Magyarország

2008.03.22. 19:15

Másfélszeresére emelkedhet a vízdíj

<p>Nem kizárt, hogy 50 százalékkal fog drágulni az ivóvíz és a csatornadíj is a Magyar Vízközmű Szövetség főtitkára szerint. Több helyen ugyanis vízminőség-javító programok indulnak, hogy az uniós direktívának megfeleljenek - számolt be az RTL Klub Híradója. <BR /></p>

Budapesten naponta 500 ezer liter víz fogy. Csakhogy ennek alig fél százalékát isszák meg - és ez az arány az egész országban. A szakemberek szerint az emberek félnek a rossz minőségű csapvíztől, ezért hét év alatt 1200 milliárd forintot költenek ivóvíz- és csatornafejlesztésre.

Papp Mária, a Magyar Vízközmű Szövetség főtitkára közölte: az ország különböző területein, különböző ivóvíz minőség javító programok indulnak, ahol különböző technikákat kell alkalmazni, hogy az uniós direktíváknak megfeleljenek. Emiatt áremelkedésre lehet számítani.
A főtitkár szerint akár 50 százalékos ivóvíz és csatornadíj drágulás is lehet. Most 250-650 forint között van egy köbméter. Nyugat-Európában 1100 és 1300 forint közötti az ár.

Nemzetközi felmérések szerint, naponta 25 ezren halnak meg vízhiány miatt világszerte. A víz világnapján a szakértők takarékosságra buzdítottak, és felhívták a figyelmet arra, hogy jelenleg két és fél milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!