Paralimpiai felkészülés

2024.08.29. 07:00

Osváth Richárd: a két párizsi érmet már most aláírnám

549 számba tartanak majd eredményhírdetést a párizsi paralimpián. Osváth Richárd kard és tőr egyéniben lép pástra.

Molnár Szilárd

Osváth Richárd

Forrás: Czinege Melinda

Az augusztus 11-én véget ért nyári olimpia után 17 nappal, a szerda esti a megnyitó ünnepséggel hivatalosan megkezdődött a szeptember 8-ig tartó XVII. paralimpia Párizsban. A paralimpia a fogyatékkal élő emberek számára rendezett legismertebb nemzetközi sportverseny, amely az olimpiai játékok mintájára jött létre. A mostani seregszemlén közel 180 ország 4400 sportolója verseng csütörtöktől 22 sportágban – atlétikában, asztaliteniszben, bocciában, cselgáncsban, csörgőlabdában, erőemelésben, evezésben, íjászatban, kajak-kenuban, kerékpárban, ötfős fociban (látássérültek labdarúgása), lovassportban, kerekesszékes kosárlabdában, kerekesszékes rögbiben, kerekesszékes teniszben, kerekesszékes vívásban, sportlövészetben, tekvondóban, tollaslabdában, triatlonban, úszásban és ülőröplabdában. A különböző sérültségi kategóriák miatt 549 számban tartanak majd eredményhirdetést. Hasonlóan az olimpiához, a mostani paralimpia is bekerül majd a történelemkönyvekbe a nemek közötti egyenlőség miatt: a nők rekordot jelentő 236 számban versenyeznek és a női résztvevők száma minden eddigit meghaladó lesz. A DEAC-ot Osváth Richárd képviseli a játékokon.

Osváth Richárd, Párizs, paralimpia, tőr, kard, vívás, DEAC, Osváth Richárd olimpiai felkészülés
Osváth Richárd
Forrás: NS-archív

Osváth Richárdéknak is az olimpiai faluban lesz a szállása

Magyarország mindhárom fogyatékossági ágban képviselteti magát, azaz lesz látásában, mozgásában és értelmi képességeiben gátolt sportolója is a francia fővárosban. A piros-fehér-zöld színeket 13 sportágban összesen 39 versenyző fogja képviselni, köztük három, Hajdú-Bihar vármegyéhez köthető világ-, és Európa-bajnok:

  • Szvitacs Alexa asztaliteniszező
  • Madarászné Dr. Mező Boglárka kerekesszékes vívó
  • Osváth Richárd, a DEAC kerekesszékes vívója

A HAON arra volt kíváncsi, hogy halad Osváth Richárd felkészülése. Dávid László tanítványa eddig nagyszerű évet tudhat maga mögött, hiszen januárban kardban és tőrben is megnyerte az országos bajnokságot, márciusban tőr egyéniben aranyérmes lett a Párizsban megrendezett Európa-bajnokságon, júliusban pedig megnyerte a varsói világkupát, ugyancsak tőrben.
– Július vége óta csak a paralimpiára készülök. Az eredmények, amiket év közben elértem, azok is amolyan állomások voltak, mert Dávid Lászlóval végig azért dolgoztunk, hogy majd Párizsban legyek a lehető legjobb formában – idézte fel. –

Szombaton utazom ki, kedden kardban, szerdán pedig tőr egyéniben lépek pástra. Az olimpiai faluban leszünk elszállásolva, a versenyszámok az épekéhez hasonlóan az impozáns Grand Palaisban lesznek megrendezve.

Az olimpiai közvetítések alapján nagyjából láttam, hogy milyen a hely belülről, biztos nagy lesz a hangzavar, kíváncsi vagyok, milyen lesz majd így élőben vívni – mondta.

Reméli, nem nyomja agyon a tét

Osváth Richárd A-kategóriában két fegyvernemben – tőr és kard – az egyéni küzdelmekben vesz részt az eseményen. A DEAC kiválóságának korábbról már van négy olimpiai (három ezüst, egy bronz) érme, és azzal a céllal utazik Párizsba, hogy tovább növelje a kollekcióját. – Gyerekként még a sérülésem előtt tőröztem, úgyhogy abban magabiztosabbnak érzem magam, de a kardot is nagyon szeretem. Igyekszem majd minél jobban teljesíteni, és élvezni a vívást, ám ez a paralimpia, csak négy évente van, és a világ 180 országából érkeznek rá sportolók. A médiaérdeklődés is jóval nagyobb az átlagnál, ami nyomást helyez a rásztvevőkre, az olimpián is láttunk nem egy nagy esélyest gyengébben szerepelni a vártnál.

Próbálok úgy tekinteni a paralimpiára, mint egy átlagos versenyre, és remélem így nem fog agyonnyomni a tét.

A két érmet már most aláírnám – hangsúlyozta Ricsi, aki úgy tervezi, amellett, hogy majd kimegy szurkolni a többi magyar vívónak, szakít időt a városnézésre is. – Mi vívók örülünk a másik sikerének, szurkolunk egymásnak, és próbálunk segíteni, ahol tudunk. Ha lement a két versenyszámom, én is ott leszek a lelátón, szorítani a lányokért. A nővérem Párizsban él, szeretnénk őket is meglátogatni, és persze szétnézni a városban – nyilatkozta Osváth Richárd, akiért a helyszínen szurkol majd az édesanyja, felesége és három gyermeke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában