Interjú

2024.06.26. 10:55

Megállt a válogatott játékos szíve edzés közben – újraélesztése után teljesen átgondolta életét

Blázsovics Péter élete talán legnehezebb időszakán van túl. Klubja nemrégiben interjút készített a válogatott játékossal, ahol a mögötte hagyott hónapokról és az előtte álló évekről is beszélgettek.

Haon.hu

Ennek az interjúnak ideális esetben arról kellene szólnia, hogy Blázsovics Péter miért igazolt a DEAC-hoz, és milyen célokkal vág neki az új idénynek, de április 10-e óta ezek a kérdések értelemszerűen háttérbe szorultak – kezdi írását a deac.hu. Köztudott, hogy a magyar válogatott röplabdázó szíve megállt együttesük egyik edzésén nagyjából két hónappal ezelőtt. Szerencsére dr. Árvai Péter a társai segítségével meg tudta menteni Blázsovics Péter életét, aki a körülményekhez képest most már jól érzi magát, ám a karrierjét nem fogja folytatni. A játékossal az új célokról és az apró dolgok megbecsüléséről is beszélgettek.

Blázsovics Péter bár már jól érzi magát, nem folytatja karrierjét
Blázsovics Péter már jól érzi magát, mégsem folytatja karrierjét
Forrás: Hunvolley

Interjú Blázsovics Péterrel

Az események fényében kezdjük a legfontosabb kérdéssel a beszélgetést: hogy érzed magad?

Jól vagyok, köszönöm szépen, már itthon lábadozom. A kórházban beültették az ICD-készüléket (kardioverter defibrillátor – szerk.), amelyet eleinte nehéz volt megszokni, de már kezdek megbarátkozni vele. Sok vizsgálaton vettem részt, szerencsére egyszer sem találtak rendellenességet, ezért is rejtély, hogy mi történhetett a tavaszi edzésen. Az orvossal folyamatosan konzultálok, bármi kérdésem van, bátran kereshetem. Hamarosan vár rám egy teljes terheléses vizsgálat, bevallom, ettől kicsit tartok.

Ha jól sejtem, április 10-e óta a kicsi dolgokat is jobban meg tudod becsülni?

Ez így igaz, örülök, hogy sok időt tölthetek a szeretteimmel vagy megehetem a kedvenc kajámat. Ezek sokaknak apróságoknak tűnhetnek, de nekem nagyon értékessé váltak. Azt tapasztalom, hogy a párom és én is érzelmesebbé váltunk a történtek miatt. Ha nézünk egy filmet, amiben hasonló jelenetek zajlanak, azok jobban felkavarnak minket. Legutóbb Varga Barnabás (a magyar válogatott játékos a skótok elleni meccsen egy ütközés miatt került ájultan a földre – szerk.) esetét látva a sírás kerülgetett a tévé előtt.

Úgy hallottam, az orvosok nem engedik, hogy folytasd a karriered…

Az ICD-készülékkel itthon nem lehet versenyszerűen sportolni, bár állítólag lehetne speciális engedélyt kérni. Ennek ellenére én nem szeretnék már játszani, mivel bennem lenne a félsz. Aggódnék, mi lenne, ha mondjuk eltalálná a labda a készüléket. Emellett azt sem akarom, hogy a családom újra átélje azt, ami tavasszal történt.

Ezek szerint nem fogsz bemutatkozni a DEAC-ban.

Sajnos nem, pedig a rövid idő alatt, amit a csapatnál tölthettem, csak pozitív impulzusok értek. Tetszett a város és a klub is, így a páromnak pont azt mondtam, hogy ez lehet a pályafutásomban az egyik legjobb választás. Nagyon ügyes és értelmes emberekkel ismerkedhettem meg, a tréningek jó hangulatban zajlottak. Fodor Antal vezetőedzővel manapság is többször beszélgetünk telefonon.

Gyakorlatilag Árvai Peti mentette meg az életed. Vele tartod a kapcsolatot?

Életre szóló barátságot kötöttünk, gyakran váltunk egymással üzeneteket, továbbá tervben van, hogy találkozunk majd valahol. Nem tudom neki elégszer megköszönni, amit értem tett. Az biztos, bármiben számíthat rám. Április 10-e a második születésnapom lett, és abban bízom, hogy minden évfordulón tudok majd koccintani vele.

Hirtelen lett vége a játékoskarrierednek. Mit hoz most a jövő?

Korábban megszereztem már a B-licencet, így szeretnék edzősködni. Az egyetemen sportszervező szakos hallgató vagyok, ezt megelőzően pedig elvégeztem egy sportszervező- menedzser OKJ-s képzést. Az eddig összegyűjtött tudásomat próbálom kamatoztatni a civil életben. Akadnak lehetőségeim, de most még konkrétumokról nem beszélnék.

Hogy tekintesz vissza a pályafutásodra?

Többször súlyos sérülés hátráltatott, ha ezek nincsenek, talán több is lehetett volna ebben, ám így sem panaszkodhatom. Utánpótlásszinten gyakorlatilag mindent megnyertem, emellett a felnőttek között magyar bajnok és kupagyőztes lettem. Egyedül az egyetemi bajnoki címet nem szereztem meg, ez hiányzik a kollekciómból. Ausztriában és Szlovéniában is légióskodtam, mindkét országban sokat fejlődtem és hasznos tapasztalatokkal gazdagodtam. Örömteli, hogy a magyar válogatottban is szerepelhettem, az utóbbi időben stabil tagjává váltam a nemzeti együttesnek.

Gyerekként miért döntöttél úgy, hogy röplabdázó leszel?

Fiatal koromban több sportágat is kipróbáltam, például fociztam és aikidóztam is, végül a röpi tetszett meg. Egyáltalán nem bánom, hogy a röplabdát választottam, ugyanis sok baráttal gazdagodtam, továbbá szép helyekre juthattam el. A sportnak hála olyan erényekkel gazdagodtam, amiket a hétköznapok során is hasznosíthatok. Elég csak arra gondolni, hogy alkalmazkodnom kellett a csapattársaimhoz, emellett fegyelmet is tanultam, ezek pedig egyaránt hasznos tulajdonságok.

Elég sportos családod van, mivel bátyád, Ádám teqballozik, míg húgod hozzád hasonlóan röplabdázott.

Igen, ennek köszönhetően egy-egy családi összejövetelen kikerülhetetlen téma a sport. A nagyszüleink a legnagyobb rajongóink, az egyik nagymamánk az összes rólunk szóló cikket összegyűjti. Abban reménykedünk, hogy a sport szeretetét majd a következő generációnak is át tudjuk adni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában