Röplabda

2024.08.12. 14:47

Ha augusztus, akkor Eötvös Kupa!

Ezúttal sem marad el a hagyományos Eötvös Kupa. Röplabda, és strandröplabda torna is lesz.

Molnár Szilárd

Az Eötvös Kupa sajtótájékoztató résztvevői: Szentei Tamás (balról), Csiszár Imre, Szólláth Tibor, Rácz Anikó és Szombathy András

Forrás: Kiss Annmarie

Immár 28. alkalommal rendezik meg a Eötvös Kupa nemzetközi röplabdatornát. Hajdúnánáson lesz a strandröplabda torna: vasárnap a hölgyek, illetve a korosztályos lány versenyek küzdelmeit izgulhatják végig az érdeklődők, majd augusztus 19-én hétfőn a fiú, a férfi és a vegyes párosok adnak számot felkészültségükről. Egy nap szünetet követően, augusztus 21-23-án kezdődik a teremröplabda torna, méghozzá több helyszínen. Az első nap a Derecskei Városi Sportcsarnokban, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) intézményeiben, illetve a Napraforgó Waldorf Iskola pattog majd a labda, míg 22-23-án a Beregszásziban, illetve a DSZC Kreatív Technikumban zajlanak majd a küzdelmek.

röplabda, strandröplabda, Debrecen, Hajdúnánás, Derecske, Szombathy András, Eötvös Kupa
A képen a röplabda torna házigazdái és szervezői
Forrás: Kiss Annamarie

Röplabda: külföldről is érkeznek az Eötvös Kupára

– Strandröplabdában körülbelül 250 páros lesz érdekelt, míg a teremröplabda tornán 24 lány- és 16 fiúcsapat vesz részt –  hívta fel a figyelmet Szombathy András, a Hajdú-Bihar Megyei Röplabda Szövetség elnöke, az Eötvös Kupa főszervezője a torna felvezető, Manna Étteremben megtartott hétfői sajtótájékoztatóján. –  Jelenleg úgy néz ki, hogy 12 országból köszönthetünk majd csapatokat, de ez még változhat. Az algériai röplabda szövetség főtitkára a családjával vesz részt az eseményen. Debrecen finn testvérvárosából, Jyväskylä városából is érkezik egy küldöttség. A tavalyi győztes máltai együttes szintén itt lesz, de érkeznek szerb, román, szlovák, lengyel csapatok. Utóbbi nemzetek strandröplabdában is indítanak párosokat, de rajtuk kívül kínai, angolai és egyiptomi duókat is láthatnak a kilátogatók – mondta el Szombathy András.

Sportos városok

Hajdúnánás hagyományos helyszíne a strandröplabda tornának, immár 11. alkalommal fogadja majd a sportolókat. Szolláth Tibor polgármester az eseményen elmondta, az elmúlt időszakban jelentősen javult a labdajátékokhoz köthető infrastruktúra a városban. – Sokat bővültek a pályák, a társasági adóból jelentős fejlesztéseket hajtott végre a kézilabda szövetség, de azt mindig úgy tettük, hogy ez a röplabda számára is előrelépést jelentsen. Bízom benne, hogy ez a szép hagyomány, ami az elmúlt 11 évben kialakult, folytatódik a jövőben is – fogalmazott Szolláth Tibor.
A város első emberének szavaihoz csatlakozott Csiszár Imre alpolgármester, aki elmondta, több mint egy évtizede igyekeznek minél jobban kiszolgálni a sportolni vágyók igényeit. – Nánás egy sportos város és egy sportszerető város. A fejlesztések eredményei láthatóan most kezdenek beérni, ezekre méltán lehetünk büszkék most is, és az elkövetkező időszakban is majd – hangsúlyozta az alpolgármester.
Derecske képviseletében Rácz Anikó polgármester vett részt a sajtótájékoztatón. – Az előző évek gyakorlatához igazodva várjuk idén is a csapatokat augusztus 21-én, délután 2 órától. Hajdúnánáshoz hasonlóan mi is sportszerető kisváros vagyunk, mert számtalan sportolási lehetőség van a településünkön. Augusztusban a röplabda kerül a középpontba, szeretettel várjuk a csapatokat és a tehetséges játékokat – invitálta a résztvevőket Rácz Anikó.

Támogatják

Az eseményen Szentei Tamás, a debreceni polgármesteri hivatal kulturális osztályának osztályvezetője kiemelte, az Eötvös Kupa az egyik legrégebbi, folyamatosan szervezett sportrendezvény a városban. – Ezt a debreceni önkormányzat is elismeri azzal, hogy közel másfél millió forinttal támogatta a rendezést. Nem biztos, hogy mindenki tudja, de a köznevelési intézményekben az egyik legnépszerűbb sportág a röplabda, a vetekszik a labdarúgással – hangsúlyozta az osztályvezető hozzátéve, az önkormányzat a torna mellett a DSZC-Eötvös DSE-t is támogatja idén, méghozzá 4 millió forinttal.

Új otthon

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, szeptember elsejétől önálló csarnokot is mondhat magáénak az Eötvös DSE: a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tornacsarnokát alakítják át egy 80 millió forintos beruházás során. Az elkészült termet 10 évig díjmentesen veheti igénybe majd az egyesület.

Az Eötvös Kupa csoportbeosztásairól és eredményeiről a torna hivatalos honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában