Velencei filmfesztivál

2024.09.08. 09:49

Velencéből jelentjük. kiosztották a filmfesztivál díjait

Az Arany Oroszlánt Pedro Almodóvar The Room Next Door című filmje kapta. Nicole Kidmant is díjazták a velencei filmfesztiválon, ám a színésznő az édesanyja halála miatt nem tudta átvenni az elismerést.

Haon.hu

Szombat este ünnepélyes keretek között átadták a 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A zsűri elnöke Isabelle Huppert francia színésznő volt, aki minden versenyfilm premierjén jelen volt a vörös szőnyegen is, ezzel is támogtava az alkotókat és emelve a bemutatók fényét. A velencei filmfesztivál zsűrijének tagjai James Gray, Andrew Haigh, Agnieszka Holland, Kleber Mendonça Filho, Abderrahmane Sissako, a Malénában Koltai Lajossal együtt forgató Giuseppe Tornatore, Julia von Heinz és az Európában is népszerű kínai színésznő, Csang Ce-ji voltak.

Pedro Almodóvar filmje, a The Room Next Door kapta az Arany Oroszlánt a velencei filmfesztiválon
Pedro Almodóvar filmje, a The Room Next Door kapta az Arany Oroszlánt a velencei filmfesztiválon
Forrás: AFP/Marco Bertorello

A Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica versenyében idén 21 film mérettetett meg. Bár jómagam és kritikustársaim közül sokan a The Brutalist című filmnek jósoltuk az Arany Oroszlánt, azt végül is Pedro Almodóvar The Room Next Door című alkotása vihette haza. A rendkívül népszerű spanyol rendező két barátnő (Tilda Swinton és Julianne Moore) történetén keresztül ezúttal az eutanáziáról elmélkedett a tőle megszokott színes képekben, nem egyszer könnyekre fakasztva a nézőt.

A zsűri nagydíját, azaz az Ezüst Oroszlánt Maura Delpero filmje, a Vermiglio kapta. Ezt az egy versenyfilmet nem láttam az idei mezőnyből, így nem tudom, mennyire volt megérdemelt a díjazása, azt viszont láttam, hogy az olasz sajtó képviselői nagy lelkesedéssel fogadták a film alkotóit a sajtókonferencián. A Vermiglio 2025-ben látható majd a Mozinet jóvoltából Magyarországon.

Nicole Kidman, Vincent Lindon és Paul Kircher vitték el a színészi díjakat a velencei filmfesztiválon

A The Brutalist sem távozott üres kézzel Velencéből, Brady Corbet ugyanis megkapta a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt. Lehetett sejteni, hogy a bevállalós Huppert értékeli majd ausztrál pályatársnője merészségét. Így is lett, Nicole Kidman kapta idén a Coppa Volpit, azaz a legjobb színésznőnek járó díjat a Babygirl című filmben nyújtott tabudöntögető alakításáért. Kidman se átvenni, se felhőtlenül örülni nem tudott a díjnak, aznap kapta ugyanis a szomorú hírt, hogy édesanyja váratlanul elhunyt, így a díjat a film rendezője, Halina Reijn vette át.

Szinte borítékolható volt, hogy Vincent Lindon alakítása is elnyeri a francia színésznő tetszését. A legjobb férfi alakítás díját Lindon kapta, aki ezúttal egy kétgyermekes egyedülálló apát alakít Delphine és Muriel Coulin Jouer avec le Feu című filmjében, amelyben karaktere nagyobbik fia egy szélsőjobboldali csoporthoz csatlakozik. Szintén nagy népszerűségnek örvendett a kritikusok körében Walter Salles I’m Still Here című valós személyeken és megtörtént eseményen alapuló filmje, mely a legjobb forgatókönyv díját kapta. A film forgatókönyve Murilo Hauser és Heitor Lorega munkája.

Az örmény származású Dea Kulumbegashvili különös formai megoldásokkal dolgozó alkotása, az April szintén kiemelkedő munkája volt az idei mezőnynek; olyan témákkal foglalkozik, mint az abortusz, a fogamzásgátlás és a szexuális felvilágosítás fontossága. Az April megérdemelten kapta meg a zsűri különdíját. A hagyományokhoz híven idén is átadták a Marcello Mastroianni után elnevezett, a legígéretesebb fiatal színésznek járó díjat, melyet idén Paul Kircher kapta a Leurs enfants après eux című, Ludovic és Zoran Boukherma rendezte filmben nyújtott alakításáért. A film számomra leginkább a kilencvenes évek ismert dallamait felsorakoztató soundtrackje miatt maradt emlékezetes.

Idén a fesztivál Orizzonti elnevezésű szekciójának magyar zsűritagja is volt a tavalyi szekciófődíjas Reisz Gábor személyében. Idén az Orizzonti fődíját egy román-szerb alkotás, a Bogdan Mureșanu rendezte Anul nou care n-a fost (The New Year That Never Came) kapta. A film az 1989 karácsonya előtti napok eseményeit dolgozza fel, megmutatva, hogy mi vezetett a forradalomhoz és a Ceauşescu-házaspár kivégzéséhez.

Váró Kata Anna
Velence, 2024. szeptember 8.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában