Magyarország

2008.04.08. 20:19

Szép és nemes kezdeményezés a rászorulókért

<p>Foltmentes adomány.Országszerte: 2008. június 30-ig várják a ruhaadományokat.A rendszerváltás óta az egyik legismertebb és leghatékonyabban működő segélyszervezet hazánkban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.</p>

Legfőbb feladatának a szegénységben élők segítését, hosszú távon pedig életkörülményeik javítását tekinti. Munkája három alappilléren áll: az országosan mintegy 150 önkéntes csoporton, ami több mint 5.000 aktív és további 15.000 mozgósítható segítőt jelent, a közel 200 szociális és egészségügyi intézményt, illetve szolgálatot felölelő, szintén országos szociális szolgáltatói rendszerén, valamint a különböző speciális projektjein.

Ennek szellemében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és Magyarország piacvezető folttisztítója Foltmentes adomány néven a március elsején országos ruhagyűjtő kampányt indított. Az akció ideje alatt országszerte csaknem negyven, könnyen megközelíthető Foltmentes adomány ruhagyűjtőponton adhatjuk le jó állapotban lévő használt ruháinkat. A jótékonysági program különlegessége, hogy a felajánlott ruhákat a Magyarország piacvezető folttisztítójának támogatásával a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanokat foglalkoztató mosodájába szállítják, majd a folttisztító gyártójának további termékadományával kimossák, hogy így az adományok foltmentesen és tisztán kerülhessenek a rászorulókhoz.

A Foltmentes adomány jótékonysági program háziasszonya Deutsch Anita színésznő, aki a kampány reklámfilmjében is szerepel. A Barátok közt-ből "igazolt" a Foltmentes adományba.

A Foltmentes adomány program ünnepélyes megnyitóján több hazai sztár is megjelent és elhozta ruhaadományát. Az elsőként felállított Foltmentes adomány ruhagyűjtőponton rózsaszínzsákokban sorban adták le adományaikat a jótékonykodók, így többek között Csisztu Zsuzsa, Tornócky Anita, Beleznay Endre, Baby Gaby, Sarka Kata, Dobrády Ákos, a sort természetesen Deutsch Anita, a program háziasszonya kezdte.

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nevében a Foltmentes adomány programmal kapcsolatban elmondta: "Egy nagyvállalat, mely fontosnak tartja, hogy gazdasági eredményének egy részét szociális célokra fordítsa, nagyban növeli a Magyar Máltai Szeretetszolgálat karitatív munkájának lehetőségeit, s segíti azokat, akik erre a támogatásra rászorulnak. Meggyőződésünk, hogy a közösen indított akciónk a "jót-tenni" örömén kívül a társadalmi összefogást példázza." A szponzoráló cég ügyvezető igazgatója hozzátette: "Nagyon örülünk, hogy a Foltmentes adomány program elindul. Célunk az volt, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ruhagyűjtési tevékenységét felkaroljuk, és olyanok figyelmét is felhívjuk a használtruha-gyűjtés fontosságára, akik eddig nem adták le ruháikat jótékony célra ."

A ruhaadományokat márciusban egy-egy héten keresztül Budapesten és több vidéki városban, így például Miskolcon, Debrecenben és Egerben fogadta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A vártnál is nagyobb a sikere kezdeményezésüknek. A megtelt konténerekből a ruhanemű Budapestre kerül, a szeretetszolgálat által üzemeltetett mosodába, a Mosoly utcába, ahol hajléktalanok is dolgoznak. Szépen gyűlnek a ruhák, egyre többen keresik fel és találják meg a rózsaszínű konténereket. A közel 40 hiper- és szupermarketben pedig egészen június 30-ig várják a karitatív szervezet a felajánlott ruhaadományokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!