2 órája
Nincs párja a kemencében sült, böszörményi házi szilvás lepénynek – recepttel, fotókkal, videóval
Régen ettünk már jobb süteményt ettől a kemencében sült finomságtól. A Hajdúböszörményi Tájházakban jártunk, ahol többek között azt is megtudtuk, hogyan készül a fantasztikus szilvás lepény.
Mirkóné Fehér Judit (balra) vizsgálja, hogy jól megsült-e a szilvás lepény
Forrás: Czinege Melinda
Finom illatok, forró kemence, csörgő bográcslánc… A Hajdúböszörményi Tájházakban járt a Haon stábja nemrégiben. A Civilek a Lakóhelyért Egyesület a Hajdúböszörményi Magyar-Finn Baráti Társaság alapításának 30. évfordulója alkalmából vendégül látta az észak-európai társaságot, és a jeles alkalomból kakaspörköltet főzött, illetve megtudtuk, hogyan készül a kemencében sült szilvás lepény és káposztás pogácsa.
Íme, a szilvás lepény receptje
A szürke időjárás sem szegte kedvét a Civilek a Lakóhelyért Egyesület tagjainak, akik érkezésünkkor jó kedélyűen készültek kemencébe tenni a friss szilvával ízesített lepényeket. Oda is léptünk gyorsan Mirkóné Fehér Judithoz, az egyesület alelnökéhez megkérdezni, hogyan készül az étvágygerjesztő sütemény, ő pedig készségesen meg is osztotta velünk:
A szilvás lepény kelt tésztából készül, és úgy kell nekifogni, hogy a lisztet és a tejet megfuttatjuk az élesztőben. Ezután hozzáadunk egy kis cukrot és sót, ezt így ahogy van, összedolgozzuk, majd hagyjuk egy jó félóráig kelni. Addig a szilvát négyfelé vágjuk, megszórjuk fahéjas cukorral, és hagyni kell állni. Miután a tészta megkelt, kinyújtjuk, megszurkáljuk, betesszük a tepsibe, megkenjük szilvalekvárral, aztán lecsepegtetjük a szilvát, végül pedig rápakoljuk. Ha ezzel megvagyunk, újabb fél óráig kelesztjük, majd süthetjük
– részletezte.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 20 dkg zsír
- ½ liter tej
- csipet só
- 5 dkg élesztő
- 15 dkg kristálycukor
- 2 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 2 vaníliás cukor
No, persze nem mentünk el a káposztás pogácsa recept mellett sem, kíváncsiak voltunk, hogyan készül. A szilvás lepényhez hasonlóan szintén keleszteni kell a tésztát, és mint Judit elmondta, édes káposztát kell beszerezni az ízesítéshez.
Nincs párja a kemencében sült, böszörményi házi szilvás lepénynek
Fotók: Czinege MelindaÍgy készül a káposztás pogácsa
– Kezdünk a káposzta reszelésével és megsózásával, ezt pedig így hagyjuk állni félóráig – folytatta Judit.
– A pogácsa tésztáját is meggyúrjuk, majd kicsavarjuk a káposztát, és beletöltjük. Aztán sót, borsot, köménymagot, tejfölt és tojássárgáját adunk hozzá. Ha ezzel végeztünk, megint hagyni kell kelni az összegyúrt tésztát 30-40 percig – magyarázta a folyamatot. Persze, itt még nincs vége, miután letelt a szükséges idő, másfél ujjnyi vastagra kell kinyújtani a tésztát, azt követően becsíkozzuk, kiszaggatjuk, hagyjuk állni a tepsiben körülbelül 20 percig, és 200 fokon lehet is sütni.
A háttérben közben Balla Zoltán rakta tele a bográcsot egy felaprózott kakassal, és miközben szeletelte a könnyfakasztó vöröshagymát, fiatalkori történeteket mesélt:
– Nekünk még azt mondták annak idején, hogy „Na! Azt a ferde tarajút fogjátok meg!” – kezdte a kakas becserkészésével kapcsolatos emlékeinek felidézését, majd így folytatta: – Elkaptuk, aztán nagyanyám gyorsan lenyisszantotta a szárnyas nyakát, a testvéreimmel pillanatokon belül megkopasztották, már vágták is össze, mehetett rá a tepertő, aztán még a szomszédok is ettek belőle – mondta büszkén Zoltán.
És hogy mennyire sikerült jól a nap? Ezt Nagy Imrének, a Civilek a Lakóhelyért Egyesület elnökének Facebook-posztja is jól érzékelteti:
– A Tájházban a finn vendégeknek nagyon ízlett a HÍR- védjegyes káposztás pogácsánk! Judit-Éva ezúttal is remekelt! Balla Zoli kakaspörköltje is „király” volt, mely készítése alatt a mi szilvás lepényünket kóstolgatta. A lepény élménye biztosan hozzájárult a szabadtéri főzéshez! – írja közösségi oldalán.
Persze, én sem hagyhattam ki, hogy megkóstoljam, és hát, hazudnék, ha azt mondanám, hogy ettem már valaha jobb szilvás lepényt (a videóban az arckifejezésem is árulkodik erről)...