DVSC

2024.08.31. 16:06

Mi vezetett Szrdjan Blagojevics menesztéséhez?

Kerestük az okokat objektív és szubjektív módon is. Bár nyilvánvalóan követett el hibákat, nem csak Szrdjan Blagojevics volt a ludas a Loki várakozáson aluli szereplésében.

Molnár Szilárd

Hétfő este robbant a bombahír, hogy a DVSC közös megegyezéssel szerződést bontott Szrdjan Blagojevics vezetőedzővel. Az 51 éves szerb tréner és stábja (Dejan Fijala, Sasa Semeredi és Nikola Stankovics) 2022 szeptemberében vette át az akkor mélyponton lévő Loki irányítását, és az addig nyeretlen együttest a bajnokság végére bronzéremig vezette, így a Debreceni VSC 4 év után ismét kiléphetett a nemzetközi kupaporondra. Ennek is köszönhetően Blagojevics idén februárban a Magyar Aranylabda díjátadón átvehette a legjobb Magyarországon dolgozó külföldi edzőnek járó elismerést. A 2023/24-es szezonban már nem tudta megismételni az első év sikereit, bár az 5. helyezés nem mondható kudarcnak sem.

Szrdjan Blagojevics, Loki, DVSC, Debreceni VSC, edző, menesztés, kirúgás, szerződés, Dombi Tibor, Máté Csaba, Blagojevics statisztika
Szrdjan Blagojevics
Forrás: Czinege Melinda

Szrdjan Blagojevics: egy híján 100 pont a bajnokságban

A mostani bajnokság sem indult rosszul a Loki és Szrdjan Blagojevics számára, hiszen 3–0-ra győzött a a gárda az újonc Győr otthonában, majd bő fél órát emberhátrányban játszva ikszelt Kecskeméten.

Ám onnantól egyre rosszabb lett a helyzet: otthon vereség a Diósgyőrtől a keleti rangadón, majd legutóbb egy nagyon sima háromgólos zakó Újpesten, ami már a szurkolóknál is kicsapta a biztosítékot.

Honlapunk megpróbálta arra keresni a választ, mi vezethetett a klub és a z edző szakításához. Elsőkét a statisztikák felé fordult a figyelmünk, hátha a számok rávilágítanak, hol lehetett az a pont, amikor megtört a varázs, és elkezdett romlani a gárda teljesítménye. Nézzük hát a számokat:
Szrdjan Blagojevics összesen 72 tétmérkőzésen ült a Loki kispadján, 35 győzelem, 13 döntetlen és 24 vereség a mérlege. Ezeken a találkozókon az összgólkülönbség 114–97, 118 megszerzett ponttal, ami 1,64 pont/meccses átlagnak felel meg.
Az NB I.-ben így alakultak a statisztikái: 62 meccs, 29 siker, 12 iksz, 21 vereség, 95–78-as gólkülönbség, 99 szerzett pont és 1.6 pont/meccses átlag, amivel a Loki-edzők élvonalbeli örökrangsorában a 7. helyen áll a tréner.

Fokozatosan romlott

Szezonokra lebontva a bronzérem fényébe nem meglepő, hogy a tréner az első debreceni idényében teljesített legjobban a DVSC-vel: 25 bajnokin 47 pontot szerzett Dzsudzsák Balázsékkal, ami az igen jónak mondható 1.88 pont/meccses átlagot eredményezett közte több, emlékezetes mérkőzéssel.

A 2023/23-es szezonban ez a statisztika 33 találkozón 48 pontra, 1.45 pont/meccsre módosult, ami jelentős csökkenésnek mondható, és semmiféleképpen nem egy élcsapat mutatója. A rend kedvéért legyen itt a mostani idény statja is: 4 meccsen 4 pont, ami még az észbontóknál is egyes átlagnak felel meg, de tegyük hozzá, hogy ez a csekély meccsszám miatt nem igazán reális adat. Ha csak a tavalyi szezont nézzük, a bajnokság három körében szinte ugyanazt a pontszámot hozta az együttes, bár a romló gólkülönbségen (3, 0, -2) azért látszik, fokozatosan esett vissza a Vasutas, de nem olyan mértékben, hogy ez önmagában okot adjon a arra, az új idényben mindössze négy meccsig tartson a türelem.

Kihúzták a Loki méregfogát

Most tegyük félre a számokat, és jöjjenek a szubjektív észrevételek amik a menesztéshez vezethettek, természetesen kihangsúlyozva, hogy nincs nálunk a bölcsek köve. A csapat teljesítményét figyelő, olykor elemző laikusként úgy tűnt, a gárda fejlődése a tavalyi szezonban megtorpant, amihez hozzájárult, hogy az ellenfelek is kiismerték a DVSC játékát: tudták, hogy intenzív letámadással zavarba hozható a piros-fehérek védelme, illetve lezárva az üres területeket kihúzzák a Vasutas méregfogát, mert meg tudják akadályozni a gyors átmeneteket.

Utóbbi miatt sokszor azt lehetett látni, hogy a Loki labdatartással, sok passzal próbálta meg kibillenteni az ellenfél védekezését, de vagy túl lassú volt a tempó, vagy hiányzott az ötlet, netán a jó megvalósítás.

Kívülről nézve a tavasszal egyre rosszabb lett a helyzet, nagyon kevés valóban jó meccset hozott le a Loki, inkább a gyötrődés jellemezte a játékot, ehhez társultak a sérülések, ami szinte folyamatosan sújtotta és sújtja a piros-fehéreket.

Megosztó volt

Szrdjan Blagojevics személye is megosztotta a szurkolókat, voltak akik már a sikeres első idény alatt is kétkedésüknek, rosszallásuknak adtak hangot a játékstílus miatt, és ezek a hangok egyre erősödtek az idő elteltével. Tény, hogy a délszláv mester az első pillanattól ragaszkodott a futballfilozófiájához, és azon nem akart, vagy nem is tudott változtatni, ahogy a meccstervétől sem akart eltérni. Hírlik, hogy a kissé távolságtartó – bár erről például Igor Bogdanovics egész mésként vélekedikszakember az öltözőben sem találta meg mindenkivel a közös hangot, ragaszkodott az általa favorizált játékosokhoz, ami persze szíve joga, hiszen ő vitte a vásárra a bőrét velük. Az kívülről is látszott a játékosok és az edző metakommunikációján, hogy egy idő után már nem volt teljes az összhang, ami elégedetlenséghez, klikkesedéshez és romló hangulathoz vezetett – volt olyan sajtóorgánuum, amely a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs nyakába igyekezett varrni Blagojevics távozását. Az előbbi gondolatok természetesen nehezen bizonyíthatóak, mert belső ügyekről nem szokás információkat kiadni a sportban sem, ami figyelembe véve, hogy az öltöző egyfajta közösség, teljesen érthető is. 
Idővel kiderül, lesz-e olyan illetékes, aki a nyilvánosság elé tárja, mi vezetett az elváláshoz, addig marad a találgatás.

Szrdjan Blagojevics statisztikája a DVSC-vel:

  • Összesen: 72 mérkőzés, 35 győzelem, 13 döntetlen, 24 vereség, 114–97 gólkülönbség, 118 pont, 1.64 pont/meccs
  • NB I.-ben: 62 mérkőzés, 29 győzelem, 12 döntetlen, 21 vereség, 95–78 gólkülönbség, 99 pont, 1.6 pont/meccs
  • 2022/23-as szezon: 25 mérkőzés, 14 győzelem, 5 döntetlen, 6 vereség, 42–25 gólkülönbség, 47 pont, 1.88 pont/meccs
  • 2023/24-es szezon: 33 mérkőzés, 14 győzelem, 6 döntetlen, 13 vereség, 49–48 gólkülönbség, 48 pont, 1.45 pont/meccs
  • 2023/24-es szezon 1-11. forduló: 11 mérkőzés, 5 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség, 19–16 gólkülönbség, 17 pont, 1.54 pont/meccs
  • 2023/24-es szezon 12-22. forduló: 11 mérkőzés, 4 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség, 12–12 gólkülönbség, 15 pont, 1.36 pont/meccs
  • 2023/24-es szezon 23-33. forduló: 11 mérkőzés, 5 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség, 18–20 gólkülönbség, 16 pont, 1.45 pont/meccs
  • 2023/24-es szezon ősszel: 17 mérkőzés, 7 győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség, 25–22 gólkülönbség, 25 pont, 1.47 pont/meccs
  • 2023/24-es szezon tavasszal: 16 mérkőzés, 7 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség, 24–26 gólkülönbség, 23 pont, 1.33 pont/meccs
  • 2024/25-ös szezon: 4 mérkőzés, 1 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 4–5gólkülönbség, 4 pont, 1 pont/meccs

A szerb szakember távozásáról szóló hírben a DVSC azt is közölte, hogy megbízott vezetőedzőként Dombi Tibor készíti fel a Lokit a Zalaegerszeg elleni bajnokira, majd pénteken jött a nagy bejelentés: vasárnaptól Máté Csaba veszi át a Debreceni VSC irányítását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában