Helyi kultúra

2024.06.23. 14:11

Telt ház előtt nyitották meg Máthé András kiállítását Debrecenben – fotókkal

Szép-csúnya világ címmel nyílt meg Máthé András fotóművész kiállítása vasárnap délelőtt az Új Galériában.

Nagy Emese

A tárlatot Subicz István grafikusművész nyitotta meg. Beszédében kiemelte: Máthé Andrást nem kell bemutatni a debreceni művészetkedvelőknek; számos díj, tagság birtokosa. A Csokonai Színház fotósa évtizedek óta, a Debreceni Fotóklub elnöke. – Aktív közéleti ember, minden fórumon és magánbeszélgetésben jellemzően szókimondó, és felelősen gondolkodó ember. Az otthonom falát díszíti egy Máthé András-alkotás, amelyen a pillanat és az örökkévalóság egyszerre jelen van, ez a művészet örök problémája és lényege, ugyanígy a zenében, táncban, versben megtalálható – mondta. Hozzátette, egy alkotásban az egész alkotó benne van, abban a pillanatban, amikor készül egy mű.

Máthé András a kiállítás vasárnapi megnyitóján
Máthé András a kiállítás vasárnapi megnyitóján
Forrás: Czinege Melinda

– A mostani kiállításon látható képeken is szembetűnik az alázat. A fotók között vannak „penészes” képek, amelyek leginkább az anyagról szólnak. A változó, átalakuló, elhaló, rothadó, penészesedő, élőholt anyagról. Megmutatkozik rajtuk, hogy a fotóművész látja, miképpen változik a belső világ, mondhatni, titkokat tár fel az alkotásaival – nyomatékosította.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában