Magyarország

2008.03.17. 19:13

Eltörölte az Országgyűlés a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat

<p>Budapest - Elfogadta az Országgyűlés hétfő este a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot - 199 igen, 1 nem szavazattal, és 149 tartózkodás mellett.</p>

Április elsejétől nem kell vizitdíjat és kórházi napidíjat fizetni, szeptembertől pedig be sem vezetik a tandíjat. A kormány javaslatát az MSZP és az SZDSZ képviselői támogatták, az ellenzék tartózkodott. 159 igen és 188 nem szavazattal, két tartózkodás mellett leszavazta viszont az Országgyűlés a Fidesz javaslatát, amely szerint idén költségvetési átcsoportosítással, jövőre pedig a játékadóból származó bevételből lehetett volna pótolni a három díj eltörlése miatt kieső bevételeket.

A vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről azután nyújtott be törvényjavaslatot a kormány, hogy a március 9-i népszavazáson a választók többsége ezek megszüntetésére szavazott. A népszavazás eredménye három évig köti az Országgyűlést, vagyis ezidő alatt nem hozhat ezzel ellentétes döntést.

A Fidesz már korábban jelezte: ha nem támogatja a többség a vizitdíj pótlásáról szóló játékadóval kapcsolatos javaslatukat, újabb elképzelésekkel állnak majd elő. Az ellenzéki párt helyettes szóvivője például hétfő délelőtt újságíróknak azt mondta: elképzelésük szerint a kormányzati negyedre szánt pénzből is lehetne pótolni a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésével kieső bevételeket.

A kormány tavaly februárban vezette be az - alapesetben - 300 forintos vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Az így befolyt pénzt a háziorvosoknál illetve az intézményeknél maradt. A szaktárca szerint a vizitdíjból és a kórházi napidíjból éves szinten körülbelül 20-22 milliárd forint bevétel származott, míg az indokolatlan gyógyszerfelírás és orvos-beteg találkozók számának csökkenése további 40 milliárd forint megtakarítást hozott.

A tandíjat, azaz hivatalos nevén fejlesztési részhozzájárulást, idén szeptember elsejétől kellett volna fizetniük a felsőoktatásban a hallgatóknak, ez átlagosan havonta 10 ezer forintos kiadást jelentett volna nekik. A szaktárca szerint csak a 2008-as tanévben összesen 2 milliárd forint bevételtől esnek el a felsőoktatási intézmények a tandíj eltörlésével.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!