Kerekes Gréta

3 órája

Tudatosan készült az új kihívásokra Kerekes Gréta

Az egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy képviselje az olimpiai sportolókat. Kerekes Gréta mindig is tudta, hogy pályafutása lezártával is a sportban szeretne maradni.

Molnár Szilárd

Már élsportolói pályafutása alatt is tudatosan készült a civil életre Kerekes Gréta, a DSI Debrecen klasszis gátasa. A tízszeres magyar bajnok, Európa-játékok bronzérmes, olimpikon kiválóság ennek jegyében szeptemberben pályázott a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportolói bizottsági tagságára, és a múlt szombati sportolói fórumon kiderült, pályatársai látják benne a jövő sportdiplomatáját, hiszen a legtöbb szavazattal került be a grémiumba. Rajta kívül még Csernoviczki Éva cselgáncsozót, Manhercz Krisztián vízilabdázót, Pétervári-Molnár Bendegúz evezőst, valamint Pigniczki Fanni ritmikus gimnasztikázót választották be a bizottságba. Bár Gréti gyakorlatilag sportolói pályafutása csúcsán van, hiszen gyermekkori álmát megvalósítva részt vett a párizsi olimpián, idén egyéni csúcsot (7.96) futott 60 méteren, tavaly pedig 100 méteren (12,92) javította meg a legjobbját, mégis a 32. születésnapja előtt egy nappal, kedden bejelentette visszavonulását. – Titkon reméltem, hogy bekerülök a bizottságba, de amikor megláttam az indulók névsorát elkezdtem izgulni, mert én nem vagyok olimpiai bajnok – elevenítette fel a Haon-nak Gréti. – Mindig is tudtam, hogy az atlétika befejezése után is a sportban szeretnék maradni. Nagyon vonz a sportdiplomácia is, sportközgazdászként végeztem mesterszakon, tudatosan készültem arra a napra, amikor szögre akasztom a futócipőt. Az egyik nagyon jó barátom, Baji Balázs volt a sportolói bizottság elnöke egészen mostanáig, így vele sokat beszélgettünk erről, ő is biztatott, hogy adjam be az önéletrajzomat és a motivációs levelemet – idézte fel.

kerekes gréta, dsi debrecen, mob, magyar olimpiai bizottság, sportolói bizottság, visszavonulás, kerekes gréta visszavonul
Kerekes Gréta
Forrás: MOB

Kerekes Gréta kiállt a sportolókért

A legtöbb kapott voksban bizonyára az is szerepet játszott, hogy Gréti a nyári olimpián a női 100 méter gát reményfutama után az M4 Sportnak adott helyszíni nyilatkozatában kiállt azokért a sportolókért, akik vagy nem lett érmesek Párizsban, vagy pedig a beleölt kemény munka ellenére nem is tudtak kvalifikálni a játékokra. – Valószínűleg ezzel is nyertem meg őket, hiszen utána rengeteg sportoló írt nekem. Kiolvasták abból a nyilatkozatból, hogy nekem fontos a sportolók tisztelete, megbecsülése – fogalmazott Kerekes Gréta, aki elmondta, bizottsági tagként az egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy képviselje az olimpiai sportolókat és az érdekeiket a MOB-nál, valamint ha kell, a tagszövetségeknél. 

Kerekes Gréta visszavonulásának okait a közösségi oldalán egy terjedelmes levélben részletezte. Bejegyzésében, melyet változtatás nélkül közlünk, beszélt a döntése hátterében álló okokról, a sport szeretetéről, valamint köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik támogatták és mellette álltak sportolói pályája során.

„Kedves Barátaim!
Ezúton szeretném megosztani veletek, hogy az élsportolói pályafutásomat befejezem. Ez nem egy hirtelen jött döntés, tudatosan évek óta készültem a lezárásra. Az elmúlt két évben főnix madárként újjászületve teljesítettem minden kitűzött álmomat, viszont úgy gondolom, eljött az idő, hogy elbúcsúzzak és új kihívások elé nézzek. Az atlétika megannyi élményt adott és formált azzá, aki ma vagyok. Megtanított az önfegyelemre, az alázatra, küzdésre és hát nyilván arra, hogy a legmélyebb gödrökből is van kiút. Az én karrierem egy igazi hullámvasút volt, de minden jó, ha vége jó. Úgy gondolom, hogy a kitűzött céljaimat elérve emelt fővel tudok távozni a pályáról. Ezúton szeretném kifejezni hálámat Tomhauser Istvánnak, aki segített valóra váltani az álmomat, és olimpikont faragott belőlem. Külön köszönet illeti nevelőedzőmet, Donka Lászlót, aki elindította a pályafutásomat. Hálás vagyok a DSI Debrecennek, amely egész karrierem során mellettem állt, és mindent megtett, hogy a legjobb formámat hozhassam. Végezetül szeretném megköszönni az A-Plast Ikarus Kertvárosi Atlétikának, hogy saját versenyzőjeként bánt velem, és a legjobb edzéslehetőségeket biztosította számomra.
Továbbá szeretném megköszönni páromnak, szüleimnek, és az egész családomnak, hogy segítettek, jóban-rosszban sikerekben kudarcokban. Nélkülük ez nem sikerült volna!”

– írta a sportoló.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában