Salakmotor

2024.07.01. 08:49

Debrecenben eldől, ki lesz Európa salakos hercege

Két nap alatt három verseny dönt a kontinens legjobb 16 éven aluli salakszórójáról. A debreceni Lovas Zoltánnak is szurkolhatunk a szombati salakmotorversenyen.

Haon.hu

A jelen ifjú titánjai, a jövő sztárjai adnak egymásnak randevút július első hétvégéjén a debreceni Perényi Pál Salakmotor Stadionban; szombaton a két elődöntőt, majd vasárnap a finálét láthatja a hajdúsági publikum – természetesen magyar résztvevővel! Ezzel a három versennyel – a júniusi SEC-döntőhöz hasonlóan – újra kuriózumnak számító eseményt rendeznek a cívisvárosban, ugyanis eddig még nem volt ifjúságiak, azaz 16 éven aluliak számára szervezett világverseny hazánkban.

Lovas Zoltán is indul a július 6-i debreceni salakmotorversenyen
Lovas Zoltán is indul a július 6-i debreceni salakmotorversenyen
Forrás: Boros Norbert

Erős mezőnyben Lovas

A 250 köbcentis motorokkal száguldó tehetségek Európa-bajnokságán hazai résztvevőnek is szurkolhatnak a magyar drukkerek: Lovas Zoltán, a SpeedWolf Debrecen 15 esztendős reménysége is starthoz áll a viadalon. A magyar salakmotorsport reménysége az első elődöntőben, szombaton 11 órától méri össze tudását a kontinens 11 országából érkező 15 vaspapucsossal. Lovasnak három lengyel, két brit és szlovén, valamint egy-egy svéd, német, észt, román, cseh, ukrán, francia, valamint dán pilótával kell megmérkőznie. A mezőnyben hat olyan versenyző van, aki az elmúlt hét végén az SGP3-ban, azaz a világbajnoki döntőben húzta a gázt, nevezetesen a brit William Cairns (3. lett), a dán Villads Pedersen (4.), a szlovén Sven Cerjak (5.), a lengyel Karol Szmyd (6.) és a svéd Casper Appelgren (15.). Érdekesség, hogy a brit Cairns mentora a négyszeres egyéni világbajnok, Greg Hancock. Debrecenbe érkezik a cívisvárosban jól ismert ukrán Marko Levisin öccse, Makar is, aki tavaly a 125 köbcentisek világbajnokságán bronzérmes lett. A másik két lengyel résztvevő, Filip Beczkowski és Kewin Nycz tartalék volt a gorzówi SGP3-ban.

A világbajnok is indul a debreceni salakmotorversenyen

A második elődöntőben, amit szombaton 17 órától rendeznek 13 ország – Nagy-Britannia, Norvégia, Hollandia, Dánia, Csehország, Svédország, Lengyelország, Németország, Ukrajna, Olaszország, Szlovénia, Észtország és az Amerikai Egyesült Államok – 16 vaspapucsosa küzd a döntőbe jutásért. Az amerikai versenyző, Nicolas Holbein indulása nem tévedés, a nemzetközi szövetség (FIM Europe) szabályozása értelmében tengerentúli pilóta is indulhat az Eb-n, ha rendelkezik a megfelelő licenccel.

A délutáni startlistából egyértelműen kiemelkedik a lengyel Maksymilian Pawelczak, aki a tavalyi ezüstérem után idén világbajnoki címet ünnepelhetett az SGP3-ban. Az elmúlt hét végén a lengyelországi Gorzówban megrendezett fináléban Pawelczakon kívül a szintén polák Maksymilian Kostera (7. lett), a brit Cooper Rushen (9.), a svéd Leo Klasson (10.), a cseh Karel Prusa (12.), valamint a dán Jacob Bolcho Pedersen (14.) szerepelt.

Lesz magyar a döntőben

Mindkét elődöntőből 8-8 versenyző jut a vasárnap 16 órakor kezdődő döntőbe. Fontos tudnivaló, hogy a rendező jogán hazánknak mindenképpen lehetősége nyílik versenyzőt indítania a fináléban, így amennyiben Lovas Zoltán nem végez a legjobb nyolc között az első elődöntőben, akkor is résztvevője lesz a legjobbak versenyének, így viszont csak az első 7 helyezett kvalifikálja magát a délelőtti versenyből a döntőbe. Csak emlékeztetőül: a tavalyi Európa-bajnokságon a lettországi Rigában Lovas az elődöntőben az előzetesen kvalifikációt érő 8. pozícióban zárt, de mivel hazai salakos nem végzett továbbjutó helyen, így éppen a magyar versenyző kárára került lett motoros a fináléba, míg Lovas „csak” tartalék lehetett.

Szombaton ingyen

A versenyeket rendező egyesület, a SpeedWolf Debrecen arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a szombati két elődöntőt ingyen tekinthetik meg a nézők, mindössze a vasárnapi döntőre kell belépőjegyet váltaniuk a szurkolóknak.

Startlisták

Első elődöntő:

  1. Sven Cerjak (szlovén)
  2. Filip Beczkowski (lengyel)
  3. August Lattik (észt)
  4. Lovas Zoltán (magyar)
  5. Karol Szmyd (lengyel)
  6. Caydin Martin (brit)
  7. Carlos Gennerich (német)
  8. Gregor Zorko (szlovén)
  9. Casper Appelgren (svéd)
  10. Andre Damian (román)
  11. Kewin Nycz (lengyel)
  12. Adam Nejezchleba (cseh)
  13. Makar Levishyn (ukrán)
  14. Matys Sambarrey (francia)
  15. William Cairns (brit)
  16. Villads Pedersen (dán)

Második elődöntő:

  1. Imre Vigre (norvég)
  2. Cooper Rushen (brit)
  3. Lester Matthijssen (holland)
  4. Jacob Bølcho Pedersen (dán)
  5. Karel Prusa (cseh)
  6. Petr Marek (cseh)
  7. Oskar Evertsson (svéd)
  8. Maksymilian Pawelczak (lengyel)
  9. Janek Konzack (német)
  10. Makar Lustiuk (ukrán)
  11. Leo Klasson (svéd)
  12. Nicolas Holbein (amerikai)
  13. Kevin Melato (olasz)
  14. Tilen Bracko (szlovén)
  15. Maksymilian Kostera (lengyel)
  16. Silvar Avi (észt)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában