Magyarország

2009.01.09. 11:00

3,1 százalékkal emelkedik a nyugdíj

<p>Ez év január elsejétől az ez előtt megállapított nyugdíjak 3,1 százalékkal emelkednek - jelentette be pénteken Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója.</p>

Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege havonta 28 500 forint marad. Aki saját jogú és özvegyi nyugdíjra is jogosult, az mindkettőt 3,1 százalékkal növelve kapja.

A rokkantsági minimális nyugdíjak sem emelkednek, s marad 24 250 forint az árvaellátás legkisebb összege is. A nyugdíjakat a posta a fővárosban és a nagyobb városokban január 14-én, a kisebb településeken 16-án kezdi kifizetni, a bankszámlákra 12-én utalják az ellátást. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság mindenkinek levelet küld, amelyben személyre szólóan értesíti arról, mennyi nyugdíjat kapott tavaly, és ez hogyan változik 2009-ben. A parlament döntése már ismert arról, hogy a nyugdíjkorrekció és a 13. havi ellátás rendje idén megváltozik. A régebben nyugalomba vonultak ellátásának felzárkóztatását január helyett szeptemberben hajtják végre. A 13. havi nyugdíjat pedig az öregségi jogcímben csak a 62. évüket betöltöttek kaphatják és legfeljebb 80 ezer forintot.

Az életkori szigorítás nem érinti a rokkantsági, baleseti és a hozzátartozói nyugdíjakat. Némi zavar tapasztalható az előrehozott és a korengedményes nyugdíj körül - derült ki Barát Gábor szavaiból. A korengedményes ellátásról a munkáltató és a munkavállaló állapodik meg, s feltétele a betöltött 57. életkor és legalább 37 év szolgálati idő. Nők eddig nem részesülhettek ebben, mert náluk a legkorábbi nyugdíjbavonulási életkor is 57 év volt. Mostantól nincs különbség a nemek között. Az előrehozott nyugdíjat január elsejétől a legalább 59 éves nők és 60 éves férfiak kérhetik, akiknek legalább 40 év szolgálati idejük van.

Eddig a nők 57 éves korukban kérhették az előrehozott nyugdíjat, és mindkét nemnél elegendő volt 38 esztendő munkaviszony, amelybe 2008 végéig a gyerekek számát is be lehetett számítani. A legkomolyabb szigorítás azonban az, hogy mostantól az előrehozott nyugdíjhoz meg kell szüntetni a munkaviszonyt. Később el lehet menni dolgozni, de felszámolják azt a helyzetet, amelyben valaki marad ugyanabban a munkakörben és megkapja mindkét javadalmazást.

Ettől az intézkedéstől az előrehozott nyugellátás csökkenését várják, s nyomában azt, hogy a nyugdíjak jelenlegi 57 év körüli korcentruma növekedni fog.

 

  • Nyugdíj és fizetés: mindez munka nélkül

  • Félmillióan nyugdíj nélkül?

  • Hamecz: Aljas, gonosz lépés volt a 13. havi nyugdíj bevezetése

  • Nincs járulék, nincs nyugdíj

  • Százezrek maradhatnak nyugdíj nélkül

  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!