Magyarország

2008.05.13. 06:05

Postánkból: Gazdag ország vagyunk?

<p>Az új rendszerben a három tárgynál a diákok kézhez kaptak májusban 24, 24, és 36 nyomtatott oldalt. (forrás: www.om.hu) Ebben a tanévben több mint 125 000 érettségiző lesz, ez 5 Ft/nyomtatott lap árral számolva: 52 millió.</p>

Rejtő Jenő Elveszett cirkáló című regényében mondja Piszkos Fred: „Boldog ország Anglia, ahol a hajózás technikája olyan magas fokon áll, hogy ezt a cirkálót kiselejtezték” Ha valaki ismeri a tökéletes állapotban lévő hadihajó kiselejtezésének botrányos előzményeit, akkor belátja, édesapámnak igaza van, amikor ezt mondja: Rejtőnek ma nem kellene kitalálni a regény cselekményét, csak leírná a valóságot.

Sok embert foglalkoztat most az érettségi, több okból is. Most nézzük meg gazdasági szempontból. A régi rendszerben a TV-ben bemondták a magyar és a matematika tételeket, feladatokat, a diákok pedig egy majdnem üres lapra írtak, amennyit tudtak. Ez átlagosan nem haladta meg a 6 oldalt. Ez 12 oldal volt egy vizsgázó esetében a 3 kötelező érettségi tantárgy esetében, mivel történelemből nem volt írásbeli. Számításaim szerint ez nem kerülne többe az idén 2 millió forintnál 1,3 Ft/lap árral számolva.

Az új rendszerben ugyanennél a 3 tárgynál a diákok kézhez kaptak 2007 májusában 24, 24, és 36 nyomtatott oldalt. (forrás: www.om.hu) Ebben a tanévben több mint 125 000 érettségiző lesz, ez 5 Ft/nyomtatott lap árral számolva: 52 500 000 Ft. Tudom, az ország költségvetésében ez nem nagy összeg, de ha ehhez hozzávesszük ezen elképesztő mennyiségű papír középiskolákhoz történő szállítását, az őrző-védő kft. szolgálatának díját (amiket megbecsülni se merek), akkor felmerülhet a kérdés: jobb-e ennyivel és megér-e ennyit az új rendszer? Persze, ha van miből?

Vagy nézzük a népszavazást. Ha valaki engedély nélkül épít, akkor ne csodálkozzon, ha az illetékes hatóság bontásra kötelezi a tulajdonost, akinek az építés és bontás költségeit is állni kell. Itt is mindenki tudta, mi lesz a szavazás eredménye, mégis kifizettük többek között a vizitdíj-automaták építését, bontását, átalakítását és a népszavazásra fordított milliárdokat. Persze, ha van miből?

De nézzük a Magyar Posta szóvivőjének nyilatkozatát a nagy, piros postaládák cseréjéről: „Kérem, higgyék el, többe kerül a postaládák nyílásának meghosszabbítása, mint új ládákat gyártani”. Mindezt mosolyogva mondta, de számszerű indoklás: semmi. Csak a hit. Én viszont nem hiszem, de ők legyártják az új ládákat. Persze, ha van miből? Ne legyenek kétségeink, valakik jól járnak ezekkel az átalakításokkal. A fémláda-gyártók (postaláda, kórházi széf, vizitdíj-automata), a papírgyártók és sokszorosítók, a szállítók, az őrző-védő kft.

Annak pedig utána sem merek nézni, hogy ezek a cégek, vállalkozások nem egy érdekcsoportnak a tulajdonában vannak-e. Mert, ha igen, akkor nem az ország a gazdag, hanem csak egy szűk réteg. Vagy ezt eddig is tudtuk?
Láposi Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

  • Ha én gazdag lennék...
    Én is azok közé a gyarló embeerek közé tartozom, akik eljátszottak a gondolattal, sőt álmodtak is arról, hogy megnyerték az egy-két-három-négy milliárdos lottó főnyereményt.
  • Érettségi 2008 - angol
    Az angol írásbeli vizsgákkal folytatódott az idei érettségi időszak csütörtök reggel 8 órától.
  • Érettségi 2008 - történelem
    Ebből a vizsgatárgyból középszinten 1212 helyszínen 80 322 vizsgázó, emelt szinten 111 helyszínen 5 859 vizsgázó méreti meg magát.
  • Érettségi 2008 - matametika
    Középszinten 1202 helyszínen 83 340 vizsgázó, emelt szinten 82 helyszínen 3 206 vizsgázó ült be a padokba kedd reggel.
  • Nehezebb volt a magyar érettségi, mint a korábbi években
    Az általam megkérdezett diákok nagy része az érvelő szöveg elkészítését választotta, ennek a feladatnak azonban nem sok köze van az irodalomhoz – mondja a szaktanár a magyar irodalom tételek kapcsán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!