Salakmotor

2024.10.09. 09:40

A debreceni győztes lett az Európa-bajnok

Andzejs Lebedevs nem hibázott, begyűjtötte második Európa-bajnoki címét, ami egyben jövő évi Grand Prix-s tagságot is jelent.

Boros Norbert

Végjátékához érkezett a salakmotoros egyéni Európa-bajnokság, azaz a SEC (Speedway Euro Championship) küzdelemsorozata a közelmúltban: a lengyelországi Chorzówban rendezték a négyfordulós széria utolsó, mindent eldöntő viadalát. Kultikus helyszínen, a Śląski Stadionban gyűlt össze a mezőny a bajnokavatásra, a pilóták az erre az alkalomra megépített pályán mérték össze tudásukat. Sajnos a pálya állaga sok kívánnivalót hagyott maga után, a versenyzőknek nemcsak az ellenfelekkel, hanem az ovállal is meg kellett küzdeniük, ami sok esetben bukásban csúcsosodott ki.

Forrás: Boros Norbert

Az Európa-bajnoki cím legfőbb várományosa az az Andzejs Lebedevs volt, aki a SEC-döntő első, debreceni viadalát megnyerte. A lett salakszóró 39 ponttal vezette a ranglistát az utolsó forduló előtt, a legnagyobb riválisai a dán Leon Madsen és a lengyel Kacper Woryna (33-33 pont), valamint a szintén polák Piotr Pawlicki (32 pont) voltak.

A viadal elején úgy tűnt, „meleg” lehet a helyzet Lebedevs számára, hiszen amíg az első két futamában egy pontot elhullajtott, addig Madsen magabiztos futamgyőzelmekkel maximális pontot gyűjtött. De ez sem zökkentette ki a nyugalmából a lettet, aki feltűnően jó kedvű volt az egész verseny alatt. A folytatásban Madsen első helyei elmaradtak, Lebedevs pedig nem hibázott nagyokat, így az alapszakaszban a dán mindössze egy ponttal szerzett többet, mint a lett, így Lebedevs a 20. futam után már ünnepelhette (2017-et követően) újabb Európa-bajnoki elsőségét.

Újabb bajnoki címet ünnepelhetett Lebedevs
Újabb bajnoki címet ünnepelhetett Lebedevs
Forrás: Boros Norbert

A reményfutamban a lengyelek domináltak, Woryna, Patryk Dudek és Robert Chmiel Lebedevs előtt ért célba, így előbbi két pilóta bizonyíthatott a fináléban. A legjobbak futamában a dán Anders Thomsen érvényesítette a papírformát, hiszen az egész verseny alatt mindössze egy pontot veszített. Thomsen mögött Madsen, Woryna és Dudek ért célba.

Woryna is dobogóra állhatott
Woryna is dobogóra állhatott
Forrás: Boros Norbert

A 2024-es egyéni Európa-bajnoki címet Lebedevs szerezte meg, a lett mellé Madsen és Woryna állhatott fel a dobogóra. Rajtuk kívül a sorozat következő két vaspapucsosa, Thomsen és Pawlicki szerzett jogot arra, hogy résztvevője legyen a jövő évi SEC-döntőnek. 

Érdemes megemlíteni, hogy a SEC 2013 óta íródó történelmében idén először szerepelt magyar helyszín a sorozatban, éppen ezért a június 8-ai debreceni forduló mindenképpen emlékezetes esemény marad az egyéni Európa-bajnokságok és a honi szurkolók körében. 

Tények
A 4. forduló eredménye:

1. Anders Thomsen (Dánia) 17 pont, 2. Leon Madsen (Dánia) 14, 3. Kacper Woryna (Lengyelország) 11, 4. Patryk Dudek (Lengyelország) 10, 5. Andzejs Lebedevs (Lettország) 11, 6. Robert Chmiel (Lengyelország) 10.

A SEC végeredmény:

Európa-bajnok: Lebedevs 50 pont, 2. Madsen 47, 3. Woryna 44, 4. Thomsen 41, 5. Pawlicki 40, 6. Dudek 36.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában