Párizs 2024

2024.08.03. 17:26

Battai Sugár és a női kardcsapat végül a 6. helyen zárta az olimpiát

Miután vereséget szenvedtek a helyosztón az Amerikai Egyesült Államoktól. Békessy Béla 1912-es ezüstje után most Battai Sugár és a női kardcsapat hozott újra olimpiai pontszerző helyet a debreceni vívósportnak

Haon.hu

A japánok elleni vereség és a sikeresen megvívott olaszok elleni összecsapás után már csak az volt a kérdés, hogy az ötödik, vagy a hatodik helyen végez-e a Battai Sugár, Szűcs Luca, Márton Anna és Pusztai Liza összeállítású női kardcsapat a 2024-es párizsi olimpián. A jobb helyezés eléréséhez az Amerikai Egyesült Államokat kellett legyőzni, a mérkőzésről Battai klubja, a DEAC közölt tudósítást.

battai sugár vívás deac
Battai Sugár az Egyesült Államok elleni összecsapáson
Forrás: Eva Pavia/BizziTeam

Kifordult bokával is megtartotta a vezetést Battai Sugár

Az előző mérkőzéshez hasonlóan Battai Sugár kezdett, és Skarbonkiewicz ellen 5:2-re nyert, így megadta az alaphangot a folytatásra. Márton Anna már nehezebben boldogult Tartakovskyval, de egy tus előny megmaradt, majd érkezett Szűcs Luca, aki Chamberlaint 5:2-re győzte le, ezáltal 15:11-es vezetésnél léphetett ismét pástra a DEAC vívója.

Az egyik akciónál Suginak kifordult a bokája, de sérülten is megtartotta a magyar csapatnak a vezetést (20:19), bár Tartakovsky megizzasztotta.

Ezt követően azonban fordítottak az amerikaiak, Szűcs Luca Skarbonkiewicz ellen elvesztette az asszóját 6:1-re. Márton Anna próbálta a négytusos hátrányt ledolgozni Chamberlain ellen, de nem sikerült. Elvesztettük a fonalat, folyamatosan jöttek az amerikai találatok, és egyre nagyobb lett a különbség. 30:23-ra vezetett az ellenfél, amikor Szűcs Lucának sikerült a jelentős hátrányt ledolgoznia, de újítani tudott Tartakovsky. 31:35-nél jött ismét Battai Sugár, aki nagyon szépen vívott, felhozta a magyar válogatottat 36:37-re. Az asszóját végül 6:5-re nyerte, de 40:37-re még mindig az amerikaiak vezettek, amikor jött az utolsó etap Márton és Skarbonkiewicz között. Nem sikerült javítani, így 45:39-re kikaptak a magyar lányok.

A DEAC honlapja emlékeztet,

a kardcsapat 6. helye Békessy Béla 1912-es ezüstje óta a debreceni vívósport első olimpiai pontszerző helye.

A sportoló ugyan 2021-ben Tokióban is pástra lépett, ám akkor még nem volt a Debreceni Egyetem sportklubjának a tagja. A vívószakosztály később, 2022 elején csatlakozott a DEAC-hoz. Szeptemberben pedig kard és tőr egyéniben Dávid László másik tanítványáért, Osváth Richárdért is szoríthatunk a paralimpián.

Olimpia, Párizs, kard csapat

  • Negyeddöntő: Japán–Magyarország 45:37 (Szűcs +4, Márton +4, Battai -5, Pusztai -11)
  • 5-8. helyért: Magyarország–Olaszország 45:35 (Márton +7, Szűcs +6, Battai -3)
  • 5. helyért: Egyesült Államok–Magyarország 45:39 (Battai +1, Szűcs +1, Márton -8)

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában