Magyarország

2018.11.18. 11:35

Már csak minősített kazánt szerelhetnek fel

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Országosan 90 ezer társasházban kellene felülvizsgálni a gyűjtőkéményt.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Országosan 90 ezer társasházban kellene felülvizsgálni a gyűjtőkéményt.

Idén ősszel a szokásosnál is több munkával számolhatnak a gázszerelők. 2018. szeptember 16-án lépett életbe ugyanis az a rendelet, amely szerint már a társasházi lakások tulajdonosai is csak ErP minősítéssel ellátott kazánt és vízmelegítőt szerelhetnek fel (ez a minősítés az alacsonyabb energiafogyasztásra és káros­anyag-kibocsátásra utal).

Az egyéni fűtési rendszerrel rendelkező családi házak és lakások már 2016. július 1-től kötelesek megfelelni ennek a rendelkezésnek, a társasházi lakások viszont mostanáig kaptak haladékot. A csere továbbra is azoknak kerül kevesebbe, akiknél már ki van építve a központi fűtési rendszer, és csupán a kazánt kell lecserélni.

Költséghatékony

Váradi Tamás, az Ariston Thermo Hungária Kft. vevőszolgálati vezetője szerint az új szabályozás azoknál a fogyasztóknál jelenthet komoly gondot, akiknél az égéstermék-elvezetés gyűjtőkéményen keresztül történik.

Országosan jelenleg 90 ezer olyan kéményt tartanak számon, ahol nyílt égésterű, hagyományos gázkazán van használatban. Ezeket mostantól kizárólag alacsony nitrogén-oxid-kibocsátású készülékre lehet cserélni, ami jóval költséghatékonyabb és biztonságosabb is egyben. Tehát csak a legmodernebb, uniós szabványoknak megfelelő kazánokat találjuk meg a hazai piacon.

HBN


Fűtés: létezik élet a radiátorokon túl is

Hámori Erika, a Praktiker kategóriamenedzsere elmondja, milyen érvek szólnak egy-egy fűtési módszer mellett. Új szelek fújnak nem csak a kertben, hanem a fűtési trendekben is. A klímaváltozással felébredt bennünk a vágy, hogy könnyítsünk szennyezett bolygónk terhein, és kevesebb fosszilis tüzelőanyagot használjunk. Ezért egyre többen részben vagy egészben visszatérnek a fatüzeléshez, vagy teljesen új utak felé nyitnak. Ha szeretjük a romantikus megoldásokat, érdemes beruházni egy kandallóra, amennyiben otthonunk kialakítása lehetővé teszi a beépítést. Aki nem kertes házban lakik, annak sem kell lemondani erről az élményről. Léteznek elektromos készülékek, melyeket kifejezetten kis alapterületű vagy kémény nélküli lakásokhoz fejlesztettek ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!