Labdarúgás

2024.09.07. 09:20

Már nem dúl tovább a balhé? Új időszámítás kezdődik a hajdú-bihari bíróknál

Nagy volt a feszültség vármegyénk focibírói között, amely a csapatokat is nagyon foglalkoztatta. A hajdú-bihari játékvezetők elnöke, Horváth Róbert ugyan a hírek szerint már az előző szezon végén lemondott, de az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke, Hanacsek Attila mégsem fogadta ezt el. Eddig tartott a nagy csetepaté, a legfrissebb hírek szerint végül az a megállapodás született, miszerint a korábbi NB I.-es játékvezető, Veizer Roland vette át Horváth Róbert helyét.

Haon.hu

A hajdú-bihari focidrukkerek 2024/2025-ös szezonban sem unatkozhatnak, hiszen a DVSC (NB I., és NB III.) és a DEAC (NB III.) meccsein kívül a vármegyei bajnokságokban is hétről hétre izgalmas összecsapásokat rendeznek. A „mennyei megyei” élvonalában már négy fordulót, míg az alsóbb osztályokban két játéknapot rendeztek. Eddig csak egy mérkőzésen történt rendkívüli eset, a Hajdúdorog–Józsa összecsapás a 70. percben egy súlyosnak tűnő sérülés miatt félbeszakadt – azóta kiderítettük, hogy a mentővel elvitt játékos hogy van, majd a csapat tagjai a sérült társuknak is üzentek. Az előző hétvégén 26 meccset rendeztek, minden találkozón volt egy játékvezető és két asszisztens – ahogyan az MLSZ adatbankja szerint most szombaton és vasárnap is lesz.

játékvezető balhé hajdú-bihar
Nem minden kerek a hajdú-bihari játékvezetőknél?
Forrás: illusztráció / Napló-archív

Azonban a hajdú-bihari csapatok háza tájékán egyre inkább téma, hogy vajon mi történik vármegyénkben a bíróknál? Ugyanis az a hír járja, hogy a társaságon belül nem túl rózsás a helyzet, többen is feszültek a kialakult helyzet miatt.

2022-ben Sápi Csabát Horváth Róbert váltotta az elnöki székben

Ahogyan arról a focibiro.hu írt, a Hajdú-Bihar vármegyei játékvezetők hitvesztettként vették tudomásul, hogy az MLSZ Hajdú-Bihar megyei Igazgatósága a 2021/2022-es szezonban négy fordulóval a bajnokságok vége előtt, azonnali hatállyal visszavonta Sápi Csaba Imre játékvezetői bizottság elnök megbízatását.

Sápi Csaba Imre, korábbi FIFA-játékvezető és 2004-ben az év játékvezetője 2014. január 1. óta látta el a játékvezetői bizottságunk elnöki feladatait, amely idő alatt folyamatosan kiállt a játékvezetők érdekei mellett. Egyik legutolsó fellépésével – az Esztár–Konyár vármegye II.-es meccs már az első félidőben félbeszakadt, amely vitás esetet szült – is egy játékvezető kollégájának döntését védte, amelyet követően az MLSZ Hajdú-Bihar megyei Társadalmi Elnöksége visszavonta megbízatását.

A hajdú-bihari bírók aztán egységesen tiltakoztak Sápi Csaba Imre visszaléptetése ellen. Szolidaritásukat kifejezve, a 2022. május 7-8-ai amatőr vármegyei meccsek 15 perc késéssel kezdődtek el.

A továbbiakban sem szeretnénk egyik csapatot sem hátrányba hozni, nem szeretnénk mérkőzéseket ellehetetleníteni, ezért választottuk ezt a tiltakozási formát

– állt az akkori cikkben.

Sápi Csaba után a napjainkban is NB I.-es asszisztens Horváth Róbert lett az MLSZ Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság Játékvezetői Bizottságának elnöke.

Egy éve is botrány volt a hajdú-bihari bíróknál

Mint arról a focibiro.hu is beszámolt, az egyik tapasztalt játékvezetőről, Tatár Imréről készült egy meccsfelvétel, amelyen a Hajdúszoboszló csapata vitatta a kiállítás tényét. Emiatt a Horváth Róbert elnök egy hétvégére eltiltotta volna a működéstől, azonban emiatt ő bejelentette a 24 éves pályafutása végét és visszavonulását, sőt, kilépett az elnökségből is.

Aztán a játékvezetői összejövetelen a JB-elnök a társasággal elemeztette a csapattól kapott videót, amely valóban több sebből vérzett, a félperces jeleneten sok játékvezetői hiba volt látható. Ennek ellenére az alelnök Tatár Imre a maga igazát hajtotta, néhány játékvezetőtársával együtt.

A spori visszavonulásával a hajdú-bihari elnökségben egy, a vármegyénkben működő szakember maradt, a küldő/ellenőr, Török Zoltán – mindenki más országos, akikkel sokat nem is találkoznak a játékvezetők és úgy hoznak döntést róluk, hogy több játékvezetőt csak névről ismernek, arcról már nem.

Nagy a feszültség a hajdú-bihari játékvezetőknél

Egy több mint 100 fős közösséget nem egyszerű kézben tartani, természetesen már korábban is voltak a társaságon belül csetepaték, viták. Azonban talán az utóbbi hónapokban csúcsosodott ki a konfliktus:

az a hír járja, hogy az említett hajdú-bihari ellenőr több játékvezetővel együtt az egyik csapat elnökének a születésnapját ünnepelte.

Horváth Róbert elnök szerint ez nem fér bele, éppen ezért eltiltotta az ellenőr Török Zoltánt – aki egyébként a bírók küldője is.

A vármegyei csapatok körében az a hír járja, hogy az említett eset után a hajdú-bihari játékvezetők körében hatalmas belviszály alakult ki, ami után még Horváth Róbert is lemondott státuszáról – a Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottságának elnöke, Hanacsek Attila ezt mégsem fogadta el – azóta hónapok óta, a játékvezetők edzőtábora után sem volt változás.

Legfrissebb információink szerint azonban ismét változás történt a fő vezetői pozícióban, a korábbi NB I.-es játékvezető Veizer Roland váltotta Horváth Róbertet.

Vajon lesz változás a hajdú-bihari bíróknál?

Ahogyan a goal.com is írta, több tapasztalt, Hajdú-Bihar vármegyében még a csapatok körében is elismert spori bojkottálja a szezon kezdete óta a meccseket. Bár jelenleg úgy tűnik, hogy nincsen nagy játékvezetői hiány, hiszen a rendszeresen induló tanfolyamoknak köszönhetően egyre több az utánpótlás – akik nyilván a szabályok szerint próbálnak eljárni, és igyekeznek a lehető legjobb döntést meghozni a játéktéren, azonban az „öreg motorosok” segítsége mégis sokat jelentene.

2024 májusa óta a csapatoknál is sokan találgatnak, pontosan mi történhetett. Jelenleg tehát minden meccsen lesz elég játékvezető, így az együtteseknek nem kell attól tartaniuk, hogy emiatt elmaradhatnak a találkozók. Vármegyénkben sok álhír is terjeng, de amíg nem történik előrelépés az ügyben, bizonyára továbbra is feszült lehet a bírók között a légkör.

Szeptember elején azonban Hanacsek Attila – aki jelenleg a magyar játékvezetők „mindenható ura” – dönthetett afelől, hogy Horváth Róbert helyett immáron Veizer Roland lett a Hajdú-Bihar Vármegye Játékvezetői Bizottságának az elnöke.

Várhatóan minden tiszta lappal indul, így aztán visszatérhetnek azok a játékvezetők is, akik az eddigi elnöknél nem vállalták el a mérkőzések vezetését. A következő hónapokban bizonyára hallhatunk majd attól, hogy jobb lett-e a helyzet...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában