Magyarország

2008.05.28. 14:19

A vádlottak meghallgatásával folytatódott az MTV ostromlóinak bűnpere

<p>Az elsőként sorra kerülő hét vádlott többsége nem tett vallomást a bíróságon, így a korábbi nyomozati vallomásuk jegyzőkönyveit ismertették.</p>

Majdnem mind a hét, szerdán a bíróság elé állított vádlott vidéki fiatalember, többen biztonsági őrök, de van közöttük több diplomás pedagógus is.

A vád szerint 2006. szeptember 18-án a Kossuth téri tüntetők petíciót akartak beolvastatni a közszolgálati televízióban. Amikor ezt nem engedték, a tömeg erőszakkal próbált meg behatolni a székházba, rátámadt az épületet védő rendőrökre is.

Bejutva az épületbe a berendezést megrongálták és tüzet is okoztak. A köztelevízió kára összesen több mint 29 millió forint volt. Az ügyészség 39 vádlottat közérdekű üzem működésének megzavarásával vádolja, de ezen felül többüket rongálással, illetve hivatalos személy elleni erőszakkal is vádolja.

Az elsőrendű vádlott, egy siófoki biztonsági őr a tárgyaláson azt mondta, semmilyen erőszakos cselekményben nem vett részt, inkább csillapítani próbálta a többieket. A bíróságon most azzal indokolta a rendőrségen tett beismerését, miszerint kővel is dobálózott, hogy kialvatlanul és sebesülten menekülni szeretett volna szorult helyzetéből, szabadulni akart a zárkából.

Egy másik vádlott még a rendőrségen azt vallotta, csak nézelődött az elfoglalt tv-székházban és "emlékbe" tett el egy zacskó sós chipset. Volt olyan vádlott, aki a tárgyaláson hangoztatta, hogy csak műanyag palackot dobott "ügyeltem arra, hogy kő ne kerüljön a kezembe".

A szerdai tárgyaláson egyetlen kisebb rendzavarás történt, a hallgatóságból egy férfi közbekiáltásokkal "szabadságharcosnak" nevezte az elsőrendű vádlottat és szidalmazta Gyurcsány Ferencet. A bírói figyelmeztetés után a rendzavaró elhagyta a tárgyalótermet.

A per további vádlottak meghallgatásával csütörtökön folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!