Kultúra

2 órája

Puskás István bejelentette, melyik világsztár érkezik a cívisvárosba

Az alpolgármester a közösségi oldalán jelentette be a hírt. Egy görög művész érkezik Debrecenbe.

Haon.hu

Puskás István korábban megszellőztette, hogy egy görög világsztárt fog elhozni Debrecenbe. Most azonban nem egy személyről van szó, mint alig néhány hete, amikor Tim Robbins és társulata érkezett a Csokonai Színházba. Az alpolgármester közösségi oldalán jelentette be, hogy adventkor a cívisvárosba érkezik El Greco görög származású festő Angyali Üdvözlet című festménye. 

A spanyol manierizmus legnagyobb művésze El Greco, eredeti nevén Domenikosz Theotokopulosz (1541-1614). Mint az a Szépművészeti Múzeum honlapján olvasható, a krétai-spanyol mester a keleti bizánci sajátosságokat ötvözte a modernebb nyugati ágazatokkal munkái során. Olyan híres itáliai művészek voltak az inspirálói, mint Paolo Veronesse vagy Jacopo Tintoretto. Az 1580-as évek elejére a toledói vallásos spanyol művészközeg legmeghatározóbb alakja lett. Ebből az időszakból olyan nagyszabású vallási képeket készített, mint a Bűnbánó Magdolna vagy a Krisztus az Olajfák Hegyén.

Szent Máriát ábrázolja a festmény

Tátrai Vilmos művészettörténész szavai szerint a Prado egyik azonos témájú, még Velencében festett képén Greco mozgalmas építészeti környezetbe helyezte, és gyermekangyalok csoportjával élénkítette az Angyali üdvözlet jelenetét. Ezen a 16. század utolsó éveiből származó változaton a szobabelsőt felhők és villódzó fények töltik be, így a Máriát körülvevő tárgyak – az egyszerű imapult, a legyezőszerűen szétnyílt könyv, a varrókosár és a virágos váza – kívül kerülnek a valós téren, misztikus jelentéssel telítődnek. A Mária térdeit borító lepel széles, hangsúlyos íve mintha csak arra szolgálna, hogy a Szűz kicsiny feje, keskeny, átszellemült arca tőlünk minél távolabbinak és a mennyei hírhozóhoz minél közelebbinek tűnjék. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában