koronavírus

2020.04.15. 14:42

Megannyi intézkedés az idősek védelméért

Fokozott figyelmet fordít a cívisváros az idősotthonok lakóira egészségük védelme érdekében.

Fotó: Matey István

Az országban kiemelt témává váltak a koronavírus veszélyhelyzet kapcsán az idősotthonok. Egyrészt a debreceni, másrészt az országos közvélemény tájékoztatása volt a célja annak a szerdán tartott sajtótájékoztatónak, amelyen Papp László, Debrecen első embere beszélt az elmúlt időszakban meghozott intézkedésekről. A polgármester továbbá köszönetét fejezte ki az intézmény vezetésének és valamennyi dolgozójának áldozatos, felelősségteljes és elkötelezett munkájukért. Hozzátette, minden intézkedés abba az irányba hat, hogy a vírus terjedését fékezzék, ezt azonban megakadályozni az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem lehet.

Több intézkedés

Az idősebb korosztály kiemelt veszélynek van kitéve, ezen belül is a krónikus betegségben szenvedők. Debrecen önkormányzatának két idősgondozással foglalkozó otthona van: a Pallagi úton lévő és a Szávay Gyula utcán található.

Annak érdekében, hogy az intézményben lakó és ott dolgozók egészségét védjék, március elejétől kezdve tizenhárom intézkedést foganatosítottak. A kiemelt orvosi ellátás mellett az intézményt fertőtlenítőszerekkel és védőfelszereléssel látták el. Az infekció kontrollnak külön felelősei vannak. Ők játszanak szerepet abban is, hogy a dolgozókat folyamatosan képezzék, emellett ellássák őket a szükséges információkkal a vírushelyzettel és annak egészségügyi kezelésével kapcsolatban.

– Önkormányzati fenntartású intézményekről van szó, a döntéseket helyettünk senki nem tudja meghozni. A mi dolgunk, a mi felelősségünk, és ennek megfelelően cselekszünk – hangsúlyozta a polgármester.

Zsiliprendszerrel

A járvány időszakában hétvégenként is folyamatos az ellenőrzés a kialakult belső rend fenntartása érdekében. Március 8-án Debrecen önkormányzata – még a veszélyhelyzet bejelentés előtt – látogatási tilalmat rendelt el a bentlakásos intézményekben a bentlakók védelme érdekében. Az épület bejárataihoz fertőtlenítőszeres lábtörlőket helyeztek el, továbbá belépéskor kötelező a fertőtlenítő kézmosás. Mindezek mellett kialakítottak egy zsiliprendszert is. E szerint az ápolást, gondozást biztosító és a központi irányításért felelős munkatársak között is izoláció van. Tehát a székhelyen – Pallagi út 9. szám alatt – és a Szávay Gyula utcai telephelyen is minden dolgozó az intézménybe történő megérkezésekor ebben a zsilipzónában öltözik át védőfelszerelésbe, hiszen a védőeszközök használata kötelező.

Fokozott készültséggel

Mindezek mellett a bentlakók egyszer használatos edényekben kapják a napi élelmet, evőeszközeiket és poharaikat minden étkezés után fertőtlenítik. A munkaruhákat valamint az ellátottak által használtakat elkülönítetten kezelik és ennek megfelelően tisztítják. Március közepén a Pallagi úti otthonban kialakítottak egy külön izolációs részleget is, amennyiben szükség lenne arra, hogy a koronavírussal megfertőzött betegeket el tudják helyezni. Az épület 2. emeletén jelöltek ki erre egy részt: itt 50 ágy képes befogadni az esetleges fertőzötteket külön bejárattal és személyzettel együtt. Azok a dolgozók, akik az izolációs részlegen dolgoznak, nem érintkeznek azokkal, akik a ház más területein végzik tevékenységüket, így mind a bentlakókra, mind a dolgozókra nézve izolációs szabályokat vezettek be. A beosztásnál figyelembe vették azt is, hogy ugyanazon munkavállalók dolgozzanak együtt, ami a rendszer fenntartása miatt rendkívül fontos.

Mindenkit tesztelve

Egy idős bentlakó április 10-én, klinikai kezelését követően visszatért az otthonba – már az izolációs rendszerben, tehát elkülönítve –, azonban két nappal később belázasodott. A szépkorban lévő hölgyön elvégezték a szüksége teszteket, amik negatívak voltak, azonban az eset kapcsán az önkormányzattal szerződéses ellátási jogviszonyban álló Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet (DAEFI) munkatársait a város vezetése megkérte, végezzenek szűrővizsgálatot minden cívisvárosi idősellátásban részesülő bentlakón és ott dolgozón. A DAEFI-nek 70 millió forintos támogatást biztosít a város költségvetés, a teszteket ennek terhére végezték április 14-én és 15-én. Ezidáig, az első nap kiértékelése alapján minden minta negatív volt.

Megelőzésre buzdít

A polgármester hangsúlyozta, gyakorlatukban a hangsúly nem a tesztelésen, hanem a megelőzésen van. – Aki felelősségteljesen gondolkodik egy bentlakásos zárt közösség vonatkozásában, nem a tesztben látja a megoldást, hanem a megelőző akciókban. Azokban az izolációs folyamatokban, amelyeket említettem. Meggyőződésem, parttalan vita alakult ki főleg ellenzéki körökben Magyarországon arról, hogy teszteljünk. A teszt pillanatkép, utánkövetése egy már kialakult helyzetnek. Arra hívom föl minden felelősségteljesen gondolkodó önkormányzati vezetőt, hogy az izolációval, a védekezés megelőzés jellegével kapcsolatos intézkedéseket tegyék meg – zárta szavait Papp László.

LD

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában