Mutatjuk a recepteket

2 órája

Nincs párja a kemencében sült, böszörményi házi szilvás lepénynek – recepttel, fotókkal, videóval

Régen ettünk már jobb süteményt ettől a kemencében sült finomságtól. A Hajdúböszörményi Tájházakban jártunk, ahol többek között azt is megtudtuk, hogyan készül a fantasztikus szilvás lepény.

Balogh Efraim

Mirkóné Fehér Judit (balra) vizsgálja, hogy jól megsült-e a szilvás lepény

Forrás: Czinege Melinda

Finom illatok, forró kemence, csörgő bográcslánc… A Hajdúböszörményi Tájházakban járt a Haon stábja nemrégiben. A Civilek a Lakóhelyért Egyesület a Hajdúböszörményi Magyar-Finn Baráti Társaság alapításának 30. évfordulója alkalmából vendégül látta az észak-európai társaságot, és a jeles alkalomból kakaspörköltet főzött, illetve megtudtuk, hogyan készül a kemencében sült szilvás lepény és káposztás pogácsa.

szilvás lepény, káposztás pogácsa, recept, Haon, Debrecen
Íme, a kemencében sült szilvás lepény
Fotó: Czinege Melinda

Íme, a szilvás lepény receptje

A szürke időjárás sem szegte kedvét a Civilek a Lakóhelyért Egyesület tagjainak, akik érkezésünkkor jó kedélyűen készültek kemencébe tenni a friss szilvával ízesített lepényeket. Oda is léptünk gyorsan Mirkóné Fehér Judithoz, az egyesület alelnökéhez megkérdezni, hogyan készül az étvágygerjesztő sütemény, ő pedig készségesen meg is osztotta velünk:

A szilvás lepény kelt tésztából készül, és úgy kell nekifogni, hogy a lisztet és a tejet megfuttatjuk az élesztőben. Ezután hozzáadunk egy kis cukrot és sót, ezt így ahogy van, összedolgozzuk, majd hagyjuk egy jó félóráig kelni. Addig a szilvát négyfelé vágjuk, megszórjuk fahéjas cukorral, és hagyni kell állni. Miután a tészta megkelt, kinyújtjuk, megszurkáljuk, betesszük a tepsibe, megkenjük szilvalekvárral, aztán lecsepegtetjük a szilvát, végül pedig rápakoljuk. Ha ezzel megvagyunk, újabb fél óráig kelesztjük, majd süthetjük

 – részletezte.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg zsír
  • ½ liter tej
  • csipet só
  • 5 dkg élesztő
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 vaníliás cukor 

No, persze nem mentünk el a káposztás pogácsa recept mellett sem, kíváncsiak voltunk, hogyan készül. A szilvás lepényhez hasonlóan szintén keleszteni kell a tésztát, és mint Judit elmondta, édes káposztát kell beszerezni az ízesítéshez. 

Így készül a káposztás pogácsa

– Kezdünk a káposzta reszelésével és megsózásával, ezt pedig így hagyjuk állni félóráig  – folytatta Judit. 

– A pogácsa tésztáját is meggyúrjuk, majd kicsavarjuk a káposztát, és beletöltjük. Aztán sót, borsot, köménymagot, tejfölt és tojássárgáját adunk hozzá. Ha ezzel végeztünk, megint hagyni kell kelni az összegyúrt tésztát 30-40 percig – magyarázta a folyamatot. Persze, itt még nincs vége, miután letelt a szükséges idő, másfél ujjnyi vastagra kell kinyújtani a tésztát, azt követően becsíkozzuk, kiszaggatjuk, hagyjuk állni a tepsiben körülbelül 20 percig, és 200 fokon lehet is sütni.

A háttérben közben Balla Zoltán rakta tele a bográcsot egy felaprózott kakassal, és miközben szeletelte a könnyfakasztó vöröshagymát, fiatalkori történeteket mesélt:
– Nekünk még azt mondták annak idején, hogy „Na! Azt a ferde tarajút fogjátok meg!” – kezdte a kakas becserkészésével kapcsolatos emlékeinek felidézését, majd így folytatta: – Elkaptuk, aztán nagyanyám gyorsan lenyisszantotta a szárnyas nyakát, a testvéreimmel pillanatokon belül megkopasztották, már vágták is össze, mehetett rá a tepertő, aztán még a szomszédok is ettek belőle – mondta büszkén Zoltán.

szilvás lepény, káposztás pogácsa, recept, Haon, Debrecen
Az a bizonyos tepertő is belekerült a kakaspörköltbe
Forrás:  Czinege Melinda

És hogy mennyire sikerült jól a nap? Ezt Nagy Imrének, a Civilek a Lakóhelyért Egyesület elnökének Facebook-posztja is jól érzékelteti:
– A Tájházban a finn vendégeknek nagyon ízlett a HÍR- védjegyes káposztás pogácsánk! Judit-Éva ezúttal is remekelt! Balla Zoli kakaspörköltje is „király” volt, mely készítése alatt a mi szilvás lepényünket kóstolgatta. A lepény élménye biztosan hozzájárult a szabadtéri főzéshez! – írja közösségi oldalán.

Persze, én sem hagyhattam ki, hogy megkóstoljam, és hát, hazudnék, ha azt mondanám, hogy ettem már valaha jobb szilvás lepényt (a videóban az arckifejezésem is árulkodik erről)... 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában