Helyi kultúra

2024.06.14. 15:47

Ilyen lesz a Csokonai új színházi évada

Közönségdarabok, klasszikusok és izgalmas újdonságok várják a színházba látogatókat szeptembertől. A Csokonai Nemzeti Színház Debrecen 2024/2025-ös évad programjáról június 14-én, pénteken tartottak sajtótájékoztatót a debreceni Csokonai Teátrumban.

Kosztin Éva

A 2024/2025-ös évad műsoráról tartottak sajtótájékoztatót a Csokonai Teátrumban

Forrás: Napló-archív

Az ajándékbontás izgalmához hasonlította az évadismertetéseket Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere. – Amikor kicsomagoltam a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen 2024/2025-ös évad programját, nagy örömmel láttam, hogy rengeteg izgalmas meglepetést tartogat az eddiginél még szélesebb közönség számára – fogalmazta meg. Hozzátette, ilyen alkalmakkor kiváló lehetőség kínálkozik visszatekinteni az előző évadra, amit pozitívan értékelt. – Jó, hogy újra téma lett a színház Debrecenben. Sokat jelentettek a felújított színházi terek, de sokkal inkább az élénk érdeklődést kiváltó előadások. A színháznak feladata, hogy reakciót váltson ki, elgondolkoztasson, biztos vagyok benne, hogy megint lesz bőven miről beszélni – adott hangot a vélekedésének Puskás István.

Csokonai Nemzeti Színház Debrecen, Szabó K. István, Mátyássy Szabolcs, Puskás István, Tóth Tünde
(balról) Szabó K. István, Mátyássy Szabolcs, Puskás István és Tóth Tünde ismertette a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen új évadának részleteit
Forrás: Molnár Péter

A Csokonai Nemzeti Színház Debrecen szem előtt tartja a közönség igényeit

– Az előző évad művészileg és szakmailag magas minőségű volt. 15 bemutatót tartottunk, a tánc-, az opera- és a prózai tagozatot is beleértve. Közel 500 előadást tartottunk, átlagosan 80 százalékos nézettséggel, közel 90 ezer néző előtt – értékelte a 2023/2024-es évadot Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen igazgatója. Elmondta, 

az évad alatt folyamatosan monitorozták a nézői igényeket, ami alapján összeállították a 2024/2025-ös programot, amelyben 15 bemutató kapott helyet, 14 előadás marad a műsoron, érkezik 4 vendégjáték, és rendeznek két fesztivált.

– A bérletek árusítását augusztusban kezdjük. Az első három hétben a korábbi bérleteseink újíthatják meg a szelvényeiket, augusztus 21-től viszont bárki beszerezheti a 2024/2025-ös évadra a bérletét – tájékoztatott a színházigazgató. Arra is kitért, hogy új, közösségépítő marketing kampánnyal készülnek az idényre, melynek a jelmondata „Foglaljon helyet! – Foglaljunk helyet!”; amivel céljuk, hogy még közelebb kerüljön egymáshoz a színház, a város és a közönség.

Szabó K. István, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen művészeti vezetője ismertette a 2024/2025-ös évad műsorát, aki megerősítette, a programok összeállításánál figyelték a közönséget, felmérték, mivel egészíthetik ki a kínálatot. – 

Erős hangsúlyt kapnak az olyan műfajok, mint a musical vagy a bohózat. Az évadot szeptember 12-én az Oliver című musicallel nyitjuk közel 30 gyerekszereplővel, és bemutatjuk Szabó Magda Tündér Lala című mesejátékát is.

 A Gyulai Várszínházzal koprodukcióban már készülőben van egy előadás, az Erkel és a felkelés egy történelmi fantáziajáték, amiből kiderül, min bukott el a szabadságharc. A huszadik század legfontosabb dráma szövegének választották a kritikusok a Godot-ra várva című darabot, amelyet igazi csemegeként Seress Zoltán szereplésével tervezünk bemutatni. A Függönyt fel! vígjátékot országszerte több színházban hatalmas sikerrel játszották, mi szeptemberben kezdjük el próbálni – szemlézett az idény bemutatóiból Szabó K. István.

Csokonai Nemzeti Színház Debrecen, Szabó K. István
A bemutatókról Szabó K. István művészeti vezető beszélt
Forrás:  Molnár Péter

Operák, operett és fesztiválok is színesítik a kínálatot

Az operákkal kapcsolatban elmondta, az előző évadban a Bohém élet meghozta a hozzáfűzött elvárásokat: egy minőségi előadást állítottak össze, amely szépen futott. – Ezúttal két, egyfelvonásos operát tűzünk műsorra, a kortárs Scaevolát, amely Mátyássy Szabolcs díjnyertes zeneműve, és Puccinitől a Gianni Chicchit. Bemutatunk egy kétfelvonásos operát is, Bizet Carmenjét Juronics Tamás rendezésében – sorolta a művészeti vezető.

– A holokauszt emlékév alkalmából egy Magyarországon ősbemutatónak számító előadást, A bábjátékost visszük színpadra, operettek közül pedig az egyébként ritkán műsorra tűzött Viktóriát mutatjuk be. A Nem akarok felnőni! című darabban a debreceni Ady Endre Gimnázium tanulói játszanak, ezzel is szerettük volna a fiatalokat még közelebb vonzani a színházhoz. Tavasszal érdemes lesz odafigyelni a Molnár Ferenctől a Liliomra, és a Woyzeck című darabra, amellyel a nemzetköz fesztiválunkat is megnyitjuk májusban. A Leenane szépe egy különös, sötét komédia, amely várhatóan ideális lezárása lesz az évadnak. A tánctagozat két bemutatóval készül, ezekről ősszel tudunk majd beszámolni – tette hozzá Szabó K. István, aki a készülő két fesztiválról is tájékoztatott.

A Magdafeszt mára összenőtt a színházzal, idén is próbáljuk majd ezt a 4 napot igazi Szabó Magda ünneppé varázsolni. Tavasszal egy új nemzetközi fesztivált indítunk el K-Európa Biennálé néven, amellyel olyan közép-európai színházakat szeretnénk megszólítani, amelyek ugyanazokkal a problémákkal találkoznak, mint hazánk, akik szintén megtapasztalják azt a szellemfalat, amely az egykori vasfüggöny helyén áll. A fesztivál így nemcsak művészi, hanem diplomáciai és politikai párbeszéd helyszíne is lehet. A fesztivál címe idén Határátlépés – Border crossing lesz, amivel fizikailag és művészileg egyaránt átlépjük a határokat

 – mondta Szabó K. István. A vendégjátékokról megtudtuk, három színház előadásait láthatja majd a debreceni közönség: jön a My Fair Lady és a III. Richárd a Szatmárnémeti Északi Színháztól, A Király beszéde a székesfehérvári Vörösmarty Színháztól, és A revizor a nagyváradi Szigligeti Színháztól.

A bemutatók sorát az Oliver kezdi

Az Oliver című musicalről a mű rendezője, Tóth Tünde beszélt a sajtótájékoztatón. – Charles Dickens Twist Oliver regénye alapján írta a darabot Lionel Bart, amely a fogyasztói társadalom hajnalán játszódik. Az ipari forradalom küszöbén Londonba gyűltek rengetegen egy jobb élet reményében, de az emberi gyarlóság sokszor közrejátszott ebben a törekvésben. Olivér a tisztaságot képviseli ebben a világban, és győz is a végén – mondta a musicalről. Kiemelte, 30 tehetséges gyerek játszik a darabban, a szereposztásban 8 évestől minden korosztály képviselteti magát. – Egyrészt szeretnénk megfogalmazni ezt a gyarló világot, amely akkor és most is látható volt a hétköznapokban, másrészt ennek az ellentétére is szeretnénk rámutatni, a tisztaságra, amelyre mindannyiunknak törekednie kellene – fogalmazta meg Tóth Tünde. Megjegyezte, bár hivatalosan csak augusztus elején indul a folyamat, néhány szereplővel már megkezdték a próbákat.

A Csokonai Nemzeti Színház Debrecen 2024/2025-ös évadának bemutatói:

  • Lionel Bart: Oliver
  • Szabó Magda: Tündér Lala
  • Michael Frayn: Függönyt fel!
  • Ábrahám Pál: Viktória
  • Georges Bizet: Carmen
  • Puccini: Gianni Schicchi
  • Mátyássy Szabolcs: Scaevola
  • Győrei Zsolt - Schlachtovszky Csaba: Erkel és a felkelés
  • Georg Büchner: Woyzeck
  • Molnár Ferenc: Liliom
  • Martin McDonagh: Leenane szépe
  • Romankovics Eda: Nem akarok felnőni!
  • Gilles Ségal: A bábjátékos

A tánctagozat két előadásának a címe egyeztetés alatt áll. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában