Magyarország

2012.12.19. 13:32

Péterfalvi Attila: a tanárnak nincs joga rögzíteni a gyerekek véleményét

Budapest, 2012. december 19., szerda (MTI) - Péterfalvi Attila szerint a pedagógusnak nincs joga arra, hogy bármilyen kérdésben nyilatkozattételre hívja fel a gyerekeket és véleményüket rögzítse - a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke erről az MTI-nek nyilatkozott szerdán.

Budapest, 2012. december 19., szerda (MTI) - Péterfalvi Attila szerint a pedagógusnak nincs joga arra, hogy bármilyen kérdésben nyilatkozattételre hívja fel a gyerekeket és véleményüket rögzítse - a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke erről az MTI-nek nyilatkozott szerdán.Az MTI azért kereste meg a NAIH elnökét, mert a hvg.hu kedden azt írta: Balatonalmádiban, a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban tájékozódnak a végzősök sztrájkkal és keretszámokkal kapcsolatos nézeteiről, és jegyzőkönyvezik az általuk elmondottakat. A szülők a portálnak azt mondták, hogy a gyerekeiket behívták az igazgatónőhöz, és arról faggatták őket, beszélnek-e meghirdetett sztrájkról, a tanárok buzdítják-e őket arra, a keretszámok szóba kerülnek-e közöttük. Az összegyűjtött válaszokat szerdán el kell küldeniük a Veszprém Megyei Kormányhivatalba - írta a hvg.hu.

Az ügy miatt szerda reggel a végzős diákok sorfallal fogadták tanáraikat és az igazgatót az intézményben.

Péterfalvi Attila hangsúlyozta: a hatóság nem döntött még arról, hogy indítanak-e vizsgálatot az ügyben, mérlegelni fogják ugyanis az összes körülményt, és kérdés, hogy érkezik-e beadvány. Erre tekintettel a hatóság elnöke jelezte, hogy nem a konkrét ügyről, hanem általánosságban fejti ki véleményét.

Szerinte az "normális dolog", hogy az iskolában egy osztályfőnöki órán a tanár a diákokkal aktuális ügyekről, akár kormányzati intézkedésekről, törvényekről beszélget, és nem minősül adattovábbításnak, ha a tanárt ezután "felhívják telefonon valamelyik hivatalból" és ő elmondja a leszűrt következtetéseket, például hogy a diákok többsége mit gondol az adott ügyről.

Péterfalvi Attila ugyanakkor kijelentette: arra azonban "nincs joga a pedagógusnak, hogy nyilatkozattételre hívja fel a gyereket, az meg pláne nem megy, hogy a beszélgetéseken elhangzottakat rögzíti".

Álláspontja szerint, ha a véleményt rögzítik, akkor az a gyerek személyes adataként jelenik meg, ha pedig aktuális kérdésekről beszélgetnek, akkor ez politikai vélemény is lehet, ami ráadásul különleges adatnak minősül. Ugyanakkor a köznevelésről szóló törvény szerint olyan adatot, "hogy a gyerek elmondja valamivel kapcsolatban a véleményét", nem lehet rögzíteni - mutatott rá.

Hangsúlyozta azt is, hogy a jogszabályok alapján a pedagógust eleve titoktartási kötelezettség terheli a gyerek által elmondottak vonatkozásában.

"Ezek a hírek azért rosszak, mert rongálják a pedagógus és a diák közötti bizalmi viszonyt" - jegyezte mega NAIH elnöke.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!