Magyarország

2017.07.04. 11:36

Megyénk települései is szerepelnek az ország nyomorfalvai között

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg - Kelet-Magyarországon négy járás lakói is a legszegényebb magyarok közé tartoznak.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg - Kelet-Magyarországon négy járás lakói is a legszegényebb magyarok közé tartoznak.

A bruttó átlagkereset Magyarországon áprilisban 303 ezer forint volt, ez 14, 6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - mutatott rá a KSH egy héttel ezelőtt. Csakhogy a Pénzcentrum elemzése szerint 10-ből 7 magyar munkavállaló fizetése (bőven) elmarad ettől az összegtől a béreket tekintve pedig hatalmas a szórás Magyarországon. Ahogy írják, a társadalmi rétegek elszakadását viszont a földrajzi bontás mutatja leginkább. Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) nemrég publikált statisztikáit górcső alá véve ugyanis kiderül, hogy a legszegényebb magyar településeken élők gyakorlatilag "vegetálnak".

A pénzügyekkel foglalkozó oldal szerint a "nyomorfalvakban" hozzávetőlegesen két és félszer kisebb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a leggazdagabb járásokban.

Mint részletezik, akadnak olyan családok, amelyeknél gyakorta előfordul, hogy a dögkútból (verem elhullott állatok tetemének) szerzik be az ebédre, vacsorára valót.

A legszegényebb államigazgatási járásokban bőven 10 százalék felett van a munkanélküliségi ráta. Sőt, akad olyan járás is, ahol közel 16 százalékos ez a mutató (összehasonlításként, a leggazdagabb államigazgatási járásokban 3 százalék alatt mozog).

A táblázatból kiderül, hogy Kelet-Magyarországon négy járás lakói is a legszegényebb magyarok közé tartoznak. Ezek közül a Bodrogközi államigazgatási járásban a legrosszabb a helyzet, ott az egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 514 077 Ft/év/fő, az egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem pedig: 1 193 404Ft/év/fő.

A listán az ötödik helyen szerepel a Fehérgyarmati államigazgatási járás, ahol az egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 521 826 Ft/év/fő, az egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 171 929 Ft/év/fő.

A hatodik a Derecske-Létavértesi államigazgatási járás, ahol az egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 525 068 Ft/év/fő, az egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 267 543 Ft/év/fő.

A Pénzcentrum listáján a Csengeri államigazgatási járás a hetedik helyen szerepel, ott az egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 525 489 Ft/év/fő, az egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 168 856 Ft/év/fő.

A pénzügyi oldal kiemeli, hogy jelenleg a belső migráció is rendkívül jelentős Magyarországon, az elvándorlás az ország déli és keleti részein a legnagyobb. Gyakorlatilag csak Szegedről, Debrecenből, és a két nagyváros közvetlen környékéről nem mennek el tömegesen az emberek. A legnagyobb zuhanást Miskolcon mérték, ott a megfigyelt nyolc évben 12 ezerrel csökkent a népesség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!