Magyarország

2008.06.04. 13:03

Őszre csúszik a gyülekezési törvény módosítása

<p>A várakozásokkal ellentétben mégsem tavasszal, hanem ősszel kerülhet az Országgyűlés elé a gyülekezési törvény és azzal összefüggésben a Büntető törvénykönyv (Btk), valamint a szabálysértési törvény módosítása, mivel az MSZP-n kívül egyik paralmenti párt sem támogatta a módosítások tavaszi benyújtását .</p>

Az MSZP-s képviselő még áprilisban kezdeményezett ötpárti egyeztetést a témában, hogy hatékonyabb fellépést érjenek el a rendbontókkal szemben, illetve ezzel párhuzamosan minél jobban kiszélesítsék a gyülekezési törvényt.

Bárándy szerdán elmondta: a gyülekezési törvény kapcsán elfogadja a többi párt érvelését, miszerint friss ombudsmani, illetve alkotmánybírósági állásfoglalások születtek az ügyben, amit meg kell fontolni.

Ebben a témában egyébként az MSZP-s politikus szeptemberben folytatná az ötpárti egyeztetéseket, azonban a civil szervezetek - például a Magyar Helsinki Bizottság vagy a Társaság a Szabadságjogokért - bevonásával, illetve nyilvános keretek között.

A Btk és a szabálysértési törvény kapcsán ugyanakkor Bárándy arra kéri a kormányt, hogy készítsék el a módosítás normaszövegeit és még az Országgyűlés őszi ülésszakának megkezdése előtt nyújtsák azt be a parlamentnek.

 A képviselő szerint ez azért is szerencsés, mert a kormány egyébként is tervezi a Btk módosítását többek között a bírósági tárgyalótermek biztonsága érdekében, így a kettőt össze lehet vonni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!