ruszin népismereti alkalom vendéglátással, szeretetvendégséggel zárul. A szervezők nemcsak a ruszin származású érdekelteket várják, hanem minden kedves érdeklődőt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában